Nerg MT:lle: Väitteet tietojen pimittämisestä erittäin vakavia – on tärkeää, että oikeuskansleri tutkii asian - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Nerg MT:lle: Väitteet tietojen pimittämisestä erittäin vakavia – on tärkeää, että oikeuskansleri tutkii asian

HS perjantaina: Eduskunnalta pimitettiin olennaisia sote-tietoja. Asiasta on kanneltu oikeuskanslerille
Kari Salonen
"On vaikea ymmärtää, mikä olisi ollut väitetyn tietojen pimittämisen tarkoitus. Nyt ammutaan isoilla paukuilla", kertoo valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg kiistää Helsingin Sanomien perjantaina aamulla julkaisemat väitteet, että eduskunnalta olisi pimitetty olennaisia tietoja sote-valmistelun loppumetreillä juuri ennen, kun hanke kaatui ja Sipilän hallitus erosi.

MT tavoitti Nergin Oulun lentokentältä. Nerg hämmästelee lehden väitteitä sekä niistä käytyä keskustelua. Kahden kontekstista erotetun sähköpostiviestin lauseen perusteella väitetään, että virkamiehet ovat pimittäneet tietoja eduskunnalta ja että pimittämisen kulttuuri vallitsisi ministeriön ja eduskunnan välillä.

"Tämä on niin vakava syytös, että on ensiarvoisen tärkeää, että oikeuskansleri selvittää asian perusteellisesti. Samalla käydään läpi koko sähköpostiviestiketju. Itse sain siitä vain osan nähtäväksi. Virkamiesten toiminta ja moraali on vakavasti kyseenalaistettu", Nerg muistuttaa.

Asia on monimutkainen ja liittyy sote-lakien valmisteluun ja valmistelusta laadittuihin muistioihin.

Keskiössä on 210 miljoonaa euroa lomituksen ja kotouttamisen määrärahoja. Ne ovat olleet koko valmistelun ajan esillä, kun sote- ja maakuntalaskelmia on tehty. Nytkin ne olivat "alimmaisen palluran" alla sote-valiokunnassa käsittelyssä olleessa muistiossa, Nerg sanoo.

Kyseistä summasta kysyttiin valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta ja asia kerrottiin. Samoissa ei-sotepuolen summissa olivat muun muassa kehityspalveluiden runsaat 400 miljoonaa euroa, hän toteaa.

Summat olivat niin pieniä, muutamia prosentteja, ettei ministeriön näkemyksen mukaan sen takia ollut tarpeen antaa uutta hallituksen esitystä rahoituslaista.

"On vaikea ymmärtää, mikä olisi ollut väitetyn tietojen pimittämisen tarkoitus. Nyt ammutaan isoilla paukuilla."

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina aamun uutiseen, jonka mukaan ministeriön virkamiehet olisivat jättäneet kertomatta eduskunnalle olennaisia sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä tietoja.

Kaksi yksityishenkilöä kanteli asiasta oikeuskanslerille saman tien ja kantelussa viitataan lehden tietoihin.

Lehti oli haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköpostiviestejä, joissa ministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista. Puutteet liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotouttamiskorvausten rahoitukseen.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan maatalousyrittäjien lomituksen rahoitus olisi ollut 140 miljoonaa euroa ja maahanmuuttajien kotouttamiskorvausten rahoitus 70 miljoonaa euroa.

Ministeriön virkamiehet olivat sähköpostiviestien mukaan huomanneet puutteet, kun he olivat tehneet selventävää muistiota eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta oli pyytänyt hallitukselta selvennystä niin sanottujen kasvupalvelujen rahoituksesta.

Nerg oli keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa. Hän ei viestien perusteella puuttunut havaittuun ongelmaan tai riskiin. Nerg on kiistänyt väitteet.

HS:n haastattelemien valiokuntalähteiden mukaan 210 miljoonan euron puute ei tullut eduskunnassa ilmi. Nergin mukaan asiasta kerrottiin sote-valiokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta, kun siitä oli kysytty suullisesti.

Lue lisää

VM:n Majanen STT:lle: Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Hetemäki jatkaa tehtävässä syyskuun loppuun asti

HS: Hallituksessa riitaa TEM:n uuden kansliapäällikön nimittämisestä

Oikeuskansleri: korona korostaa kansalaisten ympäristöoikeuksia ja voi lisätä väljän asumisen kysyntää – "Yhdyskuntasuunnittelijat eivät päätä puolestamme elämäntavoistamme"

Antti Rinne ei myönnä MT:lle, että olisi torpedoinut Päivi Nergin valintaa VM:n kansliapäälliköksi