Politiikka

Britannian raportti: Jos Britannia rysähtää ilman sopua EU:sta, Britannia nostaisi lihalle ja maitotuotteille tuontitullit ja kiintiöt

Brittiparlamentti äänestää tänään siitä, tulisiko maan erota ilman sopimusta EU:sta. EU:n ruokavienti maahan vaikeutuisi silloin merkittävästi.
Terhi Pape-Mustonen
Britannia laittaisi kovan brexitin toteutuessa lampaanlihalle tuontitullit.

Britannian hallitus on julkaissut tänään yksityiskohdat väliaikaisesta tullijärjestelmästä, jos Britannia irtoaa EU:sta ilman sopimusta.

Tarkoituksena on minimoida yrityksille ja kuluttajille aiheutuvat kustannukset ja suojella herkästi haavoittuvia sektoreita, jos sopimukseton ero käy toteen. Tullijärjestelmä on väliaikainen ja sitä sovellettaisiin enintään 12 kuukautta.

Suunnitelman mukaan 87 prosenttia Britanniaan suuntautuvasta kokonaistuonnista olisi edelleen tullitonta, kuten nykyään.

Tuontitulleja sovellettaisiin kuitenkin 13 prosentille Britanniaan tuotavista tuotteista. Tulleja ja kiintiöitä langetettaisiin muun muassa naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihalle sekä joillekin maitotuotteille.

Maailman kauppajärjetön WTO:n tuontitullit, joita sovellettaisiin kovassa brexitissä kolmansien maiden lisäksi EU:lle, olisivat esimerkiksi lampaanlihalle 13 prosenttia. Tarkoituksena on suojella Britannian omaa kotimaista tuotantoa.

Naudanlihan tullit nousisivat 50 prosenttiin, mikä vaikuttaisi erityisen haitallisesti Irlannin maatalouteen.

Väliaikaisia ​​tuontitulleja ei sovellettaisi Irlannista Pohjois-Irlantiin kulkeville elintarvikkeille.

Brittiparlamentti äänestää keskiviikkona siitä, tulisiko maan lähteä EU:sta ilman sopimusta. Jos suurin osa brittiparlamentin alahuoneesta kaataa esityksen, seuraavaksi äänestetään siitä, saako Britannia lisäaikaa erolleen.

Britannian on määrä erota EU:sta 29.3.

Parlamentti tyrmäsi Britannian pääministerin Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen EU:n kanssa tiistaina jo toistamiseen. Britannian parlamentin päätös torjua EU:n erosopimus on otettu vastaan pettyneinä unionissa.

Britannia ja EU ovat jo neuvotelleet sopimuksen, eikä parempaa sopimusta ole enää EU:n mukaan tarjolla.

Parlamentin ja neuvoston pyynnöstä komissio on ehdottanut kiireellisiä toimenpiteitä, joilla pyritään lieventämään brexitin vaikutuksia siinä tapauksessa, että Britannia eroaa EU:sta ilman erosopimusta.

Varautumistoimenpiteillä pyritään takaamaan erimerkiksi, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhteistyötä tukevien EU-ohjelmien rahoitus jatkuu. Lisäksi pyritään varmistamaan, että lento-, tavara- ja linja-autoliikenne EU:n ja Britannian välillä jatkuu ja että kalastusalukset EU:n ja Britannian välillä voivat jatkaa toimintaansa määräaikaisesti.

Varautumistoimenpiteet eivät vastaa EU-jäsenyyden tai mahdollisen siirtymäkauden tuomia etuja. Ne ovat väliaikaisia ja osa pannaan toimeen vain, jos Britannia hyväksyy vastaavat toimenpiteet.

Lue myös:

EU-parlamentin britit tyhjentävät jo huoneitaan lähestyvän brexitin takia – "Britannia on ajautunut kaaokseen"

Britanniassa hamstrataan ruokaa jo brexitin varalle – kaupat alentavat ruuan laatuvaatimuksia ja testaavat paremmin säilyviä tuotteita

Sopimukseton brexit shokki ruokamarkkinoille: "Taloushistorian ehkä suurin markkinoiden häiriötekijä"

EU kaavailee Irlannin maataloudelle satojen miljoonien tukipakettia – Kova brexit voi viedä 70 000 nautatilaa nurin Irlannissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitkä ovat EU:n tärkeimmät onnistumiset, entä pahimmat virheet? Teija Tiilikainen, Liisa Jaakonsaari ja Anneli Jäätteenmäki vastaavat

Fiskars leikkaa tulosennustettaan Trumpin Kiina-tullien takia – yhtiöllä myös omaa valmistusta Kiinassa

Brittilehden gallup: Konservatiivipuolue joutuu mielipidemittauksen mukaan tyytymään 11 prosentin kannatukseen eurovaaleissa – brexit-puoluetta äänestäisi nyt 34 prosenttia briteistä