Politiikka

SDP, PS ja kokoomus suurimmat – keskusta romahti ja vei mukanaan MTK:n Hakasen, Viljasen ja Partasen

Eduskuntaan valittiin enemmän naisia kuin koskaan aikaisemmin. Äänestysprosentti oli korkein sitten vuoden 1991.
Kari Salonen
Tuula Haatainen ja Eveliina Heinäluoma.

SDP:stä tuli eduskunnan suurin puolue tämän vuoden eduskuntavaaleissa 40 paikalla. Toiseksi kiri perussuomalaiset 39 paikalla ja kolmanneksi kokoomus 38 paikalla.

Suomalaiselle demokratialle ja tasa-arvolle vaalit olivat menestys. Äänestysprosentti nousi korkeimmaksi sitten vuoden 1991. Se oli 72 prosenttia.

Naisia valittiin eduskuntaan historian korkein määrä.

Eniten ääniä koko maassa saivat Jussi Halla-aho (ps), Li Andersson (vas.), Antti Häkkänen (kok.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Sanna Marin (sdp).

Uusina kansanedustajina läpi ovat pääsemässä esimerkiksi Pirkka-Pekka Petelius (vihr.), Eeva Kalli (kesk.), Riikka Slunga-Poutsalo (kesk.), Eveliina Heinäluoma (sdp) ja Merja Kyllönen (vas.).

Koska suurimmilla puolueilla on niin vähän eroa, hallitusneuvotteluista ennustetaan hankalia. Hallitus olisi hyvä saada valmiiksi ennen Suomen kesällä alkavaa EU:n puheenjohtajakautta.

Vihreät nousi suurimmaksi puolueeksi Helsingissä. Paikkoja tuli saman verran kuin kokoomukselle mutta ääniä enemmän.

MT vieraili illalla MTK:n johtokunnan Kati Partasen (kesk.) vaalivalvojaisissa. Partanen ei päässyt kansanedustajaksi, ei myöskään MTK:n valtuuskunnan aikaisempi puheenjohtaja Tommi Lunttila (kok.).

Myös MTK:n johtokunnan Pertti Hakanen (kesk.) ja Eerikki Viljanen (kesk.) putosivat eduskunnasta.

Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liike jäi vaaleissa nuolemaan näppejään. Väyrynen menetti kansanedustajan paikan. Läpi ei myöskään päässyt hänen edellisen puoleensa, kansalaispuolueen edustajia.

Liike Nyt on saamassa yhden paikan, läpi pääsee Hjallis Harkimo.

Eduskunnasta putosi erityisesti keskustan ja sinisten edustajia. Siniset vievät mukanaan myös monta ministeriä. Nimekkäimpien putoavien sinisten joukossa ovat puolustusministeri Jussi Niinistö, sinisten puheenjohtaja Simon Elo sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Keskustalta on eduskunnan jättämässä muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Vihreiltä Touko Aalto ja kokoomukselta Susanna Koski eivät keränneet tarpeeksi ääniä päästäkseen läpi.

Ilmastonmuutoksesta tuli vaalivoittajille merkittävä teema.

"Itse asiassa suurin voittaja sunnuntaina oli taas vihervasemmisto", MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen kirjoittaa kommentissaan.

"Toimenpiteitä ilmaston lämpenemisen estämiseksi on tehtävä. Niin suuri teema tämä ennen vaaleja oli."

"Ironista kyllä ilmasto saattoi olla myös perussuomalaisten uuden jytkyn takana. Se saattoi olla monen suomalaisen näkökulmasta jopa perussuomalalaisten kestoteemaa, maahanmuuttoa, tärkeämpää. Perussuomalaisten linja on se, ettei Suomen kannata rynniä eturiviin ilmastokysymyksissä, vaan kannattaisi odottaa myös muiden maiden tekoja."

Keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudessa julkaisemme kattavan analyysin vaalituloksesta ja sen merkityksestä maaseudun asukkaille ja elinkeinoille.

Lue lisää:

Paavo Väyrysen eduskuntapaikka jää haaveeksi – ennakkoääniä vajaat 300

Katso MT:n vaalistudio: Näin Sirkka Liisa Anttila, Timo Jaatinen, Pekka Ervasti ja Jouni Kemppainen kommentoivat tuloksia

Sirkka-Liisa Anttila näyttäisi Sipilälle ovea, jos keskustan rökäletappio toteutuu: "Unohdimme heikommat"

Juha Sipilä ennakkoäänistä: "On se raju pudotus" – katso kuvat keskustan vaalivalvojaisista

Tommi Lunttila: "Kokoomuksen ennakkoäänet ovat hyvällä tasolla"

Uutistausta: Perussuomalaisten hurja loppukiri sekoittaa paikkaennusteet

MT-Analyysi: Kulisseissa kuiskitaan jo Sipilän ja Orpon seuraajista

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Erityisesti hiertää talous – keskustan kannattajat suhtautuvat hallitukseen kielteisemmin kuin SDP:n, vihreiden tai vasemmiston

SDP valitsi valtiosihteereitä ja Rinne erityisavustajia – Pilvi Torstista on tulossa työministeri Harakan valtiosihteeri

Keskusta saa yhä suuremman osan kannatuksestaan Itä- ja Pohjois-Suomesta – vihreät työntyneet yhä vahvemmin maakuntiin