Politiikka

Kaksi kolmesta kannattaa maaseutuasumisen tukemista verovaroista – kannatus pääkaupunkiseudultakin puolelta

Keskustaa kannattavista maaseudun asuttuna pitämisen tukemista kannattaa 87 prosenttia. Kokoomuksen kannattajat ovat sille nihkeimpiä.
Jukka Pasonen
Ammattiryhmistä maaseudun asumisen tukemista kannatti eniten yrittäjien ja maanviljelijöiden ryhmä (76 prosenttia).

Verovarojen suuntaamista toimiin, jotka tukevat maaseudun pysymistä asuttuna kannattaa 64 prosenttia suomalaisista, selviää MT:n tilaamasta kyselystä.

Kovin kannatus oli maaseutumaisissa kunnissa asuvien keskuudessa. Heistä 92 prosenttia kannattaa verovarojen käyttöä. Taajaan asutuissa kunnissa tuki oli 89, kaupunkimaisissa kunnissa 59 ja pääkaupunkiseudulla tasan 50 prosenttia.

Etelää kohden verorahoilla tukemisen kannatus laskee ja on alimmillaan Helsingissä ja Uudellamaalla, 53 prosenttia. Pohjois- ja Itä-Suomessa kannatus on 77 prosenttia.

Sukupuolten välillä ei ollut eroa tuen kannatuksessa. Miehistä joka viides vastustaa tukemista ja naisista noin kuudennes.

Alle 30-vuotiaista 47 prosenttia kannattaa verorahojen käyttöä maaseudun asuttuna pitämiseen. Heissä on muita ikäryhmiä enemmän niitä, jotka eivät osaa sanoa (25 prosenttia). Yli 45-vuotiaiden ikäryhmissä kannatus on 74 prosenttia.

Puolueista kokoomuksen kannattajat vastustavat asumisen tukea eniten. Kokoomuksen äänestämistä aikovista 36 prosenttia vastustaa ja 54 kannattaa verovarojen käyttöä. Korkein kannatus on keskustan äänestämistä aikovien keskuudessa. Heistä 87 prosenttia tukee ja kolme prosenttia vastustaa.

Vasemmistoliittolaisista maaseutuasumisen tukemista kannattaa 54 prosenttia, vihreistä 57, sosiaalidemokraateista 64 ja perussuomalaisista 73 prosenttia.

Opiskelijoiden ja kotona olevien vanhempien kannatus maaseutuasumisen tukemiselle jäi alle 50 prosentin. Eniten tukemista kannatti ammattiryhmistä yrittäjien ja maanviljelijöiden ryhmä (76).

Vasemmistoliittolaisista harvempi vastustaa (21 prosenttia) maaseudun asuttuna pitämisen tukemista kuin kokoomuksen kannattajista.

Tarkka kysymys oli: Pitääkö mielestäsi yhteisiä verorahoja suunnata toimiin, joilla maaseutu pysyy asuttuna? Kyselytutkimukseen vastasi 1 036 ihmistä helmikuussa. Kantar TNS:n teki kyselyn MT:n tilauksesta. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomesta rakennettiin sotien jälkeen hajautettu hyvinvointivaltio – nyt se on lähes kokonaan purettu

Yle: Ranskassa muuttoliike on kääntynyt pois pääkaupungista: Kaupungistuminen on pysähtynyt ensi kertaa sitten 1940-luvun lopun

Suomi on maalainen