Politiikka

Rinne tähtää uuteen hallitukseen toukokuun loppuun mennessä

Halla-aho: SDP ja perussuomalaiset ole niin kaukana arvomaailmoiltaan "kuin mitä Rinne antaa ymmärtää".
Sanne Katainen
Rinne sanoo lähtevänsä mielenkiinnolla hallitustunnustelijaksi.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tavoitteena on, että uusi hallitus saataisiin valmiiksi toukokuun loppuun mennessä, jos puolueella on edellytyksiä sitä muodostaa. SDP:n puoluehallitus on koolla torstaina ja nimittää silloin puolueen hallitusneuvottelijat, Rinne kertoi STT:lle aamulla.

Rinne sanoo lähtevänsä mielenkiinnolla hallitustunnustelijaksi ja laatimaan kysymyksiä muille puolueille. Hän ei halunnut vielä tarkemmin kertoa, millaisia kysymyksiä hän aikoo esittää, mutta kaikki puolueet saavat joka tapauksessa samat kysymykset.

"Arvioimme vastauksia ja niiden pohjalta mietitään, onko edellytyksiä lähteä rakentamaan hallitusta", Rinne sanoi.

Rinteen mukaan kysymykset liittyvät siihen, miten yhteiskunnassa toimitaan ja miten ihmisiin suhtaudutaan.

"Sosiaalidemokraateille on tärkeää oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, ihmisten kunnioittaminen ja jakamaton ihmisarvo. Näiden pohjalta varmaan lähtevät muodostumaan ne arviot, joita kysytäänkin."

Rinne ei vielä lähtenyt arvioimaan, kuinka kiperät hallitustunnustelut ovat tulossa. Hän myönsi toivoneensa, että SDP olisi saanut korkeamman äänisaaliin ja enemmän kansanedustajanpaikkoja, vaikka iloitsikin puolueen noususta kärkipaikalle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.

Mahdollisia mielekkäitä hallituskumppaneita Rinne ei lähtenyt listaamaan, mutta hän on ennen vaaleja suhtautunut epäilevästi yhteistyöhön toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen perussuomalaisten kanssa.

"Tämä arvokysymys on meille tosi tärkeä asia. Meillä on ollut (perussuomalaisten puheenjohtajan) Jussi Halla-ahon kanssa aika erilaiset arvot suhteessa ihmisyyteen."

"Katsotaan, miten asia etenee"

Rinne ja Halla-aho tapasivat heti aamutuimaan MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. Halla-aho toisti perussuomalaisten kannan, jonka mukaan puolue on avoin yhteistyölle kenen tahansa kanssa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

"Meille tärkeitä eivät ole puolueiden tai ihmisten nimet, vaan asiat", Halla-aho sanoi MTV:n suorassa lähetyksessä.

Myös Rinne korosti, että jos SDP on hallitustunnustelija, kaikkien puolueiden vastaukset arvioidaan samoilla perusteilla.

"Se on sitten kiinni näistä vastauksista, miten edetään", Rinne sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ovat syntyhistoriansa vuoksi kirjava puolue, jossa on ihmisiä sekä vasemmalta että oikealta.

"Osittain tästä johtuen olemme monissa perinteisissä oikeisto-vasemmistoakselin kysymyksissä hyvin keskellä. Toisaalta ne teemat, joita me tuomme poliittiseen keskusteluun, maahanmuuttokriittisyys ja kansallismielisyys, ne ovat yhdistettävissä sekä vähän vasemmistolaisempaan että vähän oikeistolaisempaan talouspolitiikkaan. Siinä mielessä pidän perussuomalaisia ihan potentiaalisena yhteistyökumppanina kaikille perinteisille suurille puolueille", Halla-aho sanoi.

Halla-aho arvioi, etteivät SDP ja perussuomalaiset ole niin kaukana arvomaailmoiltaan "kuin mitä Rinne antaa ymmärtää".

"En minä usko, että huonon maahanmuuton torjuminen maahanmuuttopoliittisilla keinoilla on mikään varsinainen ihmisarvoon liittyvä kysymys", Halla-aho sanoi.

Rinne kuitenkin kertoi olevansa arvomaailmoista eri mieltä esimerkiksi sen vuoksi, että on lukenut Halla-ahon blogitekstejä.

"Ymmärtääkseni et ole vieläkään muuttanut omaa kantaasi niissä asioissa. Niin kyllä aika kaukana se arvomaailma tällä hetkellä on. Mutta katsotaan nyt, miten asia etenee."

Rinne toisti, että vaaliohjelmansakin mukaan SDP:lle ovat tärkeitä eriarvoisuuden pysäyttäminen, koulutukseen ja tutkimukseen liittyvät tulevaisuusinvestoinnit, työelämän pelisäännöt ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Slunga-Poutsalo: Hallitustunnustelija ei saa lähteä liikkeelle henkilökohtaisen mielipiteen pohjalta

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan yksikään puolue ei ollut eduskuntavaaleissa niin selkeä ykkönen, että se voisi ryhtyä sanelemaan hallituskumppaneitaan.

"Jos halutaan pitää kansalaisten into ja äänestysaktiivisuus yllä, kyllä nyt hallitustunnustelijan pitää huomioida äänestystulos eikä lähteä liikkeelle oman henkilökohtaisen mielipiteen pohjalta", Slunga-Poutsalo sanoi STT:lle.

Puoluesihteeri kuvaili perussuomalaisten vaalitulosta "ihan käsittämättömäksi".

"En olisi uskonut ihan näin hurjaa paikkamäärää, kun ajattelee lähtökohtia kesällä 2017. Vähän pöllähtänyt olo vieläkin", käheää ääntään pahoitellut Slunga-Poutsalo kertoi.

Kesäkuussa 2017 perussuomalaiset äänestivät puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, minkä jälkeen puolue hajosi kahtia. Syrjäytetty puheenjohtaja Timo Soini ja 19 muuta kansanedustajaa, perussuomalaisten silloiset ministerit mukaan lukien, perustivat uuden ryhmän, josta syntyi sittemmin Sininen tulevaisuus -puolue.

Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten puoluejohto kokoontuu ensimmäisen kerran jo muutaman tunnin kuluessa pohtimaan omaa asemaansa hallitusneuvotteluissa.

"Kyllä me kovin tosissamme ollaan", Slunga-Poutsalo kuvaili puolueen lähtöasetelmia.

Mahdollisina kynnyskysymyksinä puoluesihteeri mainitsi maahanmuuttoon ja ympäristöpolitiikkaan liittyvät asiat, jotka puheenjohtaja Halla-aho nosti esiin jo vaali-iltana. Molemmissa on Slunga-Poutsalon mukaan kohtia, jotka varmasti tuottavat keskustelua.

Uusi eduskunta kokoontuu pääsiäisen jälkeen

Eduskuntavaalien tulos saa sinettinsä ylihuomenna keskiviikkona, kun vaalipiirilautakunnat vahvistavat tuloksen viimeistään kello 18 alkavissa kokouksissa.

Vaaleissa valittujen kansanedustajien työ alkaa pääsiäisen jälkeen. Tiistaina 23. huhtikuuta uusille kansanedustajille luovutetaan valtakirjat ja eduskuntaryhmät järjestäytyvät. Seuraavana päivänä eduskunta kokoontuu ensimmäiseen täysistuntoon ja valitsee puhemiehen ja varapuhemiehet.

Valtiopäivien avajaiset ovat vuorossa torstaina 25. huhtikuuta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kommentti: Rinteen hallitus retkelle Luotoon

Halla-aho ja Rinne tapasivat Kultarannassa: "Tässä ei käydä mitään hyvän ja pimeyden voimien välistä kamppailua"

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja