Politiikka

Ville Tavio nousi perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtajaksi, keskustassa ja vihreissä jatkavat tutut nimet

Jussi Halla-ahon mielestä puhemiehen paikka kuuluu eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle. Eduskunnan pääsihteerin mukaan puhemies on edustanut toiseksi suurinta hallituspuoluetta.
LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Ville Tavio voitti äänestyksessä ryhmän aiemman puheenjohtajan Leena Meren.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousi äänestyksen jälkeen Ville Tavio. Tavio voitti ryhmän aiemman puheenjohtajan Leena Meren äänin 21–18. Tavio kertoi aloittavansa innostuneena ja hyvillä mielin ryhmän johdossa.

Perussuomalaisten ehdokas väliaikaiseen puhemiehistöön on Juho Eerola.

"Nämä ovat tilapäiset puhemiehet ja tämä on prosedyyri vaan, normaalijuoksutus, että puolueen puheenjohtajistosta on siinä joku", Eerola sanoi.

Tavion mukaan valinnasta ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä, kuka on perussuomalaisten puhemiesehdokas hallituksen muodostamisen jälkeen.

Ensimmäinen täysistunto on huomenna keskiviikkona, jolloin valitaan eduskunnan puhemiehistö. Puhemieheksi valittaneen suurimman puolueen puheenjohtaja Antti Rinne, josta tullee myös hallitustunnustelija.

Jos hallitus onnistutaan muodostamaan Rinteen johdolla ja hän nousee pääministeriksi, eduskunnassa valitaan uusi puhemies.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ollut sitä mieltä, että puhemiehen paikka kuuluu eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle. Eduskunnan pääsihteeri taas on todennut, että vakiintuneen käytännön mukaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja heiluttaa eduskunnan puhemiehen nuijaa.

Useat eduskuntaryhmät pitävät tänään järjestäytymiskokouksia.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen on valittu keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

Kaikkonen hoiti tehtävää jo viime vaalikaudella.

Myös ryhmän varapuheenjohtajisto säilyy tässä vaiheessa ennallaan, sillä tehtäviin valittiin Hanna Kosonen ja Markus Lohi.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa joensuulainen Krista Mikkonen.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin helsinkiläinen Emma Kari ja toiseksi varapuheenjohtajaksi espoolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Saara Hyrkkö.

Vihreät kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtajiston olevan väliaikainen siihen asti, kunnes hallitus on muodostettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ei pakolaisia Suomeen Välimereltä – Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät Kaikkonen ja Kulmuni peräänkuuluttavat Euroopan laajuista ratkaisua

Karsikaa puolueita

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat ovat huolissaan Suomen alhaisesta syntyvyydestä – lupaavat perhe-etuuksiin lisää rahaa