Politiikka

Sipilä: Keskusta on suurin häviäjä

Keskusta on alustavien tulosten mukaan menettämässä 18 kansanedustajapaikkaa.
Sipilän mukaan vaalitulos on iso pettymys. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo puolueensa olevan vaalien suurin häviäjä ja onnittelee voittajia. Sipilän mukaan vaalitulos on iso pettymys. Hän viittasi SDP:n Antti Rinteeseen jo hallituksen rakentajana eli ennakoi demareiden voittoa.

Sipilä sanoi, että keskusta onnistui kuluneella vaalikaudella laittamaan Suomen talouden kuntoon, mutta puolue ei onnistunut yhtä hyvin vakuuttamaan kansaa äänituloksen pitämiseksi.

Keskusta on alustavien tulosten mukaan menettämässä 18 kansanedustajapaikkaa.

Rinne iloitsi ykköspaikasta omiensa keskellä vaalivalvojaisissa, mutta sanoi jättävänsä vielä pelivaraa siihen, keiden mittelö vaaleista loppujen lopuksi muotoutuu. Kokoomus on varsin lähellä SDP:tä.

Rinne muistutti, että 25 prosenttia ennakkoäänistä puuttui vielä ja Rinteen oma vaalipiiri Uusimaa melkein kokonaan.

"SDP näyttää kuitenkin selkeästi olevan ykkösenä", Rinne sanoi.

Perussuomalaisten ennakkoääniä Rinne arvioi sanomalla, että sieltä on pitkä matka tavoittaa ainakin SDP.

Rinteen mukaan kentän tunnot viime päivinä antavat odottaa hyvää äänisaalista varsinaiselta vaalipäivältä.

"Katsotaan nyt", hän kuitenkin toppuutteli.

Ennakkoäänten tultua Rinne lähti Pikkuparlamentin vaalistudioon.

Ennen ennakkoääniä Rinne nappasi puolisonsa Heta Ravolainen-Rinteen kainaloonsa lavalla ja kiitti tätä sekä koko lähipiiriään tuesta vaalikampanjan aikana.

"Me ollaan oltu yli vuoden ykköspaikalla, ja tänä iltana se tulee toteutumaan, että ensimmäistä kertaa sitten Lipposen ensimmäisen hallituksen me ollaan ykköspuolue Suomessa", hän sanoi ja sai väen riemastumaan.

SDP jännittää vaalitulostaan ravintola Virgin Oilissa Helsingin keskustassa. Paikalle on ilmoittautunut 600 osallistujaa ja lähes sata median edustajaa, joten tunnelma on tiivis.

Kannatusmittausten kärjessä olleen puolueen vaalivalvojaisia on tullut seuraamaan mediaa ainakin Ruotsista ja Virosta ja myös uutistoimisto Reuters on paikalla.

Tanssisalimainen tila on koristeltu SDP:n ilmapalloilla.

Neljä vuotta sitten SDP sai ennakkoäänistä 17,7 prosenttia. Lopullinen tulos tuolloin oli 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa. Se oli puolueen historian huonoin vaalitulos.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi, että myös kokoomus taistelee pääministerin paikasta. Orpon mukaan vaalien ykköspaikka on kokoomukselle mahdollinen tämän hetken lukujen valossa.

Pikkuparlamentin vaalivalvojaisiin saapunut Orpo sanoi olevansa todella tyytyväinen tämänhetkiseen tulokseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo puolueen kannatuslukeman ja paikkamäärän nousevan ennakkoäänistä. Puolueen tulos kello 20.45 laskentatilanteessa oli hieman yli 15 prosenttia, mikä tarkoittaisi 35 paikkaa.

"Nyt näyttää selvältä, että olemme kolmen parhaan joukossa, sillä keskusta on aina vahvoilla ennakkoäänten tullessa ja ääntenlaskennan alussa. Uskon, että nousemme tästä vielä ylöspäin. Täytyy olla todella tyytyväinen", Halla-aho sanoi ja hymyili leveästi.

Halla-ahon mukaan puolueelle olisi valtava merkitys sille, että se olisi toiseksi tai kolmanneksi suurin, koska perussuomalaisia oltiin kuoppaamassa puolitoista vuotta sitten.

"Me olemme täällä pysyäksemme", Halla-aho totesi.

