Politiikka

Keskustan Honkonen väläyttää vähemmistöhallitusta: "Keskusta voisi tukea oppositiosta kansanrintamaa mutta ei hallitusta, jossa on kokoomus"

Vähemmistöhallituksen tukeminen edellyttäisi Honkosen mukaan sitä, että keskusta saisi läpi 18 maakuntaa ja erilaisia muita aluepoliittisia tavoitteitaan.
Petteri Kivimäki
Keskustan kansanedustaja Petri Honkonen remontoi taloaan Saarijärven Kalmarin kylässä. Kuva on otettu viime lokakuussa.

Keskustan saarijärveläinen kansanedustaja Petri Honkonen väläyttää vähemmistöhallituksen mahdollisuutta mutkikkaan eduskuntavaalituloksen jälkimainingeissa.

"Ensinnäkin pidän selvänä asiana, että keskustan ei kannata nyt mennä hallitukseen. Vaalitulos oli niin huono ja kansan viesti puolueelle niin selvä, että se täytyy ottaa vakavasti."

Honkosen mielestä keskusta voisi kuitenkin oppositiosta käsin tukea vähemmistöhallitusta, jos se muodostuisi vasemmiston ja vihreiden varaan.

"Silloin syntyisi tavallaan kansanrintama, jossa keskusta olisi oppositiosta käsin SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton tukipuolue. En näe kuitenkaan mitään edellytyksiä sille, että keskusta tukisi vähemmistöhallitusta, jossa on mukana kokoomus."

Vasemmistovetoisen hallituksen tukeminen onnistuisi kuitenkin vain, jos keskusta saisi läpi useita keskeisiä tavoitteitaan.

"Näitä ovat esimerkiksi 18 maakuntaan pohjautuva sote-uudistus ilman valinnanvapautta, perusturvalähtöinen mutta työhön kannustava sosiaaliturvauudistus sekä erilaiset aluepoliittiset asiat, kuten esimerkiksi valtiollisten työpaikkojen alueellistamiset maakuntiin."

Saarijärveläinen pitää kokoomusyhteistyötä yhtenä suurimmista syistä keskustan romahdukselle.

"Keskustalle on käynyt aina huonosti, kun hallitus on muodostettu kokoomuksen kanssa. Lisäksi sote-uudistus on kariutunut jo monta kertaa nimenomaan kokoomukseen."

Honkosen mielestä vähemmistöhallitus vahvistaisi demokratiaa.

"Uskon, että vähemmistöhallitus voisi viedä parlamentarismia parempaan suuntaan. Viime vuosikymmeninä korostunut politiikan hallitusvetoisuus on vienyt eduskunnasta sellaista valtaa, mikä sille kuuluu."

Petri Honkonen valittiin toiselle kaudelleen Keski-Suomen vaalipiiristä sunnuntain eduskuntavaaleissa 4639 äänellä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ei pakolaisia Suomeen Välimereltä – Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät Kaikkonen ja Kulmuni peräänkuuluttavat Euroopan laajuista ratkaisua

Karsikaa puolueita

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat ovat huolissaan Suomen alhaisesta syntyvyydestä – lupaavat perhe-etuuksiin lisää rahaa