Politiikka

Päätoimittajan kommentti: Sipilän eropäätös taisi ratkaista hallituspohjan

Vastuu keskustan linjauksista näyttää jo siirtyneen varapuheenjohtajille ja puolueen toimielimille, MT:n vt. päätoimittaja Jussi Martikainen kirjoittaa.
Kari Salonen
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolueen vaalivalvojaisissa sunnuntaina.

Väistyvä pääministeri Juha Sipilä mietti vaalitulosta kahden yön yli ja teki johtopäätöksensä. Tiistaina aamupäivällä hän ilmoitti luopuvansa keskustan puheenjohtajuudesta.

Eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen paineet luopumiseen kasvoivat. Sipilän ”tulos tai ulos”-periaate vaikutti vahvasti tässäkin.

Vaalien tulosiltana Sipilä ehti ilmoittamaan, että keskusta on tappiosta huolimatta mukana hallitusneuvotteluissa. Keskustan puoluehallituksen tiistaina antamassa tiedotteessa suhtautuminen hallitukseen lähtöön ja hallitusneuvotteluihin oli jo huomattavan kriittistä. Puoluehallituksen mukaan kansa osoitti vaaleissa keskustalle suunnan oppositioon.

Sipilä jatkaa keskustajohdossa ylimääräiseen puoluekokoukseen eli 7. syyskuuta saakka. Seuraaja valitaan tuolloin. Sitä ennen maahan muodostetaan kuitenkin uusi hallitus, ja vain reilun kuukauden kuluttua käydään EU-vaalit.

Voiko Sipilä uskottavasti johtaa keskustaa näissä prosesseissa? Ei ongelmitta, sillä niin oma puolue kuin suuri yleisökin odottavat jo seuraajan valintaa ja tämän uusia linjauksia. Toimituspääministeristä tuli nyt myös toimituspuheenjohtaja.

Vastuu keskustan linjauksista näyttää jo siirtyneen varapuheenjohtajille ja puolueen toimielimille kuten nyt puoluehallitukselle. Maanantai-illan Ylen A-studiossa hallitusneuvotteluja istui jo arvioimassa varapuheenjohtaja Katri Kulmuni.

Muut varapuheenjohtajat ovat kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen ja eduskunnasta pudonnut Juha Rehula.

Jos Sipilä olisi jatkanut puheenjohtajana, keskustan olisi ollut perusteltua katsoa kimuranteiksi odotetuissa hallitusneuvotteluissa jaettavat kortit. Kun johtajakuvio on auki, luontevinta lienee jättää neuvottelut nopeasti. Ja aina voi odottaa, että hallitustunnustelija mahdollisessa hädässään huutaa keskustaa apuun.

Vaikea on myös muiden puolueiden pitää keskustaa hallitusneuvotteluissa, kun puolue luo nyt nahkaansa puheenjohtajaa myöten. Vihreillä on Pekka Haaviston kanssa hieman sama tilanne, mutta se oli kansalaisilla tiedossa jo ennen eduskuntavaaleja.

Selvä johtopäätös on, että hallitusta aletaan nyt tunnustella SDP:n ja kokoomuksen sinipunapohjalta. Mukaan tulevat ilmeisesti ainakin vihreät ja RKP. Tämä oli toki todennäköisin pohja jo ennen Sipilän eroilmoitusta. Se myös luultavasti helpotti Sipilää ratkaisussaan.

Lue lisää:

Juha Sipilä luopuu keskustan puheenjohtajuudesta syyskuussa, puolueen suunta vahvasti kohti oppositiota

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskustan puheenjohtajakisasta voi lyödä myös vetoa: Kulmuni ja Kaikkonen ovat kertoimissa lähes tasoissa

Valtaosa ei edes kiukustu

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen