Kristillisdemokraatit kaipasivat hallitustunnustelijan kysymyspatteriin maatalousaihetta - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Kristillisdemokraatit kaipasivat hallitustunnustelijan kysymyspatteriin maatalousaihetta

Maataloutta ei saa unohtaa hallitusneuvotteluissa, puolue linjaa: "kyse on huoltovarmuudesta ja omavaraisuuden parantamisesta".
Jaana Kankaanpää
Etelässä kylvöt on monin paikoin jo päästy aloittamaan, mutta pohjoisemmaksi mentäessä lunta on vielä pelloilla.

Kristillisdemokraatit (KD) ovat huolissaan siitä, miten tuleva hallitus suhtautuu maatalouteen ja sen kannattavuuteen.

KD:n viikonloppuisessa kannanotossa kiinnitettiin huomiota maatalouden puuttumiseen kokonaan hallitustunnustelija Antti Rinteen perjantaina puolueille antamiin kysymyksiin, joilla kartoitetaan puolueiden kantoja tulevan hallituskauden keskeisiin aiheisiin.

"On erittäin tärkeää, että puolueet sitoutuvat maatalouden kannattavuuden parantamiseen tulevalla hallituskaudella. Tilojen jatkuvuus on varmistettava ja tuottajan on saatava työstään ansaitsemansa palkka", kannanotossa todetaan.

Kristillisdemokraattien mukaan valtion on tultava kannattavuutensa kanssa painivien tilojen avuksi, jotta pellot saadaan säilytettyä viljeltyinä. Tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla maatilojen on pystyttävä myös satsaamaan ekologisuuteen

"Kotimainen ruoantuotanto oli merkittävä vaalikeskustelujen aihe ilmastonmuutoksen näkökulmasta, eikä sitä pidä unohtaa vaalien jälkeen. Maatalous kärsii suoraan sään ääri-ilmiöistä, kuten viime kesän kuivuudesta."

Puolue velvoittaisi myös elintarviketeollisuuden ja vähittäiskaupan osallistumaan esimerkiksi rahaston kautta satovahinkovakuutusten maksamiseen ja kantamaan siten osansa sääriskistä.

Suomen puolestaan pitää KD:n mukaan edistää heinäkuussa alkavalla EU:n puheenjohtajakaudellaan aktiivisesti EU:n maatalouspolitiikan kehitystä.

"Pitää varmistaa, että Suomen pohjoiset erityisolot huomioidaan ja rahoitus turvataan tulevalla rahoituskaudella. On tärkeää että ympäristötukijärjestelmä on ympäristöhyötyjen kannalta tehokas eikä lisää byrokratiaa."

Lue lisää

HS-gallup: SDP:n kannatus nousi yli 22 prosentin

Kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät lähde perussuomalaisten välikysymykseen siirtolaiskriisistä – laativat omat epäluottamuslauseensa

Kristillisdemokraatit esittää työmarkkinatuen laskemista – kielitaito palauttaisi tuen ennalleen

Rinne aloittaa hallitustunnustelut – tänään vuorossa perussuomalaiset, kristilliset ja keskusta