Politiikka

Rinne hämmentää lisää: Ei kannata lihaveroa, vaan kulutusta ohjaavaa "kestävän kehityksen arvonlisäveroa" lihalle

"Ilmaston kannalta parempia tuotteita verotetaan vähemmän ja haitallisia enemmän."
Jaana Kankaanpää
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii valtiota puuttumaan Stora Enson irtisanomisiin.

SDP ei aja lihaveroa, vaan kestävän kehityksen arvonlisäveroa, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP:n ja Rinteen kanta lihaveroon on aiheuttanut hämmennystä viime aikoina. Rinne vastasi HS:n vaalikoneeseen olevansa samaa mieltä tämän väitteen kanssa: "Suomalaisia pitäisi ohjata vähäisempään lihansyöntiin, esimerkiksi verotuksen keinoin."

Ylen vaalitentissä torstaina Rinne sanoi puolueensa ajavan kestävän kehityksen arvonlisäveroa ja mainitsi esimerkkeinä sillä verotettavista kohteista lihan.

Sunnuntaina puoluevaltuuston kokouksessa Rinne sanoi, ettei SDP kannata lihaveroa. Kestävän kehityksen arvonlisävero toimii hänen mukaansa näin:

"Se tulee vaikuttamaan niin, että sillä ohjataan ihmisten käyttäytymistä niin, että ne tuotteet ja palvelut, jotka ovat ilmaston kannalta parempia, niitä verotetaan vähemmän ja niitä tuotteita ja palveluja, jotka ovat haitallisia, verotetaan enemmän."

Rinne ei ole eritellyt, koskisiko arvonlisävero sekä kotimaista että tuontilihaa, vaikka on maininnut erikseen brasilialaisen häränfileen.

"Jos katsotaan ilmaston ja päästöjen näkökulmasta, että tänne tuodaan vaikka laivoilla elintarvikkeita, siinä on merkittävästi enemmän ilmastopäästövaikutuksia", Rinne sanoi.

Lue myös:

SDP:n Antti Rinne verottaisi lihan syömistä – Viime eduskuntavaalien alla tarjolla oli Antin pekonipastaa

Keskustan Juha Sipilä ei kannata lihaveroa

Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja tyrmää lihaveron: "Perheiden ruokalasku kasvaisi ja ravintoloissa käytäisiin vähemmän"

Elintarviketyöläiset vastustavat lihan verottamista: "Ohjaa kulutusta tuontilihaan"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokoomus julkisti työllistämiskeinonsa: porrastaisi ansiosidonnaisen, poistaisi työttömyysputken ja lisäisi paikallista sopimista

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"

Valitut Palat kysyi: Petteri Orpo on suomalaisten mielestä paras vaihtoehto hoitamaan maan asioita