Politiikka

Pekka Haavisto tarkistaisi maaseudun kiinteistöverotuksen ja tukisi energiaremontteja

Vihreiden puheenjohtaja: "Jos itse rakentaisin maaseudulle talon, panisin sinne huoltovarmuusmielessä myös puulämmityksen."
Kari Salonen
”Jotkut osaavat, jotkut eivät”, Pekka Haavisto sanoo suomalaisesta metsänhoidosta. ”Eiväthän avohakkuut ja kantojen nostamiset ole mitään hyvää metsänhoitoa olleet. Jos kysyy metsänhoitajilta, mikä metsätyyppi kestää parhaiten ilmastonmuutoksen, he vastaavat, että monilajinen metsä, jossa puut kasvavat eri vaiheissa eli jatkuvan kasvatuksen metsä. ”

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto uskoo suomalaisen maaseudun uuteen tulemiseen puhtaan ruuan, matkailun ja hiilinielujen ansiosta.

”Vihreiden maaseutu pohjaa siihen, että oma elintarviketuotantomme jatkuu huoltovarmuudenkin vuoksi Suomessa, on kestävällä pohjalla, saasteetonta ja päästötöntä. Lisäksi suurta kasvupotentiaalia on maaseudun uusilla ja sivuelinkeinoilla.”

Haavisto uskoo etätyöhön ja erityisesti matkailuun. Hänellä on ”sellainen olo”, että Lapin jälkeen löydetään Kainuu ja Itä-Suomi, kunhan Kiinan, Intian ja Afrikan asukkaat keskiluokkaistuvat ja lähtevät koluamaan uusia seutuja.

”Uudet trendit tukevat maaseutuelinkeinoja ja maaseudun pitämistä elävänä, sillä ihmiset antavat yhä suuremman arvon puhtaalle ympäristölle ja turvallisuudelle maailmassa.”

”Jos osaamme hoitaa hyvin tuotteemme ja brändimme, turismista tulee yksi maaseudun kivijalka uudella tavalla”, Haavisto sanoo.

Hän ajaisi sekä Suomessa että EU:ssa korvauksia hiilinielujen kasvattamisesta peltoon ja metsiin.

”Ajattelen, että maaseudun ja kaupungin välinen ristiriita näyttää poistuvan ilmastoasian vuoksi.”

Ilmastotekoja tukee se, että kaupunkilaiset haluavat puhtaita ja ympäristöystävällisesti tuotettuja elintarvikkeita. Ne vain pitää saada esiin. Lisäksi täytyy parantaa kuntien hankintaosaamista ja lisätä Heinolan Heilan kaltaisia suoramyynti­kanavia.

”Suuri ongelma on, jos kaupan keskusliikkeet eivät halua pitää paikallisten tuottajien tuotteita tarjolla. Kyselin kerran kalastajilta, mistä saa Puruveden muikkua. He vastasivat, että Lidlistä.”

Kaksoiskuntalaisuus eli verojen maksaminen mökkikuntaan ei edennyt tässä hallituksessa. Haavistokin kehottaa kuntia keräämään lisätuloja mieluummin uusilla palveluilla.

Hän panostaisi koulutusmahdollisuuksiin, jotta nuoret voisivat asettua Helsingin, Turun ja Tampereen lisäksi Ouluun, Rovaniemelle, Kuopioon ja Joen­suuhun.

”Totta kai politiikalla voi ja pitää vaikuttaa. Oppilaitoksilla on tavattoman suuri merkitys alueelliseen tasapainoon.”

Lähikoulun, lääkärin, synnytyssairaalan tai poliisin saavutettavuudelle hän ei suostu sanomaan kilometri- tai minuuttirajoja.

Ajatus muuttotappioalueen asuntojen myyntitappioiden verovähennysoikeudesta kiinnostaa, samoin kiinteistöverotuksen ajantasaisuus.

