Politiikka

Sari Essayah torjuu metsäpolitiikan suorat EU-tuet

KD:n puheenjohtaja haluaa säilyttää metsäpolitiikan kansallisena. Essayah hivuttaisi maahanmuuton painopistettä turvapaikkajärjestelmästä pakolaiskiintiöiden suuntaan.
Jaana Kankaanpää
Sari Essayahin mielestä EU:n maatalos- ja aluetukirahat olisi tärkeää säilyttää nykytasollaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on myös ehdolla toukokuun eurovaaleissa.

Tällä hetkellä EU:n budjetista noin 40 prosenttia käytetään maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen.

Essayahin ja KD:n tavoitteena on säilyttää tukien osuus nykytasolla.

"Budjettineuvotteluissa on nyt olemassa ilmeinen riski, että maatalousrahan osuutta lähdetään leikkaamaan. Siihen ei kuitenkaan missään nimessä pitäisi mennä, vaan nykyinen tukiosuus on säilytettävä", Essayah painottaa.

Hän toivoo, että EU:n maatalouspolitiikka olisi jatkossa pitkäjänteisempää sekä vähemmän byrokraattista ja tempoilevaa.

"Asiat muuttuvat turhan usein ja tukipolitiikasta puuttuu johdonmukaisuus. Nyt ajettu tilakohtainen tukikatto on esimerkki vääränlaisesta byrokratiasta, jolla ei päästä toivottuihin lopputuloksiin."

Entä voisiko Suomen EU-jäsenmaksuosuutta kasvattaa, jos sillä saataisiin turvattua maatalous- ja aluetuet?

"Suhtaudun Suomen jäsenmaksuosuuden kasvattamiseen nihkeästi. Maatalouden ja alueiden tuista ei pidä tinkiä, mutta koko budjetti on nyt käytävä tarkasti läpi. Budjetin tehokkuutta on tarkasteltava, ja tarvittaessa haettava säästöjä muualta.”

Essayah korostaa, että metsäpolitiikka on tärkeää säilyttää jatkossakin kansallisessa päätösvallassa.

"Voisin kannattaa mallia, jossa maatalouden hiilensidonta on yhtenä tukimaksatusten kriteerinä. Metsäpuolella kuitenkin torjun tällaiset suorat EU-tuet, sillä käytännössä sellainen kehitys veisi metsäpolitiikan pois kansalliselta tasolta."

KD:n linjana on, että metsien hakkuita voidaan lisätä maltillisesti, kun metsien kasvu on riittävän korkealla tasolla.

Metsäluonnon monimuotoisuutta Essayah varjelisi mieluiten vapaaehtoisten suojeluohjelmien kautta.

"Esimerkiksi Metso-ohjelmasta on saatu paljon lupaavia tuloksia."

EU-tasolla käydään paljon keskustelua siitä, miten unionin pitäisi varautua maahanmuuttoon.

Taustalla kummittelee vuonna 2015 Euroopan ylitse pyyhkäissyt pakolaiskriisi, jolloin turvapaikanhakijoita saapui lyhyessä ajassa niin paljon, että useiden jäsenmaiden kantokyky kuormittui äärirajoille.

Sari Essayahin mielestä maahanmuuton painopistettä kannattaisi hivuttaa turvapaikkajärjestelmästä pakolaiskiintiöiden suuntaan.

"Tavoitteeksi on otettava, että pakolaiskiintiötä nostetaan maltillisesti 750:stä noin 1 150:een, ja turvapaikanhakijoina maahan tulevien määrää samalla merkittävästi lasketaan."

KD-pomo muistuttaa, ettei turvapaikanhakijoiden tuloa käytännössä voi estää sulkemalla valtion ulkorajoja.

"Sehän ei ole millään tavalla realistinen ratkaisu ongelmaan, koska hakemuksen voi jättää joka tapauksessa rajavartijalle. Nykyistä turvapaikkajärjestelmää on kyettävä nopeuttamaan", Essayah sanoo.

"YK:n pakolaissopimusta on muutettava siten, että kaikki maat velvoitetaan vastaanottamaan omat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet kansalaisensa. Muuten palautukset eivät onnistu, kuten on nähty."

EU:ssa edetään tällä hetkellä nopein harppauksin puolustusyhteistyön kehittämisessä ja syventämisestä.

Essayah ei kannata EU:n yhteisarmeijaa, mutta pitää puolustusyhteistyön kehittämistä sinänsä myönteisenä asiana.

"Suomen on hyvä olla mukana ja katsoa, miten kuvio kehittyy. Nykyään on myös kyettävä varautumaan kokonaan uudenlaisiin turvallisuusuhkiin, kuten kyberiskuihin ja hybridivaikuttamiseen."

Essayah torjuu kaavailut bensa- ja diesel-autojen kieltämiseksi EU:ssa vuoteen 2030 mennessä.

"Ehdottomasti ei pidä kieltää. Tämä koko keskustelu autoilua koskien on lähtenyt viime aikoina aivan laukalle", hän toppuuttelee.

Lentoveroa kristillisdemokraatti voisi harkita, mutta vain, jos malli olisi käytössä koko EU:ssa tai maailmanlaajuisesti.

"Pidän kuitenkin tärkeämpänä biopohjaisten lentopolttoaineiden kehittämistä sekä tehokkaampien ja uudempien lentokoneiden käyttöön ottamista."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen vastaanottamista — perussuomalaiset ja keskustalaiset nihkeimpiä

Perussuomalaisten Riikka Purra on ollut kasvissyöjä jo 20 vuotta: "Ihmiset kannattaa tutustuttaa kasviksiin tekemällä huippuhyvää kasvisruokaa"

Sari Essayah: "Veikkaus joutui myrskyn silmään – yhä voimakkaampaa mainontaa, enemmän peliautomaatteja ja pienituloisia peliongelmaisia"