Politiikka

Sirkka-Liisa Anttila muistelee Koijärven tapahtumia: "Vallan ottivat voimat, joilla ei ole oikeutta maihin"

Anttilan mukaan vihreissä on edelleen paljon radikaaleja, jotka ovat valmiita rikkomaan lakejakin tietyissä tilanteissa. Pekka Haaviston maltillisuutta ja fiksuutta hän kehuu.
Sanne Katainen
Sirkka-Liisa Anttilan mukaan Koijärven tapahtumat saivat alkunsa 1970-luvulla maaseudulle tyypillisestä naapurikateudesta.

Keskustan konkaripoliitikolle Sirkka-Liisa Anttilalle jäi Koijärven 40 vuoden takaisista tapahtumista ikävä maku suuhun.

"Koijärven myötä yhteiskunnassa valtaa ottivat sellaiset voimat, joilla ei ole oikeutta maihin ja metsiin. En innostu toimenpiteisiin, joita ajetaan hyvän asian nimissä, mutta samalla kuitenkin rikotaan maan- ja metsänomistajien perustuslaillisia oikeuksia."

Forssassa yli 50 vuotta asuneen entisen maa- ja metsätalousministerin miehen sukutila on 15 kilometrin päässä Koijärveltä.

Tapahtumat saivat Anttilan mukaan alkunsa maaseudulle tyypillisestä naapurien välisestä kiistasta ja kateudesta, johon luonnonsuojelijat tulivat myöhemmin mukaan.

"Naapuri lähti ajamaan Koijärven suojelua ja vaati, että valtion pitää ottaa haltuunsa Koijärven rantapellot. Samaan aikaan maanviljelijät halusivat korottaa Koijärven patoa, jotta vedet eivät nousisi rantapelloille."

Koijärvellä olivat vastakkain järven kuivattamiseen ryhtyneet maanomistajat ja aktivistit. Anttilan appiukko oli myös paikalla viljelijöiden porukassa, jota Maaseudun Tulevaisuus nimitti "pussihousupataljoonaksi".

Silloinen maa- ja metsätalousministeri Johannes Virolainen tuli Koijärvelle selvittämään kiistaa. Anttila oli mukana hänen seurueessaan. Kahakka ei yltynyt väkivaltaiseksi, mutta sanan säilä heilui kovasti.

"Yksi järven suojelua vaatinut maanomistaja soitti Virolaiselle ja pyysi häntä ottamaan mukaansa 170 000 markkaa ja lunastamaan järven rannalla olevan tilan valtiolle."

Valtio lähti siitä, että Koijärvi suojellaan, mutta samalla turvataan viljelyn edellytykset. Kansanedustajista vain liberaalisen kansanpuolueen Anneli Kivitie ja Terhi Nieminen antoivat tukensa Koijärvi-liikkeelle.

"Täytyy muistaa, että Koijärvellä oli kysymys maaseudulle elintärkeästä omaisuudensuojasta. Matti Ahteen aloittaessa ensimmäisenä ympäristöministerinä 1980-luvulla luonnonsuojeluun otettiin väärä lähtökohta, jossa suojelua voi tapahtua vain valtion pakkolunastamilla mailla."

Luonnonsuojelijat viipyivät Koijärvellä monia kuukausia. Useampi lapsikin taisi saada alkunsa aktivistien kesäleirillä, Anttila naurahtaa.

"Koijärvestä tuli julkisuudessa paljon arvokkaampi järvi kuin mitä se todellisuudessa oli. Lintujahan siellä on, mutta ei niitä mikään uhannut. Ainoa uhka tuli järven maanomistajille, joiden pellot jäivät veden alle."

Anttilan mielestä nykyinen vihreä puolue jakautuu maltilliseen ja radikaaliin siipeen. Hän arvioi, että suurin osa vihreistä on yhä valmis pakkolunastamaan maanviljelijöiden ja metsänomistajien maita valtiolle ilman korvauksia.

Mitä mieltä olet puolueen nykyisestä puheenjohtajasta Pekka Haavistosta, joka on myös Koijärven veteraani?

"Haavisto on todella fiksu ja maltillinen tyyppi, mutta hän onkin poikkeus vihreissä." Siellä on edelleen paljon radikaaleja, jotka ovat valmiita rikkomaan lakejakin tietyissä tilanteissa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti Kaikkonen riitaantui vuosituhannen vaihteessa Paavo Väyrysen kanssa

HS-gallup: Perussuomalaisten kannatus nousi 20,7 prosenttiin – keskustan kannatus laski

SDP ja vihreät vahvistuivat maaseudulla