Politiikka

Päätoimittajan verkkopääkirjoitus: Vaalisunnuntain jännitys vain tiivistyy, hallitusneuvotteluista hurja näytelmä

Keskustalle ja puolueen vahvalle kannatusalueelle maaseudulle tulos oli karmiva.
Kari Salonen
MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Eduskuntavaalien tulos oli odotetun tymäkkä. Perinteisestä poliittisesta järjestelmästä on jäljellä vain rauniot. Johtavana oppositiopuolueena kilpaan lähtenyt SDP ja perussuomalaiset kamppailivat ykkösasemasta alle 18 prosentin kannatuksella.

Perusuomalaisille tulos oli uusi jytky, mutta perinteiselle kansanliikkeelle SDP:lle lähes katastrofi. Lohtuna demaripomo Antti Rinteelle on kuitenkin, että pääministeripuolue keskusta kärsi historiallisen raskaan rökäletappion.

Itse asiassa suurin voittaja sunnuntaina oli taas vihervasemmisto. Vihreiden pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto onnistui ammattimaisella ja sovittelevalla esiintymisellään viemään joukkonsa selvään voittoon. Vaikka Haaviston yleispoliittinen linja ei tyydyttänyt tiukimpia ilmastoaktiiveja, suoritus riitti.

Huoli ilmaston lämpenemisestä on niin suuri, että tämä tuotti puolueelle riittävästi uusia kannattajia vaalivoiton saavuttamiseksi.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vei puolueensa ilmastoteemalla jopa yllättävään voittoon. Yhdessä vihreiden kanssa eduskuntavaalien ilmastosiipi meni selvästi eteenpäin. Tätä ei voi hallitusneuvotteluissa sivuuttaa. Toimenpiteitä ilmaston lämpenemisen estämiseksi on tehtävä. Niin suuri teema tämä ennen vaaleja oli.

Ironista kyllä ilmasto saattoi olla myös perussuomalaisten uuden jytkyn takana. Se saattoi olla monen suomalaisen näkökulmasta jopa perussuomalalaisten kestoteemaa, maahanmuuttoa, tärkeämpää. Perussuomalaisten linja on se, ettei Suomen kannata rynniä eturiviin ilmastokysymyksissä, vaan kannattaisi odottaa myös muiden maiden tekoja.

Monille suomalaisille tämä tarkoitti varmasti sitä, ettei asiaa kannata kovasti miettiä ollenkaan. Perussuomalaisille se tarkoitti tasaista kilpaa suurimman puolueen asemasta.

Ennen vaaleja arvioitiin perussuomalaisten maahanmuuttokantojen estävän puolueen pääsyn hallitukseen. Näin voi olla, mutta myös puolueen ilmastokannat voivat muodostua esteeksi hallitukseen pääsylle. Niin vahvasti myös SDP, keskusta ja kokoomus pitivät päästöjen vähentämistä ja hiilinieluja esillä ennen vaaleja.

Keskustalle ja puolueen vahvalle kannatusalueelle maaseudulle tulos oli karmiva. Vaaleissa menestyivät puolueet, jotka painottivat kaupunkien ja erityisesti metropolialueiden agendaa. Muun muassa vanhusten hoitoskandaalissa ryvettynyt kokoomus onnistui saavuttamaan vaaleissa selvästi keskustaa vahvemman torjuntavoiton. Lohtuna maakuntien kokoomuslaisille on myös se, että puheenjohtaja Petteri Orpo pystyy tällä vaalituloksella vahvistamaan asemaansa puolueensa johdossa.

Turkulainen Orpo on entisenä maa- ja metsätalousministerinä kuitenkin kiinnostunut myös maakuntien Suomesta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painostaa edelleen puoluettaan metropoliajattelun taakse, mutta klangi voi olla aavistuksen viime kautta vaisumpi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutuu nyt kestämään puolueensa kritiikin. Puolueessaan kaiken kokenut parlamentin jättänyt Sirkka-Liisa Anttila ennätti jo MT:n vaali-illassa kehottaa puheenjohtajaa tekemään asiassa johtopäätökset. Se tarkoittaisi sivuun siirtymistä.

Sipilä on kuitenkin sitkeä. Hän ei vaali-iltana ollut valmis siirtymään edes oppositioon, vaan totesi johtamansa hallituksen tehneen talouden ja työllisyyden eteen hyvää työtä. Sipilä myös ennakoi tehdyn työn kantavan tulevaisuudessa hedelmää, jos keskusta ei matkalla väsy.

Totuus on kuitenkin, että moni maakunnissa hyvää työtä tehnyt keskustalainen kansanedustaja putosi. Väsyminen on heidän kohdallaan lähellä. Lähiviikot ja ensi kuun eurovaalitaistelu näyttävät, onko keskustalla halua ja voimaa uusiutua. Liian kauaksi muut keskikokoiset puolueet eivät Sipilän joukolta ole karanneet.

Hallitusneuvottelut ovat muutenkin täysin avoimessa tilanteessa. Perussuomalaisten menestys saattaa johtaa neuvottelujen jumiutumiseen aivan samaan tapaan kuin länsinaapurissa kävi ruotsidemokraattien voitettua vaalit. Ruotsissa puoluejohtaja Jimmie Åkesson kuitenkin halusi hallitukseen. Tällä hetkellä ei ole aivan selvää, kuinka vahva halu hallitusvastuuseen perussuomalaisten Jussi Halla-aholla on.

Vaalisunnuntain jännitys ei ole vielä ohi. Yhtä jännittävää on myös hallituksen muodostaminen. Siitä tulee varmasti hurja näytelmä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen

Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa

Maailman onnellisin keskusta ja punamulta