Politiikka

Toimituspäällikön kommentti: Naiset valtaavat pian puolueiden ykköspaikat

"Pari valtaapitävää keski-ikäistä miestä kannattaisi ehkä täyttää vitriiniin jälkipolvien ihmeteltäväksi."
Markku Vuorikari
Jussi Martikainen.

Kannattaa laittaa mieleen MTV3:n vaalien alla järjestämä ”pääministeritentti”. Siihen oli kutsuttu neljän gallupeissa suurimman puolueen puheenjohtajat. Studiossa istui neljä keski-ikäistä miestä kahden keski-ikäisen miehen tentattavana.

Tämä näky ei toistu kenties enää koskaan. Pari valtaapitävää keski-ikäistä miestä kannattaisi ehkä täyttää vitriiniin jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Nykyisistä eduskuntapuolueista löytyy kolme naispuheenjohtajaa - vasemmistoliiton Li Andersson, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah. Kun katsoo vaalitulosta, naispuheenjohtajien määrä tulee vielä vaalikauden aikana jopa kaksinkertaistumaan.

Vihreiden pätkäpuheenjohtajan Pekka Haaviston seuraaja valitaan alkukesällä. Vihreät valitsevat seuraavaksi naisen, jonka nimi on ilmeisimmin Maria Ohisalo. Helsingin ääniharaviin kuulunut Ohisalo tuurasi jo syksyllä sujuvasti ex-puheenjohtaja Touko Aaltoa (putosi muuten eduskunnasta!). Pj-spekulaatioiden suosikki Emma Kari jäi eduskuntavaaleissa Ohisalon jalkoihin.

Keskustan murskatappio tietänee puheenjohtajan vaihtumista. Juha Sipilän seuraajaksi veikataan sotesodasta pienillä vammoilla selvinnyttä Annika Saarikkoa. Jos vaihdos koittaa ennen keskustan vuoden 2020 puoluekokousta, Saarikko saattaa olla vielä äitiyslomalla.

Vaaleissa Lapin ääniharavaksi noussut keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni voi tulla menestyksekkäästi kisaan joka tapauksessa. Miehistä kisaan tarjottua Antti Kaikkosta saattaa jo hirvittää.

SDP:n niukka vaalivoitto rasittaa puheenjohtaja Antti Rinnettä. Rinteen arvostelu on jatkunut puolueessa läpi kampanjan ja vielä voiton varmistuttuakin. Jos vaalituloksesta ei synny hallitusta tai jos Rinteen tuleva hallitus joutuu vaikeuksiin, vaikeuksiin joutuu myös Rinne. Seuraajan nimi näyttäisi olevan vaalikampanjaa Rinteen sairastaessa vetänyt Sanna Marin, SDP:n varapuheenjohtaja, joka on noussut ilmiöksi Tampereella.

Hallituspuolueista ainoastaan kokoomus pärjäsi vaaleissa. Sen puheenjohtaja Petteri Orpo saa työrauhan, jos puolue vain päätyy hallitukseen. Jos ei päädy, hän saa nopeasti haastajan. Kisaan tulevat vaalien ääniharavat – oikeusministerinä pärjännyt Antti Häkkänen ja Orpoa aiemmin suorasuisesti arvostellut kansanedustaja Elina Lepomäki, jonka terävimpiä kulmia hiotaan jo pj-peliä varten.

Lepomäki olisi naispuheenjohtajista jo seitsemäs! Vaan riittäisikö sekään?

Perussuomalaiset seuraavat mestariaan Jussi Halla-ahoa uskollisesti. Helsinkiläinen tohtori ei kuitenkaan itse nauti huomion keskipisteenä olemisesta. Entä jos Halla-aho heittää pyyhkeen kehään?

Varapuheenjohtajana on jo räiskyvä tunneihminen Laura Huhtasaari, mutta missä hän on ollut persujen vaalikampanjan ajan? Aivan oikein, miesvaltaisuudesta moitittu puolue on nostanut näkyville poliittista suunnittelijaansa Riikka Purraa. Purra nousi eduskuntaan Uudeltamaalta liki 6 000 äänellä. Laittakaa nimi mieleen.

On tietysti pieni mahdollisuus, että miehiäkin puolueiden johtajakisoissa nähdään. Juuri nyt kansa näyttää – arvatenkin vaalikeskusteluista johtuen – kyllästyneen heidän juonitteluunsa, kiukutteluun, riitelyyn ja toistensa päälle huutamiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yrittäjyyskasvatus on osa yhteiskuntaa

Kohtuus kaikessa

Mykkänen ihmettelee miksei naisille tarjota vakituista työsuhdetta ja syyttää työnantajia vanhahtavien sukupuoliroolien ylläpitämisestä