Politiikka

Keski-Suomen MTK-pomo Tero Lahti: "Meillä on oltava hyvät välit niin oikealle, vasemmalle kuin vihreisiinkin"

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen kritisoi kotimaisen metsäpolitiikan tempoilevuutta. Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen toivoo, että EU:ssa voitaisiin luoda viljelijöiden investointiriskejä tasaava vakuutusjärjestelmä.
Petteri Kivimäki
MTK-Keski-Suomen puheenjohtaja Tero Lahti korostaa, että MTK:lla on oltava hyvä keskusteluyhteys kaikkiin poliittisiin ilmansuuntiin.

Kevätkokoustaan Laukaan Peurungassa tänään maanantaina viettänyt Keski-Suomen MTK-väki suuntaa jo katseensa tulevan hallituksen hallitusneuvotteluihin.

Tuottajaliiton puheenjohtaja Tero Lahti korostaa, että MTK:n tavoitteita on tulevina viikkoina ajettava lujasti poliittisten puolueiden ja päättäjien suuntaan.

"Meillä MTK:ssa ei ole varaa sitoutua vain yhteen aatesuuntaan, vaan jatkossakin tarvitsemme hyvät suhteet niin vasemmalle kuin oikealle, vihreitäkään unohtamatta", Lahti sanoo.

"On toki surullista seurata, millainen hyökkäys Suomessa on menossa sekasyöjiä vastaan. Ruuantuotantoa on nyt perusteltava tiettyihin suuntiin ja sille on haettava oikeutus", Lahti pohtii.

Hän arvelee, että MTK:n edunvalvontatyön merkitys korostuu tällaisen vaalituloksen jälkeen erityisen paljon.

"Maalla asuvan tai maasta elantonsa saavan täyspäisen ihmisen ei pitäisi joutua kysymään, miksi kannattaa kuulua MTK:hon."

Kevätkokouksessa puheenvuoron käytti myös eduskunnasta vapaaehtoisesti luopunut, peräti 40 vuotta keskisuomalaisena kansanedustajana vaikuttanut Mauri Pekkarinen (kesk.), joka pyrkii toukokuun EU-vaaleissa europarlamenttiin.

"Tiedän hyvin, että kannattavuus on iso haaste maataloudessa. Nyt, kun Suomi aloittaa heinäkuussa EU:n puheenjohtajamaana, täytyisi lähteä ajamaan EU:n laajuista vakuutusjärjestelmää, jolla isoja investointeja tekevien viljelijöiden riskejä tasataan", Pekkarinen toteaa.

Pekkarinen arvioi, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan CAPin rahoitusta tullaan jatkossa jonkin verran leikkaamaan.

"Jonkin verran sieltä kyllä vähenee, ja on CAPin kakkospilariin esitetty 15 prosentin suuruista leikkaustakin. Mutta jos Britannia ei olekaan kohta enää mukana, niin 155 miljardin euron suuruiseen EU-budjettiin syntyy kerralla 12 miljardin aukko. Se onkin sitten iso tenkkapoo, että mitä sitten tehdään – lisätäänkö jäljelle jäävien 27 jäsenmaan maksuosuutta?", Pekkarinen kysyy.

Tervehdyksensä kevätkokoukselle toi myös kivijärveläinen kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.), joka valittiin eilisissä vaaleissa jatkokaudelle eduskuntaan 8190 äänellä.

"Olipa keskusta mukana tulevissa hallitusneuvotteluissa tai ei, niin harvaan asutun maaseudun neuvoston puheenjohtajana tulen pitämään huolta siitä, että syrjäseutujen ääni tulee kuulluksi hallitusneuvotteluissa", Kalmari painottaa.

MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen puhui kokousväelle metsäpolitiikasta ja metsien käytöstä.

"Kotimainen metsäpolitiikka on viimeisten kahdeksan vuoden aikana ollut metsäasioissa ihan käsittämättömän tempoilevaa. Kahdeksan vuotta sitten kaikki Suomen puolueet kannattivat metsien käytön lisäämistä", Hakkarainen muistelee.

"Muu muassa yksi herra, joka nyt aloittelee hallitustunnusteluja, vaati tuolloin, että metsänomistajien on tuotava riittävästi puuta markkinoille. Sittemmin hän ja moni muu on vaatinut, että metsien käyttöä täytyisikin rajoittaa”, metsäjohtaja päivittelee.

Hakkarainen toivoo, että metsäpolitiikassa löytyisi pitkäjänteisyyttä jatkuvan tempoilun sijaan.

"Ei tämä näin voi mennä, että vähintään neljän vuoden välein aletaan vetää metsäasioissa täysin eri suuntiin."

Lue lisää

Kannabis on vaarallinen huume

"Suuri tunnustus", sanoo MTK:n ll puheenjohtaja Mauno Ylinen ritarimerkistään

Cap-uudistus ei mullista maataloutta – tilojen määrä jatkaa alenemista, samoin tulot

"Suomalaisten näkemys politiikasta on ollut kriittinen, kyyninen ja ehkä jopa negatiivinen" – kysely paljastaa, että poikkeuksellinen koronatunnelma on ohi, enää alle neljännes luottaa poliitikkojen kertomaan tietoon