Euroehdokkaaksi lähtevä Jouni Kemppainen haluaa metsänomistajille hiilensidonnasta korvauksen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Euroehdokkaaksi lähtevä Jouni Kemppainen haluaa metsänomistajille hiilensidonnasta korvauksen

Lihaa syövä metsästyksen harrastaja vastustaa populismia, joka uhkaa ajattelun-, sanan- ja kokoontumisvapautta.
Jaana Kankaanpää
Jouni Kemppainen kertoi tiistaina Maaseudun Tulevaisuuden toimitukselle lähtevänsä euroehdokkaaksi. Kemppaisen vaalikampanjan aikana vastaavana päätoimittajana toimii Jussi Martikainen.

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen lähti keskustan ehdokkaaksi eurovaaleihin ja jää tehtävästään virkavapaalle.

”Pääministeri Juha Sipilä soitti minulle noin viikko sitten ja pyysi lähtemään ehdolle. Hänen mielestään minä ja me yhdessä Maaseudun Tulevaisuudessa olemme tehneet hyvää työtä maaseudun ja maakuntien äänenkannattajana.”

Sipilän oma ilmoitus vetäytyä keskustan puheenjohtajan paikalta tiistai-iltapäivällä ei vaikuttanut Kemppaisen päätökseen.

”Koen, että minulla on paljon annettavaa ja valtava palo vaikuttaa asioihin”, Kemppainen sanoo.

”Eduskuntavaalien tuloksen jälkeen taistelutahtoni vain vahvistui. Maakuntien ihmiset jäivät mopen osille. Minua riipaisee maaseudun ja metropolialueen vastakkainasettelu. Maaseutu ansaitsee puolustajan.”

Kemppainen korostaa, ettei ryhdy keskustalaiseksi vaan lähtee keskustan listalla sitoutumattomana ehdokkaana.

Sitoutumattomuus ei ole yllätys, sillä Kemppainen on vaikea sijoittaa selkeästi yhden puoluepoliittisen linjan taakse. Maaseutuaatteiden lisäksi hän puhuu mielellään aktiivisen työperäisen maahanmuutto­politiikan ja tasa-arvoisen työelämän puolesta.

Kemppaista voisi jopa epäillä vähän vihreäksi – niin aktiivisesti hän on puhunut päästöjen vähentämisestä, hiilen sitomisesta ja lentämisen kompensoinnista.

Lihaa syövä metsästyksen harrastaja on entinen Elinkeino­elämän Keskusliiton viestintäjohtaja, jolla on vahvat yhteydet sekä yrityselämään että ay-liikkeeseen.

”Itse asiassa Sipilä itse ehdotti, että voin olla sitoutumaton ehdokas. Minulla on hyvät suhteet kaikkiin puolueisiin, mutta koen tämän vaihtoehdon minulle luontevaksi.”

Tukea ehdokkuuteensa Kemppainen kokee saavansa myös työnantajaltaan.

”Nyt eduskuntavaalien tulosten selvittyä rohkaisu oli suorastaan vahvaa.”

Ehdokas sijoittaa vaalikampanjaansa kohtalaisen määrän omaa rahaa. Tukea on luvassa myös keskustan kautta sekä MTK:lta.

Millaista politiikkaa Jouni Kemppainen sitten aikoo Brysselissä viedä eteenpäin?

”Suomen maaseutu ja maakunnat tarvitsevat Brysseliin ihmisiä, jotka edistävät maaseudun elinvoimaa ja yrittämisen asioita ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Jotta maaseudulla olisi hyvä asua ja tehdä työtä.”

Kemppainen haluaa viedä eurooppalaiseen metsäpolitiikkaan suomalaista mallia. Hänen mielestään Suomen ja EU-­maiden on näytettävä maailmanlaajuisesti esimerkkiä.