”Esimerkiksi Ristijärvellä kyläläiset halusivat vanhan kansa­koulun kylätoimintaan, mutta pelkkä kiinteistövero oli kuusi tonnia. Täysin suhteeton, kun rakennuksella ei ole kuin käyttö­arvo.”

Haavisto tukisi myös puurakentamista sekä esimerkiksi lämpöpumppuja ja maalämpöön siirtymistä taloissa, joissa on asukkaita ja käyttöikää jäljellä.

”Miettisin energiatukia ja kotitalousvähennyksen suurentamista joko rakennustyypin mukaan tai sen mukaan, kuinka suuria energiansäästöjä saataisiin aikaan.”

Vihreät antaisivat verohelpotuksia kotimaisen biokaasun ja etanolin käyttöön ja kaasuautojen muutostöihin, mutta polttoaineveron alueellinen eriyttäminen ei käy.

”Suomalainen on niin hullu, että ajaa vaikka minne halvan bensan takia. Siinä helposti tulee jopa lisää liikennettä.”

Vihreiden viljelijäkannatus on pari prosenttia, nuorten ja luomutuottajien keskuudessa kuusi. Haaviston mukaan jopa MTK on kiitellyt puolueen ajamaa 600 euron perustuloa, hajautetun energian pientuotantoa, luomutuotantoa ja korvausta metsien hiilinielun kasvattamisesta.

Maaseudulla asuvista tuntuu kuitenkin välillä siltä, että vihreät huutelevat kaupungista neuvoja maalla elämiseen. He suojelevat metsiä ja suosivat kasvisruokaa mutta lämmittävät Helsinkiä kivihiilellä ja jatkossa Puolan ja Baltian pelleteillä.

Haavisto hyödyntäisi Helsingissä enemmän maalämpöä, teollisuuden hukkalämpöä, merenpohjalämpöä ja rakentaisi kaupungin edustalle merituulivoimaloita, eikä pidä puulämmitystä Suomen suurimpina ongelmina.

”Jos itse rakentaisin maaseudulle talon, panisin sinne huoltovarmuusmielessä myös puulämmityksen.”

Haavisto hakee vaalitulosta, jossa maan kaikki alueet ovat edustettuina.

”Me mennään kolmen suurimman puolueen joukkoon ja katsotaan, mitä sillä saadaan aikaan.”

Haavisto luopuu puheenjohtajuudesta kesäkuussa. Mitä äänestäjä saa, jos äänestää vihreitä?

”Erittäin hyvän vihreän ohjelman ja hyviä henkilöitä.”

Vihreät:

Vihreiden kannatus on ­ 13,7 prosenttia Ylen mittauksessa (7.3.).

Kevään 2015 vaaleissa puolue sai 15 kansanedustajan paikkaa (kannatus 8,5 prosenttia).

Pekka Haavisto:

on toiminut kansan­edustajana vuosina 1987–1995 ja vuodesta 2007.

on toiminut ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä ja kehitysministerinä.

oli vihreiden puheen­johtaja vuosina 1993–1995 ja on ollut sitä marraskuusta 2018 lähtien.

ei pyri vihreiden puheenjohtajaksi kesäkuussa 2019.

oli vihreiden ehdokas ­presidentinvaaleissa 2012 ja 2018.

koulutukseltaan ylioppilas.

on ehdolla edus­kuntaan Helsingin vaalipiiristä.

sai viime vaaleissa 14 204 ääntä, kolmanneksi eniten kokoomuksen Jaana Pelkosen ja Ben Zyskowiczin jälkeen.

Lue myös:

Video: Pekka Haavisto maksaisi korvausta hiilinielujen kasvattamisesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU ei päätä jäsenmaiden hakkuumääristä – "Komissio ei sanele jäsenmaille, montako puuta metsässä tulee olla pystyssä"

Muistatko ne metsä-äänestykset, jotka jakoivat suomalaismeppien mielipiteet EU-parlamentissa? Näin he äänestivät

Luken tutkija virheellisistä hiilinielulaskennoista: Yliarvioimme päätehakkuualojen määrän – laskemme vertailutason uudelleen