Politiikka

Mikko Kärnä: Anne Bernerin päätös on "niin häpeällinen, etten oikein tiedä, miten päin tässä pitäisi olla – kokoomus pettää aina"

Mikko Kärnä ruotii keskustan vaalitappiota. Sipilää hän on valmis puolustamaan, Berneriä ei.
Lari Lievonen
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) jätti politiikan.

"Turpiin saaminen ei ole koskaan mukavaa. Se ei ole mukavaa etenkään, jos saa turpiin oikein kunnolla. Keskustalla tapahtui näin eduskuntavaaleissa. 13,8 prosentin tulos on kansanliikkeemme heikoin koskaan."

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo lähteneensä omista riehakkaista vaalivalvojaisistaan hotellihuoneeseen suremaan.

"Olo oli aivan epätodellinen. Oma kova tulokseni ei lohduttanut, kun puolueemme romahti täydellisesti."

"Miksi näin sitten kävi? Syitä on varmasti monia, mutta vaalikentillä ihmisten puheissa korostuivat yksittäiset tai henkilöön käyvät asiat. Juha Sipilä ja Anne Berner. Nämä nimet toistuivat Lapissa keskusteluissa. Sipilää puolustin, Berneriä en."

Kärnän arvion mukaan Berner toi keskustalle viime vaaleissa 10 000 ääntä Uudeltamaalta, mutta nyt hän vei todennäköisesti 50 000 mennessään.

"Edes eurovaaliehdokkaaksi emme alkiolaiseksi julistautunutta Annea saaneet. Se on niin häpeällistä, etten oikein tiedä, miten päin tässä pitäisi olla. Etenkin kun Berner oli luvannut, että hän ehdokkaaksi asettuu. Kokoomus pettää aina."

Entä miten tästä eteenpäin? Ei Kärnäkään tiedä.

"Sen minä tiedän, että keskustaa tarvittaisiin enemmän kuin koskaan, mutta miten tehdä tämä selväksi myös äänestäjille?"

"Pidän täysin käsittämättömänä, että jouduimme Lapissa jännittämään puolueemme kolmatta paikkaa tarkistuslaskentaan saakka. Lopulta jäi kahdeksan äänen päähän, että vihreät olisivat saaneet oman kansanedustajan."

Keskusta valitsee puheenjohtajan väistyvän Sipilän tilalle syyskuussa. Kärnä ei kuitenkaan asetu ehdolle.

Lue koko kolumni: Turpaan tuli

Lue lisää:

Kärnä ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Henkilöllä pitää olla väkevät aluepoliittiset näkemykset"

Lue lisää