Politiikka

RKP kärkkyy lisäpaikkoja Vaasan miehisessä vaalipiirissä – keskusta ja perussuomalaiset ovat tiukoilla

Jutta Urpilainen, Paula Risikko ja Anna-Maja Henriksson ovat vahvimpia ehdokkaita Vaasan vaalipiirin ääniharavaksi. Vaalipiirin ehdokasjoukko on muuten hyvin miehinen.
Johannes Tervo
RKP:n ehdokkaat Anders Norrback (vas) ja Mikko Ollikainen kampanjoivat puolueen vaalikojulla Vaasan torilla. Kysymykseen tuleeko Suomeen lihavero, ehdokkaat vastaavat kuin yhdestä suusta " Ei tule "

Keskusta on ollut vuosikymmenet Vaasan vaalipiirin ykköspuolue. Raskas pääministeripuolueen vastuu voi rokottaa puolueen kannatusta myös lakeuksilla.

Keskusta voi silti parhaimmassa tapauksessa säilyttää vaalipiirin viisi paikkaa, koska kaikki istuvat kansanedustajat lähtevät ehdolle ja lista on alueellisesti kattava.

Keski-Pohjanmaalla kokkolalainen Tuomo Puumala ja toholampilainen elinkeinoministeri Mika Lintilä uusivat todennäköisesti paikkansa. Viime eduskuntavaaleissa keskustan ääniharava oli Ähtärin Mikko Savola, joka kerännee nytkin ison äänipotin Suomenselältä.

Kauhajoen Lasse Hautala ja Alahärmän Antti Kurvinen yrittävät uusia mandaattinsa. Heitä kirittää näyttävästi kampanjoiva seinäjokinen rehtori Pasi Kivisaari. 28-vuotias maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän erityisavustaja Risto Lahti Ilmajoelta on myös mielenkiintoinen nimi.


RKP on taistellut kiivaasti
Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta, mikä tuonee puolueelle lisä-ääniä Pohjanmaalta. Suomenruotsalaiset äänestävät muutenkin aktiivisesti, joten RKP:lla on hyvä mahdollisuus kasvattaa paikkamääräänsä kolmesta neljään.

RKP:n puheenjohtaja, pietarsaarelainen Anna-Maja Henriksson ja Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand olivat 2015 vaalipiirin kolmen kärjessä. Kumpikin kerännee nytkin ison äänipotin.

Pedersöreläinen maanviljelijä Mats Nylund ei pyri jatkokaudelle. Yksi vahva ehdokas eduskuntaan voisi olla närpiöläinen ruuantuottaja Anders Norrback. Hän on entisen ministerin Ole Norrbackin poika. Vöyrin kunnanjohtaja Mikko Ollikainen keräsi viime vaaleissa myös komean 4788 äänen potin.


Perussuomalaisten hajoamisen vuoksi
vaalipiirin kolmanneksi suurimman puolueen paikasta taistelevat todennäköisesti sdp ja kokoomus. Molemmat puolueet saivat viime vaaleissa Vaasasta läpi kaksi kansanedustajaa. Demareiden paikkamäärä kasvoi kuitenkin kolmeen, kun Maria Tolppanen loikkasi kesken kauden perussuomalaisista. Nyt hän ei ole ehdolla.

Sdp:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli viimeksi koko vaalipiirin ääniharava lähes 12 000 äänellä. Kokkolalainen on nytkin varma läpimenijä ja tähtäimessä on myös ministerinsalkku seuraavasta hallituksessa.

Demarit saanevat perinteisesti yhden paikan Vaasan kaupungista. Vahvoilla ovat joko piirin puheenjohtaja Matias Mäkynen tai Vaasan sairaalaa puolustanut Kim Borg. Kolmannen paikan pitäminen on demareille vaikeaa, koska suosittu seinäjokinen veturinkuljettaja Harry Wallin ei ole enää ehdolla.

Kokoomus pitänee vaalipiirissä kaksi kansanedustajan paikkaa, mutta kolmannen paikan saaminen on työn takana. Eduskunnan puhemies seinäjokelainen Paula Risikko voi olla koko vaalipiirin ääniharava. Muista paikoista taistelevat tiukimmin räväkkä Maaseudun Tulevaisuuden kolumnisti Susanna Koski ja sivutoiminen maanviljelijä Janne Sankelo.

Mielenkiintoisia nimiä kokoomuksen listalla ovat myös Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljanmaa ja alajärveläinen pesäpallovalmentaja Risto Ojanperä.


Perussuomalaiset sai viime eduskuntavaaleissa
Vaasan vaalipiiristä kolme paikkaa. Sen jälkeen tilanne on muuttunut puolueen kahtiajakautumisen vuoksi. Yksikään viime vaaleissa läpipäässyt perussuomalainen ei ole nyt puolueen listalla.

Perussuomalaisten ehdokaslista Vaasassa on varsin nimetön ja kolmen paikan pitäminen lienee mahdoton tehtävä. Suomen Sisun hallitukseen kuuluva Juha Mäenpää sai viime vaaleissa yli 3 300 ääntä. Spekulaatioissa korkealla on vaasalainen Jukka Mäkynen.

Siniset ovat tiukimmin kansanedustajan paikassa kiinni Uudenmaan lisäksi Vaasassa. Listalla on istuva kansanedustaja Reijo Hongisto ja 73-vuotias valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka. Kansalaispuolue on sinisten kanssa vaaliliitossa ja ainoa tunnettu ehdokas on puolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus.


Vaasa on kristillisdemokraattien
vahvimpia vaalipiirejä ja yksi paikka on käytännössä varma. Luotolainen Peter Östman uusinee mandaattinsa. Myös Porin Jazzista homolausuntojen vuoksi potkut saanut Aki Ruotsala kerää ääniä.

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat Vaasan vaalipiirissä tekemättömän paikan edessä. Vihreät ei ole saanut vaalipiiristä koskaan kansanedustajaa läpi. Laitavasemmistolla on ollut edustaja viimeksi 1990-luvulla, kun entinen SKP:n puheenjohtaja Jarmo Wahlström istui eduskunnassa.

Lue lisää