Politiikka

Kansanedustaja Pertti Hakanen kasvoi 15-lapsisessa suurperheessä – "Minun vastuullani oli pudottaa heinät parvelta"

50 vuotta täyttävä Pertti Hakanen tiesi jo pikkupoikana haluavansa maatilan jatkajaksi.
Kari Salonen
50 vuotta täyttävä Pertti Hakanen rentoutuu saunomalla. Eduskunnan kovin saunoja oli viime vaalikaudella keskustalainen puoluetoveri, ylivieskalainen Juha Pylväs.

Pertti Hakanen ei ole vielä ehtinyt uhrata montaa ajatusta tuleville 50-vuotisjuhlille. Tyrvääläinen ensimmäisen kauden keskustan kansanedustaja kiertää kovalla tahdilla vaalikenttiä.

Keskustan kannatus on historiallisen alhaalla gallupeissa, mutta Hakanen uskoo yhä pääministeripuolueen paikkaan.

"Maakunnissa äänestäjillä on keskustasta hyvin erilainen käsitys kuin mikä julkinen kuva on. Lähes kaikki tapaamani ihmiset antavat varauksettoman tuen työllemme hallituksessa. Demarien kaula ei riitä tuolla tasolla vaalipäivään asti."

Sukutilaansa viljelevä Hakanen sai jo ensimmäisellä kaudella paljon luottamuksellisia tehtäviä. Hän pääsi varsinaiseksi jäseneksi kolmeen eduskunnan valiokuntaan.

Pitkä kokemus MTK:ssa oli eduksi valiokuntapaikkoja jaettaessa. Hakanen nostaa ensimmäisen eduskuntakauden suurimmaksi saavutukseksi elintarvikelain eteenpäinviemisen.

"Elintarvikelaki lähti aikanaan liikkeelle minun, Eerikki Viljasen ja Mikko Kärnän aloitteesta. Saimme porukalla maaliin selkeämmät ruuan alkuperäismerkinnät. Toivottavasti ravintoloiden kokeilu saadaan myös EU:n direktiivitasolle."

Hakasen mukaan eduskunnan seuraavalla vaalikaudella on huolehdittava siitä, että Suomi ei ainakaan omilla toimillaan heikennä työllisyyttä ja talouskasvua. Työllisyysastetta on hinattava jopa 75 prosentista korkeammalle.

Oletko valmis seuraavan hallituksen maa- ja metsätalousministeriksi, jos kutsu käy?

"Toivon saavani poliittisella urallani vastuullisia tehtäviä. Se on toinen asia, missä kohtaa ne tulevat. Totta kai politiikassa odottaa aina osaamisensa ja kykyjensä mukaisia tehtäviä."

Pertti Hakanen syntyi keväällä 1969 maanviljelysperheeseen Tyrvään Houhajärvellä. Hän kasvoi 15-lapsisen suurperheen kuopuksena, joten hän oppi tarttumaan tilan töihin jo pienenä.

Kun Pertti tuli alakoulusta kotiin iltapäivällä, hänen vastuullaan oli käydä pudottamassa navetan parvelta heiniä lehmille.

"Minulle tuli jo hyvin pienenä fiilis, että haluan jatkaa aikuisena tilanpitoa. Sarveiskalvolleni on jäänyt todella tarkkoja kuvia esimerkiksi kesästä 1974, jolloin meille tehtiin uutta navettaa."

Hakanen sai kotoaan perusarvot, jotka kantavat häntä politiikassa. Niihin kuuluvat työteliäisyyden lisäksi oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja toisten ihmisten kunnioittaminen. Kotona opetettiin, että vääryyttä ja epäkohtia ei pidä sallia.

"Kuopuksena en todellakaan saanut kaikkea, mitä halusin. Puutteessa ei tarvinnut silti elää. Esimerkiksi mopo hankittiin, kun tulin siihen ikään."

Hakanen on toiminut kohta kaksi vuotta Karjalan Liiton puheenjohtajana. Hänen äitinsä lähti evakkoon Viipurin läänin Pyhäjärveltä. Isän puolelta juuret ovat Tyrväällä ja Punkalaitumella.

"On mahtavaa johtaa isoa kansalaisjärjestöä ja seurata, miten eri puolilla Suomea karjalaisuutta vaalitaan. Olen itsekin elänyt lapsena karjalanpaistin ja karjalanpiirakan äärellä, ja kuullut miten Karjalan murretta haastetaan. Luonteeltani olen vilkas karjalainen."

Perussuomalaisten nuorisojärjestö, Pro Karelia ja kaksi muuta yhdistystä haluavat luovutetun Karjalan Venäjältä takaisin. Karjalan Liitto ei aja luovutettujen alueiden palauttamista Suomelle.

"Haluamme olla liitossa hyvin rehellisiä, aika Karjalan palauttamiselle on mennyt ohi. Se olisi ollut ehkä paikallaan 1990-luvun alussa, kun Neuvostoliitto hajosi. Me tuemme Suomen ulkopolitiikan virallista linjaa."

