Sipilä HS:lle: Suomella mahdollisuuksia EKP:n johtoon - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Sipilä HS:lle: Suomella mahdollisuuksia EKP:n johtoon

Sipilä ei kommentoi, olisiko Olli Rehn vai Erkki Liikanen parempi henkilö Euroopan Keskuspankin johtoon.
Sari Gustafsson
Olli Rehn.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi suomalaistoimittajille, että Suomi saattaa saada EKP:n johtopaikan. Näin uutisoi Helsingin Sanomat.

”Muita virkoja Suomelle tuskin tulee”, Sipilä sanoi.

EKP:n pääjohtajan valintaspekulaatiossa ovat välähtäneet entisen Suomen pankin pääjohtajan Erkki Liikasen ja hänen seuraajansa Olli Rehnin nimet. Sipilä ei ottanut kantaa, pitäisikö Suomen priorisoida joko Liikasta tai Rehniä. Hän korosti, että EKP:n valinta tehdään asiantuntijapohjalta.

”Molemmat ovat hyviä kandidaatteja.”

EU:n huippupaikat valitaan kesän ja syksyn aikana. Jaossa ovat Euroopan keskuspankin EKP:n seuraavan pääjohtajan lisäksi komission puheenjohtaja, Eurooppa-­neuvoston vetäjän, ulko­poliittisen edustajan sekä parlamentin puhemiehen paikat.

EU-virkojen jako on kuitenkin moni­vaiheinen palapeli, johon vaikuttavat ennen kaikkea poliittisten ryhmien ja jäsenmaiden välinen tasapaino.

EU-parlamentin ryhmät toivovat, että vaaleissa suurimmaksi nousevan ryhmän kärkiehdokkaasta tulisi seuraavan EU-komission puheenjohtaja. Suurimmaksi puolueeksi noussee jälleen kerran EPP, joten vahvoilla on saksalainen EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber.

Kärkiehdokkuus ei ole kuitenkaan velvoittava menetelmä, vaan sillä tulee olla myös jäsenmaiden johtajien tuki. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on teilannut kärkiehdokasmenettelyn. Siksi Weberin tai muiden ryhmien kärkiehdokkaiden valinta komission johtoon ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Erityisesti tasapainoilua tapahtuu Ranskan ja Saksan välillä. Jos Weber nousee komission johtoon, Ranskalle on mahdollisesti odotettavissa joku huippuviroista.

EU:n paikkojen lisäksi kustakin jäsenmaasta valitaan komissaarit.

Demareista Suomen komissaariksi on uumoiltu Eero Heinäluomaa ja Jutta Urpilaista. Myös europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri on kertonut olevansa vapaana tehtävään.

HS:n uutinen aiheesta.

Lue lisää

Euroalueen yritykset hakivat huhti-kesäkuussa ennätysmäärän lainoja

Pekka Haaviston suosio romahti presidenttikyselyssä – Sanna Marin kirinyt Haaviston ja Olli Rehnin tuntumaan

Ääripäät laskussa presidenttikisassa

Kokenut taikuri yllättyy itsekin