Politiikka

Uutispäällikkö Stina Haaso: "Eduskunta edustaa nyt enemmän Suomen kansaa kuin aiemmin – on eri asia muistella ruuhkavuosia kuin elää niitä"

"Viime sunnuntain vaalien tulos kertoo, mitä työikäiset naiset haluavat."
Jaana Kankaanpää
Näillä paikoilla istuu kohta ennätysmäärä naisia.

Uutispäällikkö Stina Haaso arvioi kolumnissaan vaalituloksen kertovan, että naiskansanedustajien ennätyksellinen määrä kertoo monen naisen ja miehen oppineen äänestämään naisia.

"Eduskunta edustaa nyt enemmän Suomen kansaa kuin aiemmin. Nuoret naiset eivät ole kokemattomia. He tuovat eduskuntaan kokemusta, joka on erilaista kuin viisikymppisten miesten tai naisten elämänkokemus", Haaso kirjoittaa.

"On eri asia elää ruuhkavuosia kuin muistella niitä. On eri asia kuljettaa lapsia hoitoon ja kiirehtiä minuuttiaikataululla töihin ja sieltä takaisin kuin viestitellä aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten kanssa iltamenoista tai kyydeistä."

"On eri asia tietää, miltä tuntuu olla vähän väsynyt arjen keskellä kuin muistella haikeasti niitä aikoja, kun pienen ihmisen jalat potkivat yöllä kipeästi päähän."

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä luotti pääministerinä liikemiehen "tulos tai ulos"-ajatteluun. Politiikassa sitkeydellä on kuitenkin suurempi merkitys.

"Poliitikon pitää nousta tuhkasta kerta toisensa jälkeen, vaikka kuinka ketuttaisi. Ei heittää hanskoja tiskiin ja todeta, että mähän sanoin, et mä en ala kun noi ei leiki mun säännöillä. Kun yksi tapa viedä asia maaliin päätyy umpikujaan, pitää keksiä toinen", Haaso kuvailee.

"Sipilän hallituksella ei ollut paljon annettavaa koulutetulle, työssäkäyvälle naiselle. Toivottavasti tämä luetaan myös Orpon rivistöissä."

Naiset haluavat hyvinvoivan Suomen, mutta myös oikeuden valita itse, miten perhe-elämänsä järjestävät, Haaso arvioi.

"He haluavat lapsilleen koulutuksen, terveydenhuollon ja mahdollisuuden elää ilman ilmastoahdistusta. He ovat valmiita muuttamaan kulutustottumuksiaan, kun joku vain onnistuu vakuuttavasti kertomaan oikean tavan."

"Kun Antti Rinne nyt pääsiäisenä sorvaa kysymyksiään hallitusneuvotteluita varten, toivottavasti hän kuulee myös koulutettujen ja työssäkäyvien naisten äänet. Niiden voimalla syntyy pääministereitä."

Lue koko kolumni:

Sori teille, politiikan alfaurokset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jarmo Mäkelä: Mikään muu puolue ei ole noussut ikinä yhtä rakettimaisesti kuin perussuomalaiset Oulun raiskausuutisten jälkeen

Eduskuntavaalit ratkaistiin Oulussa

Jussi Halla-aho saa seurakseen uusia kasvoja – Huhtasaaren ja Hakkaraisen lähtö Brysseliin aiheuttaa muutoksia perussuomalaisten johdossa