TE: Sipilä ja Rinne tahtovat sähköverkot julkiseen omistukseen – Hinta vastaisi hävittäjäkauppaa: "Karkea heitto on kymmenen miljardia" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

TE: Sipilä ja Rinne tahtovat sähköverkot julkiseen omistukseen – Hinta vastaisi hävittäjäkauppaa: "Karkea heitto on kymmenen miljardia"

Puoluejohtajat haluavat puuttua sähkön siirron hintojen nousuun. Caruna ei ota kantaa, ovatko verkot myynnissä.
Kari Salonen
Sähköjohtojen maakaapeloinnin kustannukset ovat nostaneet sähkönsiirron hintoja.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaisivat, että kaikki sähköverkot olisivat julkisessa omistuksessa, Talouselämä kirjoittaa.

Kantaverkon valtio omistaa Fingridin kautta, mutta jakeluverkkoja omistavat Caruna ja Elenia on myyty yksityisille pääomasijoittajille. Caruna myytiin 2,55 miljardilla eurolla vuonna 2013 ja Elenia 3,7 miljardilla vuonna 2017.

Käytännössä puoluejohtajien ajatus toteutuisi, jos Caruna ja Elenia ostettaisiin takaisin valtiolle. Sipilän ja Rinteen ehdotus maksaisi miljardeja.

"Karkea heitto yrityskauppahintojen perusteella on kymmenen miljardia. Tuskin ainakaan halvemmalla myyvät kuin millä ovat ostaneet", Energiaviraston johtaja Veli-Pekka Saajo kommentoi mahdollista ostohintaa.

Caruna ei kommentoi, olisiko se valmis myymään verkot.

"Omistajuus ei ole toimivan johdon päätösvallassa oleva asia", viestintäjohtaja Anne Pirilä kommentoi. Asiaa pitäisi kysyä Carunan omistajilta.

Hintalappu olisi samaa luokkaa kuin uusien hävittäjien hankinta. Niiden hinnaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa.

Ostaminen on Saajon mukaan hallituksen ainoa vaihtoehto. Mitään pakkomyyntipykälää laista ei löydy.

"Kuulostaa erikoiselta ajatukselta, että EU-maa voisi velvoittaa yrityksen myymään omaisuuttaan", Saajo sanoo.

Puoluejohtajat tahtoisivat puuttua sähkön siirtohintojen nousuun.

Huomio kiinnittyy sähköverkkoyhtiöstä Carunaan ja Eleniaan, koska ne ovat ulkomaisten pääomasijoittajien omistuksessa.

Ne ovat suurimmat yksityisistä verkonhaltijoista. Niiden osuus verkoista on yhteensä noin kolmannes.

Iso osa verkoista on kunnan tai kuntaenemmistöisen yhtiöiden omistuksessa. Yhtiöitä on 77 ja myös osa niistä on nostanut siirtohintoja. Osa on myös laskenut.

Energiavirasto laskee verkkoyhtiöille vuosittain voittoprosentin, jota ne eivät saa ylittää. Omistaja voi päättää, että jättää sallitun korotuksen tekemättä. Se on keino, jolla valtion omistama verkkoyhtiö voi hillitä siirtohintoja.

Juttua korjattu 1.4. kello 16.23. Caruna on maksanut vuonna 2018 yhteisöveroa 10,3 miljoonaa euroa, vaikka jutussa väitettiin verojen määrän olleen vähäinen.

Lue lisää

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"

Antti Rinne vastustaa menoleikkauksia eikä lähtisi perumaan hallitusohjelman menoeriä, vaikka koronavirus sakkaa Suomen talouden

Antti Rinne ei myönnä MT:lle, että olisi torpedoinut Päivi Nergin valintaa VM:n kansliapäälliköksi

Hallituksella vaaran viikot