Politiikka

Rinne: "Nyt täytyy odottaa rauhassa" – Haavisto: "Kaikkien aikojen paras vihreiden vaalitulos"

Puolueiden puheenjohtajat arvioivat tulosta vielä maltillisesti.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei vielä juhlinut voittoa, vaikka SDP oli kärjessä kello kahdeksaan mennessä lasketuissa ennakkoäänissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi ääntenlaskennan tilannetta sanomalla, että SDP johtaa ääntenlaskentaa aika selkeällä marginaalilla.

Rinne sanoi, että ensimmäisen kerran pitkästä, pitkästä aikaa SDP on ykköspuolue tuloksissa tällä hetkellä.

Hän arvioi, että puolue saattaa pitää ykkössijansa loppuun asti mutta toppuutteli, että vielä täytyy odottaa rauhassa loppuun asti, sillä tulokset voivat vielä heilua.

"Vaali vaalilta mennään enemmän heiluviin tuloksiin, nyt täytyy odottaa rauhassa. Ei tässä kenelläkään mitään hätää ole, hän sanaili ensimmäisten ennakkoäänien tulosten tultua julki."

Demarit sai isoimman osuuden kello 20:een mennessä lasketuista ennakkoäänistä. Kello 20:n laskentatilanteessa puolueella oli 18,9 prosenttia äänistä. Kokoomuksen osuus tähän mennessä lasketuista ennakkoäänistä on 17,2 prosenttia, keskustan 15,4 ja perussuomalaisten 15,1 prosenttia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että myös kokoomus taistelee pääministerin paikasta. Orpon mukaan vaalien ykköspaikka on kokoomukselle mahdollinen tämän hetken lukujen valossa.

Pikkuparlamentin vaalivalvojaisiin saapunut Orpo sanoi olevansa todella tyytyväinen tämänhetkiseen tulokseen.

Myös perussuomalaisten Jussi Halla-aho odottaa oman puolueensa osuuden vielä nousevan.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, että alustavassa tuloksessa ei ollut mitään yllätystä.

"Tulos on aika odotetunlainen, eli myötäilee hyvin gallupeja", Sipilä sanoi.

"Katsotaan vielä, mikä on lopullinen tulos."

Vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaikuttivat puoluejohtajista kaikista tyytyväisimmiltä, kun ennakkoäänten laskutilanne paljastettiin. Vihreät on saanut tähän mennessä lasketuista äänistä 11,4 prosenttia ja vasemmistoliitto 8,9 prosenttia.

"Kaikkien aikojen paras vihreiden vaalitulos", Haavisto kommentoi.

Haavisto kuitenkin sanoi aikovansa pitää lupauksensa väistyä puheenjohtajan paikalta kesällä, oli vaalitulos mikä hyvänsä.

Vasemmistoliiton Andersson kuvaili tulosta jo vaalivoitoksi.

"Kyllähän se vaalivoitto on, niin kannatuksen kuin paikkamäärien osalta. Olen todellakin tyytyväinen."

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo puolueen tilanteen näyttävän hyvältä ääntenlaskun alkuvaiheessa. Hän tietää useiden kannattajien äänestävän vasta varsinaisena vaalipäivänä, joten hän uskoo äänisaaliin vielä kasvavan.

Tämän hetken tilanteen perusteella paikoitta jäävän sinisten Sampo Terho pitää turhana äänimäärien ennustamista, kun lopullinen tulos on tiedossa lähitunteina. Hänen mukaansa puolue ei kuitenkaan ole surullinen vaan iloinen, eikä puoluetta voida nujertaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah pitää illan isona yllätyksenä sitä, että ennakkoääniäkin on edelleen paljon laskematta. Hänen mukaansa viimeisistä paikoista käydään vielä "armoton taisto".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Mikko Kärnä: "Timo Harakka puhui medialle p*skaa yrittäjävähennyksestä"

Keskustan Kurvinen: "Demarit ja kokoomus hierovat hallitusta nyt tosissaan – sinipunahallituksesta kärsivät eniten ne, joilla ei ole etujärjestöjä"