Politiikka

Venäjän MTK:n liittokokouksessa juodaan vodkaa ja tanssitaan ripaskaa

Kokouspuheissa käytiin läpi ison maan tuotannon ongelmia.
Eija Mansikkamäki
Tuottajajärjestön juhlissa irrotellaan venäläiseen tyyliin jo iltapäivällä. Koolla on edustajia laajan maan kaikista kolkista.

Venäjän talonpoikien ja maatalousosuuskuntien liitto Akkor juhli helmikuussa Moskovassa 30-vuotista taivaltaan. Järjestö on siis nuori verrattuna 102-vuotiaaseen MTK:hon.

Ohjelmaan kuului juhlavia ja painavia puheita, kirjallinen onnittelu muun muassa presidentti Vladimir Putinilta ja paikan päällä kuultu MTK:n onnittelupuhe, jonka pitivät järjestöjohtaja Matti Voutilainen ja valtuuskunnan toinen varapuheenjohtaja Matti Heikkilä. Lisäksi kuultiin arkisempia terveisiä ympäri suuren Venäjän maan.

Kokouksessa ovat edustettuina kaikki tuotantoalueet Suomen lähialueilta kaukaisimpaan Siperiaan, joten esille tuodut murheet olivat sen mukaisia: ongelmia liikenneyhteyksien, ilmaston, sähkön ja energian hinnan sekä markkinoinnin kanssa, tukitoiveita peltoviljelyyn, byrokratian purkamista ja apua osuuskuntien perustamiseen.

Valtiovalta ilmaisi tervehdyksissään olevansa valmis yhteistyöhön tuottajien kanssa, sillä Venäjä kehittää maatalouttaan vauhdilla.

Juhlallisuudet päättyivät kansallispukuisen kuoron komeaääniseen konserttiin, mutta siinä välissä tarjoiltiin syötävää ja juotavaa. Kokouspaikan eli Moskovan kaupungintalon alakertaan oli katettu kymmeniä pyöreitä seisovia pöytiä, joiden ääressä naposteltiin piirakoita, pelmeneitä, savukalaa ja salaatteja.

Palan painikkeeksi kaadettiin vodkaa. Se ja nurkassa soitettu kansanmusiikki saikin paikallisen kokousväen vauhtiin. Kansallispukuun sonnustautuneista osanottajista osa herkesi nimittäin omien kotiseutujensa askelkuvioihin. Siinä saattoi suomalainenkin liittokokousvieras seurata syödessään vauhdikasta pyörimistä, keinumista ja riehakasta ripaskaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n jäsenille uusi maatalousmuovien kerääjä

Tieto on uusi maatalouden kulta – tuottajien pitäisi itse hallita ja myydä sitä

Matti Heikkilä luopuu MTK:n valtuuskunnan johdosta