Politiikka

Etelä-Suomen kansallisille tuille haetaan jatkoa EU:ssa – Komissio väläyttänyt jatkomahdollisuutta

Etelä-Suomen kansallista tukea maksetaan muun muassa sika- ja siipikarjatuotannolle sekä puutarhataloudelle.
Juha Roininen
Ministeri Petteri Orpo (kok) ja maatalouskomissaari Phil Hogan ovat keskustelleet kansallisten tukien jatkosta.

Euroopan komissio on vihjannut, että Etelä-Suomen kansallista tukea voitaisiin jatkaa myös vuoden 2020 jälkeen.

Maatalouskomissaari Phil Hogan kertoo olevansa tietoinen siitä, että Etelä-Suomen kansallisen tuen loppuminen voisi ajaa tietyt maataloussektorit taloudellisiin vaikeuksiin.

”Ymmärrän, että tuen jatkaminen on Suomelle tärkeää, mutta muistutan, että tukien päättämisestä vuoteen 2020 on päästy yhteisymmärrykseen. Jos tukea kuitenkin päätetään jatkaa seuraavalla ohjelmakaudella, en aio asettua poikkiteloin”, Hogan vastaa kirjeellään toimitusministeri Petteri Orpolle (kok.).

”Voimme jatkaa keskustelua yksityiskohdista Suomen viranomaisten ja komission kesken”, komissaari Hogan jatkaa.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta äänestää EU:n yhteisen maatalouspolitiikan cap-mietinnöstä ensi viikolla. Samalla se linjaa kantansa kansallisten tukien jatkamisesta, ja Suomen toive tukien säilyttämisestä on kirjattu maanantaina ja tiistaina äänestettävään kompromissiin mukaan.

Etelä-Suomen kansallista tukea maksetaan muun muassa sika- ja siipikarjatuotannolle sekä puutarhataloudelle. Tukea maksettiin vuonna 2017 noin 25 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokoomus julkisti työllistämiskeinonsa: porrastaisi ansiosidonnaisen, poistaisi työttömyysputken ja lisäisi paikallista sopimista

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"

Kokoomus aikoo haastaa hallitusta ja perussuomalaisia