Mikko Kärnä pohtii keskustan nimen muuttamista: "Yksi vaihtoehto voisi olla aluedemokraattinen keskustapuolue" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Mikko Kärnä pohtii keskustan nimen muuttamista: "Yksi vaihtoehto voisi olla aluedemokraattinen keskustapuolue"

Lappilainen kansanedustaja muistuttaa, että keskusta on perustaltaan radikaali puolue. Urho Kekkonen on hyvä esimerkki keskustaradikalismista.
Jarkko Sirkiä
Mikko Kärnän mukaan on välttämätöntä pohtia, tulisiko puolueen nimi muuttaa keskustan uudistamisen yhteydessä.

Mikko Kärnän mukaan keskusta on unohtanut radikaalin kansanliikkeen perustansa. Keskustan lappilainen kansanedustaja kirjoitti aiheesta Uuden Suomen blogissa sunnuntaina.

"Suomen keskusta, ja sen edeltäjä Maalaisliitto, ovat olleet radikaaleja kansanliikkeitä. Tasavaltaisen hallitusmuodon puolustaminen, peruskoulujärjestelmän sekä maakuntayliopistojen luominen, sosiaaliturvan rakentaminen ja vahvan aluepolitiikan edistäminen ovat esimerkkejä tästä radikalismista", Kärnä kirjoittaa.

Enontekiöläisen kansanedustajan mielestä Urho Kekkonen on hyvä esimerkki keskustaradikalismista. Kekkosen johdolla toteutettu Pohjois-Suomen teollistaminen ja Suomen aluepoliittisen linjan rakentaminen olivat hänen radikaalin ajattelunsa tulosta.

Radikalismi on Kärnän mukaan vuosikymmenten saatossa korvautunut keskustassa maltillisuudella.

"Vaikka sitäkin tarvitaan, ei pelkällä maltillisuudella nykyisessä maailmassa ja nykyisessä poliittisessa toimintaympäristössä pärjää. Vaalien tulokset Euroopassa ja viimeisimpänä Suomessa ovat selkeä todiste siitä. Valta ei myöskään voi keskittyä puolueemme sisällä. Nyt näin on tapahtunut ja se täytyy murtaa."

Mikko Kärnän mukaan on myös välttämätöntä pohtia, tulisiko puolueen nimi muuttaa keskustan uudistamisen yhteydessä.

"Nimenmuutoksella on historiassammekin haettu puolueen linjamuutosta. Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi aluedemokraattinen keskustapuolue. Tästäkin pitäisi käydä nyt laaja keskustelu", hän kirjoittaa.

Lue koko Mikko Kärnän blogikirjoitus: Keskusta on unohtanut mitä se on

Lue lisää

Keskusta järjestää syyskuun puoluekokouksensa hajautetusti – Oulu silti pääpaikkana

Kulmuni: Haastajien tulo puheenjohtajakisaan oli yllätys

"Aluepolitiikka erottaa keskustan muista" – Kulmunin mukaan alueiden tasa-arvon pitää olla puolueen toiminnan peruskivi

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?