Politiikka

Emilia Ihanus kampanjoi Savo-Karjalassa: "Tämä on harrastus, yhteistä aikaa ystävien kanssa"

Savo-Karjalassa ei some riitä, tarvitaan jalkatyötä, sanoo kokoomuslainen Emilia Ihanus.
Lari Lievonen
Emilia Ihanus osallistuu vaalityöhön monin tavoin, esimerkiksi pinssejä valmistamalla.

Pinssi, lentolehtinen, makkaraa, maissia, lettu, karkkia tai kahvia. Äänestäjän on saatava jotain konkreettista käteensä tai suuhunsa, jotta hänet saa pysähtymään, sanoo joensuulainen kokoomuslainen Emilia Ihanus. Ihanus on kokoomuksen Savo-Karjalan piirin kansanedustajaehdokkaan Jenni Laasosen kampanjatyöntekijä.

"Kampanjointi on koko ajan siirtynyt enemmän ja enemmän sosiaalisen median puolelle. Mutta ei Savo-Karjalan vaalipiirissä pärjää ilman jalkatyötä ja runsasta autoilua paikkakunnalta toiselle, ihmisten luokse."

Mikä saa nuoren naisen käyttämään aikaansa vapaaehtoistyöhön politiikassa? Ihanus liittyi puolueeseen vuonna 2014. Lukiokaveri houkutteli yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneen Ihanuksen mukaan toimintaan.

Ihanus ei toki liittynyt puolueeseen ummikkona hetken mielijohteesta, vaan eri puolueiden puolueohjelmat oli selattu läpi. Nyt hän on Savo-Karjalan Kokoomuksen piirihallituksen jäsen.

"Olen kiinnostunut politiikasta, yhteisten asioiden hoitamisesta siinä on kyse. Tämä on harrastus, yhteistä aikaa ystävien kanssa", pohtii Ihanus kampanjatyötä ja puolueen jäsenyyttä.

Laasosen tiimi aloitti kampanjan suunnittelun tammikuussa. Ehdokkuus varmistui helmikuun alussa. Kovin työrupeama alkaa ennen ennakkoäänestyksen alkua ja päättyy varsinaiseen äänestyspäivään.

"Tutustuin Jenniin kuntavaaleissa. Hän on kolmen lapsen työssäkäyvä äiti, joka elää ruuhkavuosien keskellä. Hän on hyvä tyyppi ja hänen arvonsa sekä ajamansa asiat ovat sellaisia, että olen valmis tekemään täysillä töitä hänen puolestaan."

Laasosen tiimillä on kampanjapäällikkö, mutta ei muuten nimettyjä vastuita. "Kaikki tekevät kaikkea. Vaalityö on itse asiassa hyvin fyysistä työtä, kun kierretään eri tapahtumissa, istutaan autossa, kannetaan ja kasataan telttaa, valmistellaan kampanjamateriaaleja ja keitetään paljon kahvia."

Aikaa kampanjointiin Ihanusella on tänä keväänä hyvin, sillä hän lukee yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin.

Haastavin osuus kampanjoinnissa on saada ihmiset kiinnostumaan ehdokkaasta ja äänestämisestä ylipäätään. Äänestäjät on saatava pysähtymään ja juttelemaan.

"Yliopistolla esimerkiksi ehdokkaasta kertovalla tarralla varustettu makaronipussi oli kuntavaaleissa hitti. Se oli halpa ja helppo tapa saada huomio."

Budjetti kampanjointia varten on rajallinen. Ihanuksen mukaan kampanjointirahan keräyksessä näiden vaalien ilmiö on MobilePay. Tukirahaa voi lähettää pienenkin summan, kun tietää vastaanottajan puhelinnumeron.

Lue lisää