Politiikka

Tiesitkö? Kansanedustajille maksetaan palkkiota vielä kolme päivää vaalien päättymisen jälkeen

Palkkion maksaminen voi päättyä lain mukaan myös edustajan kuoleman tai hänelle edustajantoimesta myönnetyn eron vuoksi.
Kalle Keskinen
Arkadianmäelle valitaan jälleen uudet kansanedustajat.

Sunnuntaina valitaan jälleen uudet kansanedustajat. Tämän vuoden alusta kansanedustajan palkkio on ollut 6 614 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleilla edustajilla 7 109 euroa kuukaudessa.

Lain mukaan edustajanpalkkio maksetaan kansanedustajille eduskuntavaalien tuloksen vahvistamispäivästä lähtien. Palkkiota maksetaan niin kauan, kunnes edustajantoimi päättyy uusien vaalien tuloksen vahvistamisen myötä.

Palkkion maksaminen voi päättyä lain mukaan myös edustajan kuoleman tai hänelle edustajantoimesta myönnetyn eron vuoksi.

Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan kunkin vaalipiirin osalta vaalipäivää seuraavana keskiviikkona pidettävässä vaalipiirilautakunnan kokouksessa. Tuossa kokouksessa vaalipiirilautakunta kirjoittaa uusien kansanedustajien valtakirjat.

Näin ollen kansanedustajille maksetaan siis heidän palkkiotaan vielä kolme päivää vaalien päättymisen jälkeen.

Jos kansanedustaja jättää toistuvasti osallistumatta eduskuntatyöhön ilman hyväksyttävää syytä, eduskunta voi puhemiesneuvoston ehdotuksesta päättää, että hän menettää määrätyltä ajalta edustajanpalkkionsa tai osan siitä.

Laissa edustajanpalkkiosta sanotaan myös, että kansanedustajalle ei makseta edustajanpalkkiota ajalta, jona hän ei pysty osallistumaan eduskuntatyöhön ehdottoman vankeusrangaistuksen suorittamisen vuoksi.

Lähteet: Eduskunta.fi, Finlex ja Vaalit.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lasse Virén selvisi poliisin töistä vähällä: "Kerran tarjottiin leipäveistä"

Kokoomuksen Savon ääniharava ohjaisi puolueen linjaa vasemmalle: "Mennään röyhkeästi keskustan tontille"

Hei uusi kansanedustaja