SAK haluaa kiinteistöveron pelloille ja metsiin ja metsälahjavähennyksen pois - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

SAK haluaa kiinteistöveron pelloille ja metsiin ja metsälahjavähennyksen pois

Järjestö leikkaisi perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennusta ja panisi kaikki yli 100 000 euron sijoitusvarat 0,1 prosentin verolle.
Pekka Fali
SDP esittää SAK:n tapaan metsälahjavähennyksen poistoa ja perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamista, mutta maa- ja metsätalousmaan kiinteistöveroon SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että "ei ole meidän ohjelmissa”.

Palkansaajien keskusjärjestö SAK on linjannut verotavoitteensa vaalikaudelle 2019–2023. Pääviestinä on, että kun väestö vanhenee, hyvinvointivaltio täytyy turvata vahvistamalla julkista taloutta veropolitiikalla.

SAK haluaa laajentaa kiinteistöveron pohjaa maa- ja metsätalousmaahan, lakkauttaa viime vaalikaudella luodun yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen, leikata perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennusta sekä palauttaa eli nostaa perintö- ja lahjaverotuksen vuoden 2016 tasolle.

Lisäksi se nostaisi listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta kohti yleistä osinkoverotusta ja loisi uuden varallisuusveron, joka olisi 0,1 prosenttia yli 100 000 euron sijoitusvaroista ja toisi valtiolle yli 100 miljoonan euron verotulot.

Työvoiman liikkuvuutta SAK helpottaisi alentamalla asuntokaupan varainsiirtoveron yhteen prosenttiin, uudistamalla kiinteistöverotuksen arvostukset ja luomalla pienituloisille erityisen huojennus- tai lykkäysjärjestelyn.

SAK:n mielestä yritystukien pitää perustua kilpailukykyyn ja työllisyyteen. Teollisuuden tukien ohella järjestö tarkastelisi myös maatalouden, yrittäjien ja omistajien tukia sekä verotukia, ja selvittäisi ansio- ja pääomatulojen verotuksen yhtenäistämistä.

Vastapainoksi SAK vetäisi harvaanasutulle maaseudulle huippunopeat tietoyhteydet valtion tuella, panostaisi bio- ja kiertotalouden kehitykseen, tukisi matkailua korottamalla yleisavustusta ja siirtämällä energiaintensiivisen matkailun alempaan sähköveroluokkaan.

SAK puhuu veropohjien tiivistämisestä, samoin kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne ei halunnut kuitenkaan kommentoida MT:n haastattelussa (25.3.) SAK:n verolinjoja.

SDP esittää SAK:n tapaan metsälahjavähennyksen poistoa ja perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamista, mutta maa- ja metsätalousmaan kiinteistöveroon Rinne sanoi, että "ei ole meidän ohjelmissa”.

"Emme kannata tällä hetkellä semmoista veromuutosta.”

Lue lisää

Muikku-ukko on korkein arvonimi, jonka 70 vuotta täyttävä Erkki Liikanen on koskaan saanut

Erkki Liikanen on huolissaan nuorten syrjäytymisestä: pelkän peruskoulun käyneillä jopa rikollisuusaste on kaksinkertainen verrattuna muuhun ikäluokkaan

Miten SDP, perussuomalaiset ja keskusta ajavat maaseudun asiaa? Näin puoluesihteerit kommentoivat MT-kyselyä

Empivä Sanna Marin sai mitä tilasi - seuraavina vuosina kannattaa tilata muuta