Politiikka

Antti Rinne: SDP ei kannata lihaveroa – piste

Sen sijaan puolueen verotyöryhmä esittää käyttöön uutta kestävän kehityksen arvonlisäveroa, koska EU on sallimassa arvonlisäverolle nykyistä useampia portaita, tavaroita ja palveluita.
Sanne Katainen
”Meillä ruuan verotus on tälläkin hetkellä pienituloisten ihmisten näkökulmasta liian korkea", sanoi Antti Rinne MT:n haastattelussa.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen puheet liittyen lihan verotukseen ovat aiheuttaneet hämmennystä viime päivinä. Hän kertoo vastanneensa vaalikoneeseen ”jokseenkin samaa mieltä” kysymykseen, jossa esitettiin kulutustottumusten ohjaamista verottamalla esimerkiksi lihaa.

Rinne sanoi MT:n haastattelussa tiistaina, että SDP ei kuitenkaan aja lihalle erityistä veroa.

”Puoluekokous käsitteli lihaveroa aloitteen pohjalta vuonna 2017 ja totesi, että SDP ei kannata lihaveroa. Piste.”

Sen sijaan puolueen verotyöryhmä esittää käyttöön uutta kestävän kehityksen arvonlisäveroa, koska EU on sallimassa arvonlisäverolle nykyistä useampia portaita, tavaroita ja palveluita.

”Verotyöryhmämme oivallisesti ymmärsi, että arvonlisäveroa käytettäisiin nykyisten tarkoitusperien lisäksi ohjaamaan ihmisten kulutusta ilmaston ja ympäristön kannalta oikeisiin suuntiin. Keskustelu tästä on ihan hölmöä, että nyt laitetaan lihalle vero, kun oleellista on, että ympäristölle ja ilmastolle vähemmän haitallisia asioita verotetaan vähemmän.”

Yleinen arvonlisäverokanta on Suomessa 24 ja ruuan 14 prosenttia. Rinteen mainitsemien vähemmän haitallisten tuotteiden arvonlisävero olisi ”varmaankin alle 14”.

”Meillä ruuan verotus on tälläkin hetkellä pienituloisten ihmisten näkökulmasta liian korkea. Ihmiset voivat olla vakuuttuneita siitä, että ilmaston ja ympäristön kannalta hyvien tuotteiden arvonlisävero tulee alentumaan nykyisestä.”

Rinteen mukaan SDP ”ei halua hankaloittaa kenenkään elämää”.

”Ei kai kukaan voi kiistää, että meidänkin lihantuotannossamme on merkittävät ilmastojälki. En usko maailmaan, jossa kukaan ei syö lihaa. Suomalaiset syövät nyt kalaa kilon tai kaksi ja lihaa 70 kiloa, ja toivon, että saisimme ohjattua kuluttua pikkuisen kalaan päin. Ei tässä kenenkään lautaselta olla viemässä liharuokaakaan pois”, Rinne sanoo.

Todellisuudessa suomalaiset kuluttajat söivät keskimäärin 15,4 kiloa kalaa ja 81 kiloa lihaa vuodessa Luonnonvarakeskuksen mukaan.

Entinen valtiovarainministeri ei suostu mainitsemaan tuotteita tai vertaamaan esimerkiksi Espanjan lentotomaatin ja kotimaisen kasvihuonetomaatin tulevaa verokantaa.

”On asiantuntijoiden tehtävä määrittää, minkälainen tuote on suhteessa ilmastonmuutokseen, ympäristöön ja sen sosiaalinen vaikutus.”

Uusi arvonlisävero koskisi ruuan ohella myös esimerkiksi vaatteita. Rinne ei ota kantaa siihen, pitäisikö verkkokaupan kautta tilattuja ja usein palautettujakin vaatteita verottaa nykyistä kireämmin.

Lue lisää

Seepra ei päässyt raidoistaan – puolueen ay-kytkös oli liian herkkä puheenaihe Antti Rinteelle jo keväällä

Lihatalojen mielestä kuluttajan pitää saada valita – Gröhn: Ei tarvitse syödä pelkästään lihaa

Rinne hämmentää lisää: Ei kannata lihaveroa, vaan kulutusta ohjaavaa "kestävän kehityksen arvonlisäveroa" lihalle

Elintarviketyöläiset vastustavat lihan verottamista: "Ohjaa kulutusta tuontilihaan"