Haavisto: Uusi tehdas käy vihreille, jos valtio vähentää hakkuita ja hiilinielu puntaroidaan - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Haavisto: Uusi tehdas käy vihreille, jos valtio vähentää hakkuita ja hiilinielu puntaroidaan

Metsähallituksen pitäisi lopettaa avohakkuut, lisätä suojelua ja pienentää metsien tuottotavoitetta.
Sanne Katainen
Pekka Haavisto ei tyrmää Metsä Groupin Kemin tehdasta, vaan vaatii hallitusneuvotteluihin kokonaissuunnitelmaa tehtaista ja hiilinieluista.

Vihreiden mielestä Metsä Groupin suunnittelemaa uutta tehdasta Kemiin, muita tehdashankkeita ja hakkuita Suomessa tulisi tarkastella hallitusneuvotteluissa kokonaiskysymyksenä hiilinieluista.

"Jos hakkuita lisätään uuden tehtaan vuoksi, nielun pienentymistä pitäisi pystyä kompensoimaan muilla keinoilla", vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi MT:n haastattelussa maanantaina.

"Metsähallituksen tuottotavoitetta tulee alentaa, jolloin valtion hakkuita voidaan vähentää. Suojelualueita pitää valtion metsissä lisätä, pidentää puuston kiertoaikaa ja avohakkuista tulee luopua kokonaan tietyllä aikavälillä", hän luettelee vihreiden tavoitteita.

Metsä Groupin suunnitteleman 1,5 miljardin euron investoinnin Kemiin epäiltiin olevan vaikea pala hallitusneuvotteluissa vihreille, jotka ovat vaatineet vahvasti hakkuiden vähentämistä Suomessa. Kemin tehdas lisäisi puunkäyttöä 4,5 miljoonaa kuutiota, kun vihreiden mielestä käyttöä pitäisi hiilinielun vuoksi pienentää saman verran.

Metsähallituksen tuottotavoite oli viime vuonna 124 miljoonaa euroa ja nyt se nousee liki 149 miljoonaan kantohinnan nousun vuoksi.

Metsähallituksen metsät kasvavat 11 miljoonaa kuutiometriä vuodessa ja niitä hakataan 6 miljoonaa kuutiota.

Tehdassuunnitelmien ympäristövaikutusten arvioinnista tulisi tehdä yhteenveto ja kokonaan uusi suunnittelujärjestelmä, josta selviäisi kokonaisvaikutus hiilinieluihin, Haavisto sanoo.

"Jos kaikki tehtaat toteutettaisiin, puun käyttö kasvaa 17 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, mikä on aivan liikaa hiilinieluihin nähden", Haavisto laskee.

Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen tulee pysäyttää ja luonnonsuojeluun vihreät esittää sataa miljoonaa euroa vuodessa. Etelä-Suomen metsien suojeluohjelma Metso tulee saada valmiiksi vuoteen 2025 mennessä. Kansallispuistoja vihreät laajentaisi.

Yksityisille metsänomistajille voitaisiin maksaa hiilensidonnasta samoin kuin maanviljelijöille hiilen sitomisesta peltoon.

Hakkuiden puoltajat katsovat, että hakkuiden ja tehtaiden vähentäminen Suomessa ei auta, jos muualla maailmassa hakkuita lisätään. Haaviston mielestä teollisuusmaiden on ensin tehtävä vähennykset uudella teknologialla ja sen jälkeen vaadittava muita mukaan.

Metsityksessä, hiilinieluissa ja päästöjen vähentämisessä tulisi miettiä eri tapojen kustannusvertailua. Esimerkiksi joutomaata voitaisiin metsittää satatuhatta hehtaaria, pidentää puuston kiertoaikaa ja lisätä suojelualueita.

Muovia ja betonia voidaan korvata puutaloilla.

Uudet fossiilisia polttoaineita käyttävät polttomoottoriautot vihreät on valmis kieltämään 2030 lähtien, jolloin tilalle tulisivat biokaasu- ja sähköautot. Biokaasu olisi yksi osa maaseudun pitämistä elinvoimaisena.

Lue myös:

Sipilä huolestui Kemin tehdashankkeesta, jos tuleva hallitus rajoittaa metsienkäyttöä

MTK:n Tiirola Metsä Groupin investointiuutisesta: "Antti Rinne on saamassa samankaltaisen huomenlahjan kuin Sipilän hallitus neljä vuotta sitten"

Elinkeinoministeri Lintilä: Tulevan hallituksen mahdollistettava Metsä Groupin investoinnin edellytykset

Sanne Katainen
Metsähallitus on vihreiden tulilinjalla hallitusneuvotteluissa.
Lue lisää

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa ulkoministeri Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelyä syksyllä

Perustuslakivaliokunta saa yli tuhatsivuisen esitutkintamateriaalin Haaviston toimista

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa