Politiikka

Timo Soini ei lähde ehdokkaaksi eurovaaleihin – "Minä lähden politiikasta"

Timo Soini (sin.) kertoo blogissaan, ettei hän lähde ehdokkaaksi eurovaaleihin. Hän sanoo lähtevänsä politiikasta. Ulkoministerin tehtävät hän kertoo hoitavansa kunnes uusi hallitus aloittaa.
Soini kertoo blogissaan olevansa vapaa mies. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Timo Soini luonnehtii itseään vapaaksi suomalaiseksi mieheksi. Hän aikoo toteuttaa haaveitaan jätettyään politiikan.

Europarlamenttivaalien ehdokashakemukset on jätettävä tänään Helsingin vaalipiirilautakunnalle kello 16:een mennessä. Ehdokasasettelu vahvistetaan viikkoa myöhemmin torstaina.

SDP on julkaissut tänään loput ehdokkaansa eurovaaleihin. Ennakko-odotusten vastaisesti kansanedustaja ja entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei ole listalla.

SDP:n puoluehallitus asetti eurovaaliehdokkaiksi hyvinkääläisen Niko Eskelisen, kajaanilaisen Tiina Heikkisen, helsinkiläisen Husu Husseinin, tamperelaisen Kirsi-Kaisa Sinisalon, espoolaisen Helena Marttilan ja mikkeliläisen Satu Taavitsaisen. Heidän lisäkseen SDP on aiemmin valinnut 14 ehdokasta.

Tänään ehdokkuudestaan ovat ilmoittaneet myös keskustalaiset Oliver Pietilä ja Suvi Mäkeläinen. Kristillisdemokraateista ehdolle asettuivat puolueen puheenjohtajan Sari Essayahin lisäksi muun muassa Peter Östman.

Eduskuntavaaleissa toiseksi suosituimmaksi puolueeksi noussut perussuomalaiset julkistaa eurovaaliohjelmansa ja ehdokaslistansa tiedotustilaisuudessa ennen puoltapäivää.

Puolueen yli 8 000 äänellä Keski-Suomessa uudelle kaudelle valittu kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi keskiviikkona asettuvansa ehdolle myös eurovaaleissa.

Eurovaaliehdokkuudestaan kertoi myös vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen, joka oli eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiirin äänikuningatar yli 11 000 äänellä.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari lähtee ehdolle europarlamenttivaaleihin. Puolue esitteli tänään Helsingissä vaaliohjelmansa ja 20 ehdokkaan listan.

Ehdolle lähtevät myös muun muassa Pirkko Ruohonen-Lerner, Sebastian Tynkkynen ja Mika Raatikainen.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi tiedotustilaisuudessa, että perussuomalaiset haluaa rakentaa muiden kansallismielisten puolueiden kanssa ryhmän yhteisille teemoille.

Eurovaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 15.–21. toukokuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys loppuu jo lauantaina 18. toukokuuta.

Eurovaalit järjestetään EU:n eri jäsenmaissa 23.–26. toukokuuta. Suomessa vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaalien kynnyksellä suurin avoin kysymys on se, osallistuuko niihin myös EU:sta eroon pyrkivä Britannia. Brexitin lykkääntymisen vuoksi maa on aloittanut jälkijunassa valmistautumisen vaalien pitämiseen, mutta hallitus pyrkii vielä välttämään ne.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jussi Halla-aho tietää, kuinka tärkeitä mielikuvat ovat politiikassa – Tampereen puoluekokouksessa PS onnistui vahvistamaan omaansa

Keskusta huippuluvuista rökäletappioon

Pekan pyssystä: Mitä voi tehdä käytetyllä ministerillä?