Harry Harkimo lyttää metsänomistajat: "Suuri osa ei osaa hoitaa metsiään" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Harry Harkimo lyttää metsänomistajat: "Suuri osa ei osaa hoitaa metsiään"

Harkimo haluaa muistuttaa, että metsäteollisuus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka, eikä sen menestystekijöitä saa rapauttaa.
Jarkko Sirkiä
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo tavoitettiin haastattelua varten Helsingin kaupunginkirjasto Oodista.

Hakkuiden lisääminen saa Nyt Liikkeen puheenjohtaja Harry Harkimoilta kannatusta vain, jos puiden istutuksia pystytään lisäämään.

"Hiilinielusta pitää huolehtia."

Harkimo haluaa muistuttaa, että metsäteollisuus on suomalaisen yhteiskunnan kivijalka, eikä sen menestystekijöitä saa rapauttaa.

"Metsäteollisuus muuttaa sekin muotoaan. Erikoistuminen on päivän sana."

Kun Harkimolta kysytään mitä mieltä hän on, osaavatko metsänomistajat itse hoitaa parhaiten metsiään, vastaus on epäilevä.

"Suuri osa metsänomistajista ei osaa hoitaa metsiään. Ne, jotka ammattimaisesti hoitavat, varmasti osaavat. Mutta ne, jotka on vaan sijoittaneet metsään tai perineet, eivät välttämättä osaa."

"Toiset hoitaa oikein ja toiset ei ollenkaan. Mä oon sitä mieltä."

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kannattaa maaseudun julkisen liikenteen kehittämistä niin, että kulkuyhteydet eri puolille maata parantuvat.

"Maaseudulla asuvien autovero ei voi olla muuta maata alhaisempi, koska sen käytännön toteutus on mahdotonta. Mitä esimerkiksi jos joku muuttaa maaseudulta pois? Pitääkö sitten maksaa autosta lisäveroa jälkikäteen, jos se ei enää olekaan maaseutuautoilukäytössä?"

Maaseudun asiointimatkoihin Harkimo kuitenkin haluaa parannuksia. Esimerkiksi koulumatkoihin Harkimolla on selkeä mielipide.

"Koulumatka saa olla suuntaansa maksimissaan tunnin. Esimerkiksi omilla pojillani se on ollut puoli tuntia ja sekin on paljon. Jos lapsen koulumatkat vievät päivästä kaksi tuntia ja koulua on kahdeksan tuntia, päivä on liian pitkä. Ei lapsi jaksa."

Synnytysmatkoihinkin Harkimo esittää kattoa.

"Mun mielestäni 100 kilometriä on maksimi, mieluummin se saisi olla 50 kilometriä. Jokainen autossa syntynyt lapsi on liikaa."

Myös lääkärissä asioinnin pitäisi olla Nyt Liikkeen puheenjohtajan mielestä nykyistä helpompaa.

"Digitaalisten palveluiden kehittäminen on siihen suuri mahdollisuus."

Poliisin odotusaika syrjäseuduilla on nykyään aivan liian pitkä, arvioi Harkimo.

"Jos joku on lyömässä sua puukolla selkään, ei sen avun pitäisi olla kymmentä minuuttia kauempana, Mutta ei sitä pystytä joka puolella toteuttamaan. Meidän pitäisi taata jokaisen ihmisen turvallisuus. Maaseudulla pitää olla yhtä turvallista asua kuin kaupungissa."

Puulämmitys on Harry Harkimon mielestä mukava lisä jonkun muun lämmitysmuodon rinnalla.

"Itselläni on maalämpö, joka on toiminut hyvin. Sähkön kulutus on kolmannes suorasähkölämmitykseen verrattuna. Kotonani on takka, jota tulee joskus käytettyä. Puulämmityksellä voi täydentää muuta järjestelmää, mutta sen varaan ei voida laskea esimerkiksi kaupungeissa."

Kaupungistuminen on kehitys, jota Liike Nytin puheenjohtajan mielestä on mahdotonta pysäyttää. Muuttotappioalueiden kiintiestöjen arvonlaskulle ei Harkimon mielestä voi tehdä mitään. Sen sijaan työn perässä muuttamista hän haluaisi helpottaa.

"Tulevaisuudessa yritykset joutuvat miettimään myös asumisen ratkaisuja, että saavat itselleen työvoimaa."

Harry Harkimo muistuttaa, että yksi tärkeä työvoiman lähde on työperäinen maahanmuutto.

"Meidän pitää muuttaa asennettamme maahanmuuttajia kohtaan. Jos meinataan hoitaa meidän vanhukset ja lapset, me tarvitaan maahanmuuttajia. Jos ajatellaan, että kaikki maahanmuuttajat ovat roistoja, keskitytään ihan vääriin asioihin. Jos joku haluaa tulla tänne, tarjotaan hänelle töitä."

Yksi vaalien aikana esiin nostettu aihe hämmästyttää Harkimoa.

"Lihavero. Meidän pitää lopettaa jauhaminen arvonlisäveron nostamisesta milloin minkäkin ruoka-aineen kohdalla. Vaikka itse olen ollut jo vuoden kasvissyöjä, en ole lihansyöntiä vastaan. Jokaisella on oikeus päättää itse mitä syö."

"On lyhytnäköistä kritisoida suomalaista lihantuotantoa. Emme voi tuomita laillista elinkeinoa. Suomalainen liha on puhdasta ja eettisesti tuotettua. Lihansyönti varmasti tulee vähenemään jollain aikavälillä, mutta ei lihantuotannon lopettamisella Suomessa ratkaista maailman ilmasto-ongelmia."

Harkimon mielestä lentämisestäkin on tehty liian iso ilmastomörkö.

"Lentämisen päästöjä ei vähennetä verottamalla lentämistä, vaan joko vähentämällä lentämistä tai kehittämällä sellaisia lentokoneita, jotka eivät saastuta."

Katso Liike Nytin erikoistarjous maaseudulle: Video: Liike Nytin erikoistarjous maaseudulle

Lue lisää

Kokoomuksen konkaripoliitikko oman puolueen puheenjohtajakisasta ja hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa: "Täysin turhaa keskustelua!"

Kulmuni keskustan kannatuksen noususta: Tekemistä riittää korjausvelan maksamiseksi

Useat ehdokkaat saivat eduskuntavaaleissa laitonta tukea

Valtuuskunnassa ovat auki lähes kaikki MTK:n johtopaikat – äänestystä tuskin nähdään