Politiikka

Soininvaara: Helsingin asumistuki on käytännössä melkein kuin perustulo

"Jos jokainen kunta maksaisi asumistukensa itse, Helsinki voittaisi."
Sanne Katainen
Helsingin

Helsingissä maksettava asumistuki on käytännössä melkein sama asia kuin vastikkeeton perustulo, kirjoitti veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara aiemmin tällä viikolla blogissaan.

Jos jokainen kunta maksaisi asumistukensa itse, Helsinki voittaisi, Soininvaara kirjoitti Twitterissä. "Helsingin osuus asumistuesta on pienempi kuin osuus valtion verotuloista."

Vihreiden kansanedustajana viisi kautta istunut Soininvaara kirjoittaa blogissaan, että asumistuki ei edellytä työmarkkinoiden käytettävissä oloa kuten ei aito perustulokaan.

"Oikeassa perustulossa perustulo verotetaan pois, mutta asumistukea vähennetään suoraan, jos tulot kasvavat. Erolla ei ole käytännön merkitystä. Perustulomalleissa vero on yleensä 40 prosenttia tai vähän yli, asumistuen yhteensovitus on 33,6 prosenttia eivätkä pienet tulot vaikuta siihen lainkaan", Soininvaara kirjoittaa.

Asumistuki on jokseenkin kaikille yksinäisille henkilöille 406,80 euroa. Se on perhekohtainen etuus, jota pariskunta saa aina vähemmän kuin erillään asuvat saisivat.

Kaikki eivät saa asumistukea, koska asuvat velattomassa omistusasunnossa. "Asumistuki on siis perustulo yhdistettynä oman asunnon asuntotulon verotukseen!"

Toiveet perustulosta ovat heränneet ainakin Twitterissä, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi perjantaina, että hallitusneuvotteluissa puhutaan ensin toiveista, vasta sitten rahasta.

Vihreät, vasemmistoliitto ja keskusta kannattavat perustuloa, keskusta tosin vastikkeellista sellaista. SDP on perustuloa vastaan.

Sipilän hallituksen aikana tehdystä perustulokokeilusta saatiin ensimmäisiä tuloksia helmikuussa. Koko kokeilua koskevat tulokset valmistuvat keväällä 2020.

Lue lisää:

Osmo Soininvaaran tviitti

Osmo Soininvaaran blogi: Helsingissä on jo 406,80 euron perustulo

Hallitusneuvotteluissa herätellään tänään luovuutta – Rinne: Lobbarit pääsevät Säätytalolle vain kutsuttuina

Suomen asumistukimenot ohittaneet maataloustukien kulut – pääkaupunkiseudun ulkopuolella tukea vähennetty

Tutkija ei usko, että pääkaupunkiseudun asumistuen laskeminenkaan vaihtaisi muuttoliikkeen suuntaa: "Se sama perusmekanismi on koko ajan siellä taustalla"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeriö: 700 euron perustulo vähentäisi köyhyyttä – työnteon kannattavuus ei kuitenkaan lisääntyisi

Perustuloa vai empatiaa?

Sakari Koutin mukaan vihreät ovat myös yrittäjän puolue