Politiikka

Halla-aho PS:n gallup-noususta: Ilmastokeskustelu ja maahanmuuttoasiat lisänneet kannatusta

Puolueen suosio on Ylen tuoreessa gallupissa edelleen matalampi kuin viime eduskuntavaaleissa.
Halla-aho uskoo perussuomalaisten saaneen kannatusta ihmisiltä, jotka eivät äänestäneet edellisissä eduskuntavaaleissa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan ilmastokeskustelu ja maahanmuuttoasiat ovat nostaneet puolueen kannatusta.

Halla-aho uskoo perussuomalaisten saaneen kannatusta ihmisiltä, jotka eivät äänestäneet edellisissä eduskuntavaaleissa. Lisäksi Halla-aho arvioi, että perussuomalaisille on tullut kannattajia keskustalta, kokoomukselta ja SDP:ltä.

"Oma tuntumani on, että lähinnä keskustalta ja kokoomukselta, Halla-aho sanoo STT:lle.

Ylen tänään julkaisemassa kannatusmittauksessa perussuomalaiset oli noussut toiseksi suosituimmaksi puolueeksi kokoomuksen ohi. Perussuomalaisten kannatus oli 16,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin Ylen edellisessä mittauksessa. Suosituin puolue oli SDP tasan 19 prosentin kannatuksella.

Neljän vuoden takaisissa vaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 17,7 prosenttia. Puolueen suosio on siis Ylen tuoreessa gallupissa edelleen matalampi kuin viime eduskuntavaaleissa.

Halla-aho ei ryhdy ennakoimaan, millaiseksi puolueen kannatus lopulta muodostuu eduskuntavaaleissa.

"Kyllähän nämä nykyiset luvut ovat erittäin hyviä, jos ajatellaan mistä lähdettiin liikkeelle silloin kun minä tulin puheenjohtajaksi", Halla-aho arvioi.

Halla-aho valittiin perussuomalaisten johtoon kesällä 2017. Silloin puolueen kannatus Ylen kyselyssä oli hieman alle kymmenen prosenttia.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten vahvuutena vaalikamppailussa on johdonmukaisuus ja muuttumaton viesti.

Yksikään puolue ei pääse Ylen kannatusmittauksessa yli 20 prosentin kannatukseen. Jos samankaltainen tulos toteutuu vaaleissa, se saattaa tehdä seuraavan hallituksen muodostamisesta hankalaa.

"Näyttää siltä, että enemmistökokoonpanoja on aika vaikea tällä vaalituloksella saada aikaan", Halla-aho sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvailee historialliseksi tilannetta, jossa yksikään puolue ei yllä 20 prosentin kannatuslukemiin.

Ylen mittauksessa perussuomalaiset kiilasi kokoomuksen ohi toiseksi 16,3 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen kannatus oli 15,9 prosenttia.

Orpon mielestä puoluekannatus hajaantuu niin paljon, että eduskuntavaalien kärkipaikka voi tulla "jonkin verrankin" alle 20 prosentin kannatuksella. Orpo tulkitsee tämän tarkoittavan, että kaikki on nyt mahdollista sunnuntain vaaleissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ylen gallup: Perussuomalaiset jatkaa suosituimpana puolueena, kannatus 20,6 prosenttia

Perussuomalaiset vaativat lisää rahaa hoitajamitoitukseen ja poliiseille

HS-gallup: Perussuomalaiset jatkaa selvästi suosituimpana puolueena - kokoomus ja SDP pienessä nousussa