Ay-liikkeen on siirrettävä katse tälle vuosituhannelle – STTK Antti Palola: "Se ei puhuttele nykynuorta, kun sanomme, että aikaisemmin tehtiin kuuden päivän työviikkoa” - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ay-liikkeen on siirrettävä katse tälle vuosituhannelle – STTK Antti Palola: "Se ei puhuttele nykynuorta, kun sanomme, että aikaisemmin tehtiin kuuden päivän työviikkoa”

Antti Palola ihmettelee, miksi keskusjärjestöt ja liitot kalastelevat riveihinsä ryhmiä toisesta keskusjärjestöstä. "Meidän pitäisi yhdessä miettiä, millä ihmeellä saamme yhä kasvavan järjestäytymättömien työntekijöiden joukon järjestäytymään.”
Jarkko Sirkiä
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ei lämpene perustulolle. ”Olen saanut hyvin perinteisen kasvatuksen. Meillä kaikilla on velvollisuus osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja rahoittamiseen."

Nuorten into liittyä ammattiliittoon hiipuu. Se on saanut toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan pohtimaan palkansaajaliikkeen tulevaisuutta.

Hänen mukaansa ammattiyhdistysliikkeen imagon on muututtava ei-liikkeestä rakentavaksi ja uudistuksia hakevaksi. Ay-liikkeessä tuijotetaan liikaa kunniakkaaseen historiaan.

”Menneisyys on loistava ja saavutukset ovat kiistattomat. Se ei puhuttele nykynuorta, kun sanomme, että aikaisemmin tehtiin kuuden päivän työviikkoa.”

Ammattiliittojen on mietittävä, mitä ne pystyvät tarjoamaan uusprekariaatille, joihin kuuluvat esimerkiksi pätkätyöläiset ja itsensä työllistäjät.

”Monet meille tärkeät arvot, kuten tasa-arvokysymykset, kansainvälisyys, ympäristötietoisuus ja lapsityövoiman vastainen työ puhuttelevat nuoria. Tuhannen taalan kysymys onkin, miten viesti saadaan paremmin läpi.”

Hän toivoo, että ilmastonmuutoksen tiedostaminen saisi nuoret aktivoitumaan myös ay-toimintaan. ”Suhtauduimme aiemmin ilmastonmuutokseen liian välinpitämättömästi, mutta olemme aktivoituneet viimeisen vuoden aikana. Emme saa jättää sotkua tuleville sukupolville.”

Palkansaajien Uusi keskusjärjestö -hanke kaatui kolme vuotta sitten. Palola on yhä hieman pettynyt, että uusi keskusjärjestö jäi syntymättä.

”Nyt ei ole käynnissä keskusteluja yhdistymisestä, mutta toivon, että palkansaajajärjestöt pystyisivät tekemään aiempaa tiiviimpää yhteistyötä.”

STTK on käynyt viime vuosina kovia rajariitoja Akavan kanssa. Kymmenessä vuodessa STTK on menettänyt Akavalle yli 80 000 jäsentä.

”Olen seurannut surullisena kehitystä, jossa keskusjärjestöt ja liitot pyrkivät kasvattamaan jäsenmääräänsä kalastelemalla ryhmiä toisesta keskusjärjestöstä. Meidän pitäisi yhdessä miettiä, millä ihmeellä saamme yhä kasvavan järjestäytymättömien työntekijöiden joukon järjestäytymään.”

Palola varoittaa tuudittautumasta siihen, että jollakin liitolla jäsenmäärät nousevat, kun samaan aikaan koko maassa työntekijöiden järjestäytymisaste laskee.

”Palkansaajaliikkeen oikeus toimia ja tulla kuulluksi perustuu riittävän korkeaan järjestäytymisasteeseen.”

Antti Palola pitää tiukasti kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta, mutta paikallista sopimista hän olisi valmis lisäämään.

”En kannata sitä, että yksittäinen työntekijä ja työnantaja sopisivat paikallisesti, koska osapuolet ovat kovin eri tasolla. Paikallisen sopimisen on tapahduttava aina työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa ja luottamusmiehen toimesta.”

STTK kannatti perustuloselvityksen tekemistä, mutta ei kannata perustuloa, koska se olisi liian kallis järjestelmä. Palolan mukaan sosiaaliturvan on oltava vastikkeellista ja syyperusteista.

”Olen saanut hyvin perinteisen kasvatuksen. Meillä kaikilla on velvollisuus osallistua yhteiskunnan rakentamiseen ja rahoittamiseen. Kukin tekee sen omalla työllään ja siitä maksettavilla maksuilla.”

Työttömyysturvan aktiivimallista on Palolan mielestä luovuttava seuraavalla hallituskaudella. STTK:n jäsenistö kokee aktiivimallin rankaisevana elementtinä, eikä se ole toiminut kuten ajateltiin.

”Työvoimapalveluista on leikattu useamman hallituskauden aikana kovalla kädellä, mikä näkyy palveluiden laadussa ja tasossa. Aktivoiminen on oikea suunta, mutta työttömille on tarjottava työpaikkoja, valmennusta ja koulutusta.”

Lue myös:

"Vappuna juhlivat Antti ja työläiset"

Lue lisää

Työllisyyden kohentamiseen löytymässä heikosti eväitä vuosi sitten perustetuista työryhmistä

AKT:n puheenjohtaja esittää uutta palkansaajien keskusjärjestöä – SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistymistä voisi ehdotuksen mukaan selvittää Lauri Ihalainen

Vajaa puolet suomalaisista perustulon kannalla, selviää Kelan kyselystä – kannatusta erityisesti niiltä, joilla on toimeentulovaikeuksia tai epävarma työsuhde

Lauri Ihalainen esittää huomenlahjaa hallitukselle – kyseessä olisi työmarkkinajärjestöjen yhteinen toimenpideohjelma koronakriisistä selviytymiseksi