Hän ei kuitenkaan halunnut arvioida, kuinka suuret mahdollisuudet perussuomalaisilla on vielä kisata toiseksi suurimman tai jopa suurimman puolueen paikasta.

Halla-aho kertoo olevansa valmis vetämään hallitustunnusteluja, jos perussuomalaiset olisi suurin puolue.

"Olen käytettävissä niihin tehtäviin, jotka minulle lankeavat. Jos perussuomalaiset on suurin puolue, sille lankeaa hallitustunnustelijan tehtävä ja ilman muuta lähden sitten vetämään sitä."

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla on keskellä olevien perinteisten puolueiden kanssa sekä erottavia että yhdistäviä tekijöitä, joten hallitusyhteistyö niistä kenenkään kanssa ei olisi mahdotonta – vaikkakaan ei hinnalla millä hyvänsä.

Halla-ahon mukaan ketään ei ole pakko ottaa hallitusneuvotteluihin mukaan.

"Riittää, että hallitus nauttii eduskunnan enemmistön tukea ja niitä enemmistöjähän voidaan rakentaa hyvin monella tavalla. Uskon kuitenkin, että kaikilla puolueilla on halu muodostaa ideologisesti edes siedettävän yhtenäinen hallitus sen sijaan, että pyrittäisiin rakentamaan samanlaisia sateenkaaria kuin vuoden 2011 vaalien jälkeen."

"Mutta nähtäväksi jää. Emme tiedä, millaisia keskusteluja muut puolueet ovat kenties käyneet keskenään, enkä voi tätä kommentoida enempää", Halla-aho lisäsi.

Alkuillan laskennan perusteella perussuomalaisten hajoamisen myötä syntynyt siniset ei saisi yhtään paikkaa. Halla-aho kommentoi asiaa toteamalla, että monella on varmasti sellainen olo, että paha saa palkkansa.

"Toivon, että tämä opettaa hiukan nöyryyttä tietyille ihmisille ja palauttaa kenties maanpinnalle. Ei minulla muuta sanottavaa ole."

Vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaikuttivat puoluejohtajista kaikista tyytyväisimmiltä, kun ennakkoäänten laskutilanne paljastettiin. Vihreät on saanut tähän mennessä lasketuista äänistä 11,4 prosenttia ja vasemmistoliitto 8,9 prosenttia.

"Kaikkien aikojen paras vihreiden vaalitulos", Haavisto kommentoi.

Haavisto kuitenkin sanoi aikovansa pitää lupauksensa väistyä puheenjohtajan paikalta kesällä, oli vaalitulos mikä hyvänsä.

Vasemmistoliiton Andersson kuvaili tulosta jo vaalivoitoksi.

"Kyllähän se vaalivoitto on, niin kannatuksen kuin paikkamäärien osalta. Olen todellakin tyytyväinen."

Andersson arveli, että teemoina hyvinvointipalvelut, ikäihmisten palvelut ja koulutus ovat purreet äänestäjiin. Hänen mukaansa kuluneella hallituskaudella tehdyt leikkaukset ovat vaikuttaneet monen suomalaisen asemaan.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto on "mahdollisesti" matkalla hallitukseen. Hän ei halunnut spekuloida ministerinpaikoilla.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo puolueen tilanteen näyttävän hyvältä ääntenlaskun alkuvaiheessa. Hän tietää useiden kannattajien äänestävän vasta varsinaisena vaalipäivänä, joten hän uskoo äänisaaliin vielä kasvavan.

Tämän hetken tilanteen perusteella paikoitta jäävän sinisten Sampo Terho pitää turhana äänimäärien ennustamista, kun lopullinen tulos on tiedossa lähitunteina. Hänen mukaansa puolue ei kuitenkaan ole surullinen vaan iloinen, eikä puoluetta voida nujertaa.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah pitää illan isona yllätyksenä sitä, että ennakkoääniäkin on edelleen paljon laskematta. Hänen mukaansa viimeisistä paikoista käydään vielä "armoton taisto".

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Mikko Kärnä: "Timo Harakka puhui medialle p*skaa yrittäjävähennyksestä"

Keskustan Kurvinen: "Demarit ja kokoomus hierovat hallitusta nyt tosissaan – sinipunahallituksesta kärsivät eniten ne, joilla ei ole etujärjestöjä"