MT:n gallup: Maaseudulla asuvat eivät saa vastinetta Yle-verolle – kaupunkien vihreät tyytyväisimpiä Ylen palveluihin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

MT:n gallup: Maaseudulla asuvat eivät saa vastinetta Yle-verolle – kaupunkien vihreät tyytyväisimpiä Ylen palveluihin

Ammattiryhmistä tyytymättömimpiä Yle-veron maksajia ovat yrittäjät ja maanviljelijät.
Jukka Pasonen
Suomalaisista 54 prosenttia on tyytyväisiä Yle-verolla maksettuun palveluun.

Maaseudulla asuvat ovat Yleen tyytymättömimpiä, kun taas kaupunkien vihreät, sinkut ja kotona asuvat nuoret ovat veroa vastaan saamaansa palveluun tyytyväisimpiä.

Maaseudun Tulevaisuus teetti vaalien alla Kantar TNS:llä gallupin, jossa kysyttiin saavatko suomalaiset Ylen ohjelmista ja palveluista mielestään riittävästi vastinetta maksamalleen Yle-verolle. Kysymykseen vastasi yli tuhat suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Gallupin mukaan 54 prosenttia suomalaisista saa mielestään Yle-veroa vastaan riittävän hyvää palvelua. Tyytymättömiä on 39 prosenttia. Yli 50 prosenttia maaseudulla asuvista, maanviljelijöistä ja yrittäjistä ei koe saavansa rahoilleen vastinetta.

Tyytyväisimmät Ylen seuraajat asuvat pääkaupunkiseudulla. Peräti 62 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista kokee saavansa Yle-verolle vastinetta. Tyytymättömimpiä ovat maaseutumaisissa kunnissa asuvat, joista 51 prosenttia oli tyytymättömiä.

Ikäryhmittäin tyytyväisimpiä Yleen ovat alle 30-vuotiaat sekä 55–64-vuotiaat, joista molemmista lähes kaksi kolmannesta oli tyytyväisiä. Tyytymättömimpiä ovat 30–44-vuotiaat eli työikäiset, joista 43 prosenttia katsoi saavansa liian vähän vastinetta verolleen.

Kiinnostava yksityiskohta tuloksissa oli se, että yli 60 prosenttia sinkuista sekä kotona vanhempien luona asuvista oli tyytyväisiä Yleen.

Puolueittain katsottuna kaikkein tyytyväisimmät Yle-veron maksajat löytyvät Vihreiden kannattajista, joista yli 73 prosenttia oli tyytyväisiä. Sen sijaan täsmälleen yhtä moni perussuomalaisista oli tyytymättömiä rahoilleen saamaan vastineeseen.

Demarit, keskusta ja vasemmisto olivat kaikki Yleen tyytyväisiä myös. Noin 64 prosenttia hyväksyi Yle-verosta saamansa vastineen riittäväksi.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on osittain yllättynyt gallupin tulokseen.

"Viittaan tässä meidän omaan pitkän linjan tutkimuksen tulokseen, jossa viime vuonna 78 prosenttia kokee saavansa hyvin vastinetta verorahoilleen enkä osaa sen takia oikein kommentoida näitä yksittäisen tutkimuksen lukuja. Tavallaan maaseudulla asuvien vähäisempi tyytymättömyys kyllä yllättää koska esimerkiksi alueradion ja -toimitusten rooli on maaseudulla kuitenkin melko merkittävä ja kuulijaluvut hyviä."

Ylä-Anttilan mielestä yhdestä tutkimuksesta ei vielä voi vetää sellaista johtopäätöstä, että Yle olisi kaupunkilainen.

"En osaa tällaista johtopäätöstä vetää yhdestä tutkimuksesta. Mutta sitä tarvetta, jonka olemme tunnistaneet tämä kyllä vahvistaa, että Ylenkin on syytä olla enemmän läsnä ja livenä koko maassa suomalaisten elämässä arjessa ja pyhässä. Kuunnella enemmän mitä meiltä odotetaan, miten kansalaiset mediaa käyttävät ja kertoa myös omista suunnitelmista."

"Eduskuntavaalien jälkeen Ylessä alkaa pitkäkestoinen kampanja Kutsu Yle kahville, jossa me haluamme tavata yleisöämme yrityksiä ja järjestöjä ja vierailla jos kutsu käy myös kotisohvilla kuuntelemassa mitä Suomeen ja suomalaisille kuuluu ja mitä he odottavat meiltä – omalta medialtaan. Mennään korva edellä kuulolle, mutta tuodaan omat korvapuustit mukana", lupaa Anttila.

Yhteen asiaan Ylä-Anttila on MT:n gallupissa ainakin tyytyväinen.

"Nuorten tyytyväisyyteen voi olla itsekin tyytyväinen koska nuorten tavoittaminen on kaikille medioille iso haaste tänä päivänä."

Ylen toimitusjohtaja muistuttaa, että suomalaisten luottamus Ylen uutistoimintaan on pysynyt vahvana.

"Vuosittain tehtävän Ylen kyselyn mukaan se oli 89 prosenttia vuonna 2018. Yli puolet, 54 prosenttia pitää Yleä ykkösuutistoimijana Suomessa. Joten kyllä rohkenen sanoa näiden lukujenkin valossa, että uutistoiminta on onnistunut herättämään luottamusta ja siihen kuuluu niin riippumattomuus kuin tasapuolisuus."

Lue myös: Ylen Merja Ylä-Anttila ajaa yhteistyötä kaupallisen median kanssa: "Voisiko Ylen aluetoimitusten Läheltä-uutisia tarjota muiden toimijoiden käytettäväksi?"

Lue myös: Medialiiton Kangaskorpi: Maaseudulla moni kokee Ylen liian vihreäksi ja kaupunkilaiseksi

Lue lisää

Yle: Realitysarja Temptation Islandin uusi kausi kuvataan Vuokatissa

Medialiiton Kangaskorpi EU-komission Yle-arviosta: "Yle on tärkeä toimija tiedonvälityksessä, mutta sen tehtävä ei ole tappaa tarjonnallaan muuta mediaa"

Ylen Merja Ylä-Anttila osasi odottaa komission ratkaisua: "Tällainen on mahdollisuus uudistua ja sitä kautta hakea uusia mahdollisuuksia – Ei auta kuule jäädä nyyhkimään ainakaan!"

Valtiontuki edellyttää Yleisradion tekstisisältöjen rajoittamista verkossa: "Ylen verkkotarjonta tulee supistumaan ja sen täytyy supistua"