”Hiilen poltto ja fossiilisten polttoaineiden käyttö on saatava jäsenmaissa vähenemään. Kaikki joutuvat tekemään osansa. Malli, jossa annetaan ihmisille vapautus jollain verukkeella, ei perustu mihinkään. Toisaalta panikointi ja hysteerinen suhtautuminen eivät palvele senkään vertaa ketään.”

”Kannatan metsien hakkuiden kasvattamista, koska metsien kasvu antaa siihen mahdollisuuden. Luke on Suomessa uskottava taho määrittelemään oikean tason.”

Kemppainen muistuttaa, että hakkuut ovat metsänomistajan oma asia.

”Jos hiilinieluja halutaan metsien avulla kasvattaa, pitää metsäomistajille keksiä siihen riittävä porkkana. Mielestäni metsänomistajan tulisi saada hiilensidonnasta korvaus. On harvoja asioita, joista kannattaa maksaa niin paljon kuin tästä.”

Liikennekysymyksissä ehdokas haluaa tukea kestäviä valintoja. Kemppainen ajaa itse vielä dieselkäyttöisellä henkilöautolla, jonka valinnassa hän otti jo kolme vuotta sitten pienet päästöt ja kulutuksen huomioon.

”Pidän erittäin todennäköisenä, että seuraava autoni on kotimaisella biokaasulla tai sähköllä toimiva auto. Olen sitä mieltä, että fossiilisista liikenne­polttoaineista on unio­nin tasolla jossain vaiheessa luovuttava, mutta siirtymäajan on oltava sellainen, että se on ihmisille oikeasti mahdollista.”

Maataloustuissa Kemppainen lisäisi ympäristösidonnaisuutta koko Euroopan unionissa riskeeraamatta ruuan riittävyyttä. EU-jäsenmaksujen kasvattamisen tarve ratkeaa hänen mukaansa sen mukaan, millaisena brexit toteutuu.

”Joko kaikki maat maksavat enemmän tai sitten säästetään jossain. Näkisin, että ilmastonmuutoksen aiheuttamien pakolaisaaltojen hoitaminen ei vähennä kuluja. On vastuullista todeta, että pakolaisuus lisääntyy. On siis huolehdittava siitä, että maksurasitus on jäsenmaille kohtuullinen.”

Ihmisoikeusasioissa ehdokas pitää EU:ta jatkossa tärkeänä paikkana olla vaikuttamassa. Hän muistuttaa, että populistipuolueiden nousu on nähtävillä nyt kaikkialla unionin alueella.

”Vastustan kaikin tavoin ajattelun-, sanan- ja kokoontumisvapauden rajoittamista. Vastustan populismia, joka uhkaa näitä oikeuksia.

Harkintansa eurovaaleihin lähtemiseen Jouni Kemppainen teki yhdessä puolisonsa kanssa. Vaimoltaan mies sai täyden tuen heti, mutta:

”Lapsista nuorin, 15-vuotias, oli kaikkein kriittisin. Hänen mielestään Brysseliin lähtö tarkoittaisi liikaa lentämistä. Lentäminen on lasteni mielestä vakavin ympäristöpahe. Myös vanhin tyttäreni on hyvin ilmastoaktiivinen ja innolla tässä mukana.”

Mepin työn Kemppainen odottaa sisältävän pitkiä kokouksia ja paljon omaksuttavia asioita.

”Olen tottunut tekemään paljon töitä. Nautin haasteista.”

Lue lisää

Vastakkainasettelua vai luovaa ajattelua ratkaisujen haussa?

Leppä vakuuttaa hallituksen tekevän maatalouden kausityövoimakriisin eteen kaiken voitavan – tukisummia katsotaan vasta kun kokonaisuus tiedossa

Miten maatalous selviää koronakriisistä? MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen tenttaa perjantaina ministeri Jari Leppää haastattelussa klo 16.40 alkaen

Uuno tahtoo mukaan hommiin: Näin Maaseudun Tulevaisuus syntyy ihmisten kotikonttoreissa ympäri Suomen