Politiikka

Keskustan Viljanen tyrmää lihaveron: "Toivon todella, että SDP tulee järkiinsä"

Eerikki Viljanen korostaa, että maailman puhtaimmasta lihasta pitää maksaa kunnon hinta, mutta siitä ei saa verottamalla tehdä vain eliitin etuoikeutta.
Jaana Kankaanpää
"Lihaveron pitäisi todennäköisesti olla huomattavan korkea, jotta kulutuskäyttäytyminen todella muuttuisi", Eerikki Viljanen toteaa.

Keskustan kansanedustaja ja MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen on sitä mieltä, että SDP:n ehdottama kestävän kehityksen arvonlisävero eli Viljasen sanoin lihavero iskisi kaikkein kovimmin pienituloisimpien lihan kulutukseen.

"Lihaveron pitäisi todennäköisesti olla huomattavan korkea, jotta kulutuskäyttäytyminen todella muuttuisi", Viljanen toteaa tiedotteessa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on Viljasen mukaan kaavaillut, että veroa voitaisiin jotenkin erikseen korvata pienituloisille. Viljanen pohtii, miten tämä pienituloisten hyvittäminen onnistuisi ilman mittavaa byrokratiaa.

" Ja jos se onnistuisikin, niin miten se sitten enää ohjaisi kulutuskäyttäytymistä?", hän kysyy.

Viljanen korostaa, että maailman puhtaimmasta lihasta pitää maksaa kunnon hinta, mutta siitä ei saa verottamalla tehdä vain eliitin etuoikeutta.

"Toivon todella, että niin kutsuttua kestävän kehityksen arvonlisäveroa suunnitteleva SDP tulee järkiinsä. Esitetty malli ei ole kestävä", hän jyrähtää.

Keskustan kansanedustaja huomauttaa, ettei verolla voi suosia kotimaista lihaa, koska Euroopan Unionissa lihoja ei voida verottaa eriasteisesti alkuperämaan perusteella.

Lue lisää:

Antti Rinne: SDP ei kannata lihaveroa – piste

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Seepra ei päässyt raidoistaan – puolueen ay-kytkös oli liian herkkä puheenaihe Antti Rinteelle jo keväällä

Punamultapuolueet kärsivät mielikuvapolitiikasta

Katri Kulmuni ottaa valtiovarainministerin salkun, Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä