Politiikka

Halla-aho kahmii ääniä Helsingissä – meneekö Sauli Niinistön ennätys rikki?

Jussi Halla-aholla oli yli 28 000 ääntä, kun pääkaupungin äänistä oli laskettu reilut 90 prosenttia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ottamassa ennätysmäisen äänisaaliin Helsingin vaalipiirissä. Hänellä oli yli 28 000 ääntä, kun pääkaupungin äänistä oli laskettu reilut 90 prosenttia.

Neljä vuotta sitten suurimmaksi ääniharavaksi nousi kokoomuksen Jaana Pelkonen vajaalla 16 000 äänellä, mutta hänen saalinsa jää tällä kertaa selvästi pienemmäksi.

Yli 20 000 ääntä on pääkaupungissa melko harvinainen suoritus. SDP:n Paavo Lipponen sai vuonna 2003 yli 26 000 ääntä. Kokoomuksen Sauli Niinistö keräsi yli 30 000 ääntä vuonna 1999.

Kokoomuksen ääniharava Antti Häkkänen sanoo, että suuri äänimäärä tuli yllätyksenä. Kaakkois-Suomessa ehdolla olevalla Häkkäsellä oli koossa yli 12 000 ääntä, kun ääniä oli laskettu reilut puolet. Häkkänen uskoo, että suuri äänipotti on tulosta puoluerajat ylittävästä kannatuksesta.

"Oli yllätys minullekin. Ennakoin, että voi olla vahva tuki, mutta koska siellä on perinteisesti keskusta ja demarit aika vahvoja, niin ajattelin, ettei mitään jättipottia kannata odottaa, mutta tämä oli aika yllätys."

Häkkänen sanoo pyrkineensä perustelemaan poliittisia kantojaan ihmisille mahdollisimman huolellisesti.

"Perehdyn asioihin ja pyrin olemaan mahdollisimman selkeä niissä perusteluissa aina, ja se ilmeisesti vakuuttaa myös muiden puolueiden äänestäjiä."

Omasta äänimäärästään huolimatta Häkkänen korostaa, että tärkein asia on puolueen tulos.

"Totta kai tästä juhlat alkaa, mutta iso juttu on se, miten tämä pääministeripuoluepaikka tässä keikahtaa. Tässä voi mennä miten vain vielä. Vaalipäivän äänet ovat olleet kokoomukselle tavallisesti suosiollisia ja uskon, että tässä tullaan käymään todella tiukka kisa."

Ylen ennusteen mukaan SDP:lle olisi tulossa 40 paikkaa ja sekä kokoomukselle että perussuomalaisille 38. Keskusta saisi Ylen ennusteen mukaan 30 paikkaa, vihreät 23, vasemmistoliitto 15, RKP yhdeksän ja kristillisdemokraatit viisi paikkaa.

Häkkänen kuvaili hieman aiemmin kokoomuksen tuloksen olevan selkeästi odotuksia parempi. Hän arvioi, että mahdollisissa hallitusneuvotteluissa tulee vääntöä ainakin talouspolitiikan linjasta.

Nykyiset kansanedustajat Li Andersson (vas.) ja Sanna Marin (sd.) olivat myös ääntenlaskennan kärkisijoilla, kun koko maan äänistä oli laskettu runsaat 50 prosenttia.

Varsinais-Suomessa ehdolla oleva Li Andersson on kahminut ääntenlaskennan ollessa kesken yli 14 000 ääntä, kun viime vaaleissa hän sai yhteensä 15  000 ääntä.

Kaakkois-Suomessa ehdolla olevalla Häkkäsellä on koossa yli 13 000 ääntä, samoin Sanna Marinilla Pirkanmaalla. Häkkänen sai viime vaaleissa noin 6 000 ääntä ja Marin noin 10 000 ääntä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Mikko Kärnä: "Timo Harakka puhui medialle p*skaa yrittäjävähennyksestä"

Keskustan Kurvinen: "Demarit ja kokoomus hierovat hallitusta nyt tosissaan – sinipunahallituksesta kärsivät eniten ne, joilla ei ole etujärjestöjä"