Liitolle on tärkeää, että kulttuuriyhteistyö Karjalan suuntaan toimii ja suomalaiset saavat jatkossakin vierailla vapaasti sukulaistensa hautausmailla. Viime vuonna Hakanen vieraili Venäjän Karjalassa yhteensä seitsemän kertaa.

"Karjala on minulle rakas paikka, jossa pääsen rauhoittumaan yhteiskunnan paineista. Härpäkkeet eivät pärise ja vilku. Saan vain nauttia askeettisesta ja kauniista luonnosta."

Hakaselle oli selvää, että hän haluaa palata koulun jälkeen kotitilalle. Päätoimiseksi maanviljelijäksi ryhtyminen venyi vuoteen 2002, koska armeijaura vei miehen mukanaan 12 vuodeksi.

Hän ehti kouluttaa monta varusmiesten ikäluokkaa opistoupseerina Porin Prikaatissa Säkylässä.

"Sain olla alokkaille välillä kasvattaja ja välillä psykologi, mutta ihmisyyden kautta siinäkin mennään. Koulutuksessa on menty fiksumpaan suuntaan, kun äkseerausta on vähennetty. Parasta armeijassa oli vastuun opettaminen ja yhteisöllisyys."

Hakanen on huolissaan suomalaisten maanpuolustustahdon laskusta. Hän arvioi, että tuloksissa näkyvät sinipunahallituksen tekemät varuskuntien lakkautukset ja merkittävät henkilöstövähennykset.

Hän kannattaa koko ikäluokalle järjestettäviä yhteisiä kutsuntoja, jotta myös entistä useampi nainen hakeutuisi vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Samalla nuoret saisivat paremman käsityksen huoltovarmuudesta.

Keskustan kansanedustaja ja MTK:n johtokunnan jäsen on kokenut myös henkilökohtaisesti maatalouden kannattavuuskriisin. Hakanen joutui hakemaan sikatilansa yrityssaneeraukseen syksyllä 2017.

"Se oli elämäni pahimpia paikkoja, koska olen kasvanut tilalla pikkunassikasta saakka ja ratkaisu kosketti koko perhettä. Olen saanut paljon kannustavia viestejä ihmisiltä, että tässäkin asemassa voi käydä näin. Toivottavasti ratkaisuni rohkaisee viljelijöitä kohtaamaan myös vastatuulen."

Tilaa hoidetaan nyt pienemmässä mittakaavassa, koska Seija-vaimokin on kodin ulkopuolella töissä. Sikalassa ei ole tällä hetkellä porsaita. Halleille tulee kuitenkin käyttöä, koska perheen poika Lari aikoo jatkaa pienyrittäjyyttä tilalla.

Hakasen mukaan suomalainen kuluttaja pitäisi saada suosimaan kotimaista ruokaa. Ruokaketjuun on myös saatava tasavertaisuutta.

"En ymmärrä vihervasemmiston lihaveroa, koska silloin kotimaisesta ja puhtaasta ruuasta tulisi vain eliitin vaihtoehto."

Perheiden asema on Hakaselle tärkeä poliittinen teema. Hänestä on tärkeää, että perheillä on arvoja, jotka siirtyvät seuraavalle sukupolvelle. Hakasilla esimerkiksi lauantai-ilta pyhitetään yleensä perheen yhteiseksi hetkeksi.

"Lämmitämme perhesaunan ja kun lapset ovat kotona, heille hankitaan edelleen irtokarkit. Saatamme myös katsoa yhdessä jonkun leffan."

Saunominen on Hakaselle muutenkin tärkeä rentoutumiskeino. Kotona olleessaan hän käy joka aamu saunassa ja eduskunnassa Hakanen kuuluu saunavaliokuntaan.

"Vuoden 2015 saapumiserästä Eerikki Viljanen ja Juha Pylväs ovat innokkaita saunojia, ja meillä on yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa sovimme saunatapaamista. Pylväs on niin kova heittämään löylyä, että lauteilta joutuu lähtemään väkisin pois."

Hakasella on valtava määrä luottamustehtäviä kansanedustajan työn lisäksi. Viisikymppinen mies on ehtinyt sulkea monta ovea elämänsä aikana, mutta koko ajan avautuu uusia mahdollisuuksia.

"Meidän pitää olla valmiita muuttuvaan yhteiskuntaan ja otettava haasteet vastaan kovalla sykkeellä. Samalla on pyrittävä vaalimaan lähimmäisenrakkautta."

Lue lisää

Ylen päätoimittaja Jokinen yllättyi Juha Marttilan MTK:n valtuuskunnassa antamasta kritiikistä - suora viestintä olisi rakentavampaa

HS-gallup: SDP yhä suosituin puolue, keskusta nosti kannatustaan

"Onko MTK:sta tullut samanlainen vihreiden paikallisosasto kuin Sitrasta?" – turpeen alasajo ja Ylen uutislinja suututtivat MTK:n valtuuskunnassa

Kokoomus haluaa keskustan paikalle