Politiikka

HS: Valtiovarainministeriö jätti kertomatta eduskunnalle satojen miljoonien arvoisesta sote-ongelmasta

Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotoutuskorvausten rahoitukseen.
Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Valtiovarainministeriö pimitti eduskunnalta sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisevilla hetkillä olennaisia tietoja, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehti on haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköposteja, joissa ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista. Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotoutuskorvausten rahoitukseen.

Ministeriön virkamiehet olivat sähköpostiviestien mukaan huomanneet puutteet, kun he olivat tehneet selventävää muistiota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta oli pyytänyt hallitukselta selvennystä niin sanottujen kasvupalvelujen rahoituksesta.

Sähköpostiviestien vastaanottajana oli valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka oli keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Hän ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan tai riskiin.

Nerg kiistää HS:lle, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta eduskunnalle. Nergin mukaan asia kerrottiin sote-valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta, kun sitä oli kysytty suullisesti. Lehden haastattelemien valiokuntalähteiden mukaan asia ei tullut eduskunnassa ilmi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Finnwatch vertaili Suomen kuuden suurimman sote-alan yrityksen verovastuullisuutta – Mehiläiselle surkein tulos

Uutistausta: Perustuslaki ja politiikka puoltavat 18 maakuntaa – sote-sopu on hallitusneuvottelujen ensimmäinen merkittävä saavutus

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen