Politiikka

Kommentti: Halla-aho haluaa hallitukseen

Puolue on nyt niin iso, että on vaikeaa kuvitella sen enää paisuvan oppositiossakaan.
Hanna Linnove
Eija Mansikkamäki.

Vaalit on käyty, ja tuloksia tulkitaan. Perussuomalaiset kasvattivat paikkalukuaan näennäisesti yhdellä, jos tulosta verrataan samalla puolueen nimellä saatuun saaliiseen neljä vuotta sitten. Mutta koska puolue jakaantui kesällä 2017, vertailu on väärä. Tosiasiassa perussuomalaisten paikkaluku kasvoi 17 kansanedustajasta 39 paikkaan. Eli paljon. Ja siis kaikki keskustan menettämät 18 paikkaa ja muutama päälle.

Nyt kysytään, haluaako puolue hallitukseen – ja halutaanko sitä sinne. Ennen vaaleja muiden asenne oli penseä, ne vetosivat erilaisiin arvoihin.

Myös puheenjohtaja Jussi Halla-ahon hallitushaluja on epäilty. Turhaan. Halla-aho haluaa hallitukseen. Hän kertoi sen MT:n haastattelussa 24. elokuuta 2018 ja paljasti samalla, että sisäministerin paikka kiinnostaa. Sisäministeri vastaa muun muassa maahanmuuttoasioista.

Vaalitulosta katsoessa näyttäisi reilulta, että hallitusovi aukeaisi. Se on yleensä hyvä tapa testata vastuunkantamishalujen aitous. Eri asia on, millä ehdoilla Halla-aho hallitukseen suostuisi eli mitä hallitusohjelmaan kirjataan, ja vielä niin, että tavoitteet kelpaavat myös muille.

Puolue on nyt niin iso, että on vaikeaa kuvitella sen enää paisuvan oppositiossakaan. Voi siis olla h-hetki tarttua salkun kahvaan. Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana puolueella olisi myös näkyvä paikka profiloitua politiikallaan kansainvälisilläkin estradeilla.

Jos hallituskumppaneiden kanssa syntyisi hankausta, voisi aina vedota periaatteissa pysymiseen ja siirtyä teatraalisesti oppositioon. Teki niin tai näin, puolueelle näyttää käyvän hyvin.

SDP:n Antti Rinteestä voi todeta, että pelisilmä petti. Kun haastattelin häntä ennen vaaleja, kysyin tietenkin hallituspohjasta. Hän sanoi, että runko löytyy kolmen joukosta.

"Puhun keskustasta ja kokoomuksesta, koska näen, että seuraavallakin vaalikaudella hallitusyhteistyö tulee rakentumaan kahden ison varaan, väistämättä. Jos SDP saa kansalta mahdollisuuden, jommankumman kanssa ollaan tekemisissä", Rinne totesi.

Kun hänelle huomautti, että kolmas suuri voi olla myös vihreät tai perussuomalaiset, hän katsoi toimittajaa kuin hölmöä.

"Niin... Vaalitulos ratkaisee hyvin pitkälle. Mutta kyllä minun tosi vaikeaa kuvitella istuvani arvojen takia Jussi Halla-ahon kanssa samassa hallituksessa. Oppositiossa meillä on ollut hyvin paljon yhteistyötä vihreitten, vassareitten ja myös muiden kanssa."

Mutta myös minä erehdyin, koska perussuomalaiset ei ollut kolmas vaan toinen.

Jos Rinne ryhtyy hallitustunnustelijaksi, ei käy kateeksi. Mutta pelisilmää pitää kehittää ja pitää Nato- ja muut sammakot mahassa myös sen EU-puheenjohtajuuden vuoksi.

Lue myös:

”Oliko Suomessa jotenkin nälänhätää ennen EU-jäsenyyttä?" – Jussi Halla-aho ei kuitenkaan aja Suomen eroa EU:sta

SDP:n Rinne tukisi asunnonvaihtoa maaseudulla ja maataloutta sivuelinkeinoilla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kommentti: Rinteen hallitus retkelle Luotoon

Halla-aho ja Rinne tapasivat Kultarannassa: "Tässä ei käydä mitään hyvän ja pimeyden voimien välistä kamppailua"

Maahanmuuttovastainen äärioikeisto muodosti uuden ryhmän EU-parlamenttiin – Venäjä-pakotteet jakavat ryhmän sisäisiä kantoja