Politiikka

Suomi osallistuu jälleen Naton harjoitukseen

Yhteistä puolustautumista harjoitellaan monimutkaisessa hybridiympäristössä.
Suomesta harjoitukseen osallistuvat muun muassa ulkoministeriö, puolustusministeriö ja Pääesikunta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomi osallistuu tänään alkavaan Naton CMX 19 -päätöksentekoharjoitukseen. Vuosittain järjestettävässä harjoituksessa ei liikutella joukkoja, vaan siihen osallistuu henkilökuntaa sotilasesikunnista sekä siviileitä mukana olevien maiden Nato-edustustoista ja pääkaupungeista.

Suomesta harjoitukseen osallistuvat muun muassa ulkoministeriö, puolustusministeriö ja Pääesikunta. Naton ulkopuolelta harjoitukseen osallistuvat Suomen lisäksi Ruotsi ja Euroopan unioni.

Suomi on osallistunut CMX-harjoituksiin vuodesta 1998 lähtien. Naton mukaan tällä kertaa sotilaat ja siviilit harjoittelevat yhteistä puolustautumista kuvitteellisessa – mutta realistisessa – monimutkaisessa hybridiympäristössä.

Presidentti Sauli Niinistö on korostanut CMX-harjoitusten eroa Suomen Nato-kumppanuuden puitteissa pidättäviin perinteisiin kenttäharjoituksiin, joissa kehitetään käytännön sotilaallisia kykyjä ja yhteensopivuutta. Viimeksi mainituista ei Niinistön mukaan pidä tehdä turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä, mutta toisin on vähemmän julkisuudessa näkyvien päätöksentekoharjoitusten laita.

"Näissä niin kutsutuissa CMX-karttaharjoituksissa ilmaistaan toden teolla niitä Nato-yhteistyömme poliittisia rajoja. Siksi näiden harjoitusten valmisteluvastuu onkin ulkoministeriössä, kun taas kenttäharjoittelusta vastaa puolustussektori", Niinistö sanoi Maanpuolustuskurssin avajaisissa viime marraskuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naton Euroopan joukkojen komentaja vierailee Suomessa keskiviikkona

Kysely: Puolet suomalaisista toivoo EU:lle tiiviimpää puolustusyhteistyötä – Natoa kannattaa neljännes

EU:n yhteinen armeija ei innosta