Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

Keskustan puheenjohtajakisa käynnistyy hitaasti

Rökäletappioon puolueensa johtaneen Juha Sipilän roolia hallitusneuvottelijana ei haluta kyseenalaistaa.
Miska Puumala
Juha Sipilä ei saanut haastajia keskustan puoluekokouksessa viime kesänä Sotkamossa.

Keskusta käy hallitusneuvotteluja kiinnostavassa tilanteessa. Puheenjohtaja Juha Sipilä kärsi vaaleissa vuosisadan pahimman tappion ja suunnittelee luopuvansa puolueen johdosta syyskuussa.

Silloin järjestetään ylimääräinen puoluekokous, varsinainen on luvassa jo kesäkuussa 2020.

Pitäisikö keskustalle valita pätkäpuheenjohtaja? Onko Sipilä sopiva henkilö vetämään hallitusneuvotteluja? Entä kuka puheenjohtajakisaan lähtee ehdolle?

MT lähetti asiasta kyselyn kaikille keskustan 31 kansanedustajalle. 12 vastasi. Yksi heistä oli Sipilä, joka kieltäytyi ehdottomasti kommentoimasta asiaa.

Kukaan vastanneista ei suoraan ilmoittaudu puheenjohtajaehdokkaaksi tai kerro, ketä haluaisi tehtävään tukea.

Ehdokkuutta kertovat harkitsevansa kansanedustajista varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, Antti Kurvinen ja Eeva Kalli.

Aikaisemmin johtajuutta ovat kertoneet harkitsevansa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sekä Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä (MT 5.5.).

Kysymys puheenjohtajan pestin pituudesta jakaa kyselyyn vastanneita.

"Syyskuussa valittavan puheenjohtajan pitää olla pitkäaikaisempi ratkaisu. Keskusta ei tarvitse pätkäpuheenjohtajaa", Kulmuni arvioi.

Hänen kannalleen asettuvat myös Anu Vehviläinen, Hanna Kosonen, Petri Honkonen, Ari Torniainen, Pekka Aittakumpu, Antti Kurvinen ja Joonas Könttä.

Sen sijaan Hilkka Kemppi, Kalli ja Kärnä pitävät selvänä, että puheenjohtaja on väliaikainen kesän 2020 varsinaiseen puoluekokoukseen asti.

Kukaan ei intoutunut kritisoimaan Sipilää tai kyseenalaistamaan hänen rooliaan hallitusneuvottelijana. Ilmiö on kiinnostava ottaen huomioon, kuinka paljon kritiikkiä Sipilän viestintä- ja liikenneministeriksi politiikan ulkopuolelta nostama Anne Berner on saanut osakseen.

Hänen kimppuunsa on hyökännyt esimerkiksi Kärnä kolumnissaan (MT 29.4.) kuvaillen Bernerin toimintaa lauseella "kokoomus pettää aina".

Kurvinen arvioi, ettei keskustan kenttä ole jakautunut Sipilän kovaa talouskuria puolustaviin ja häntä tappiosta syyttäviin. Hänen mukaansa puolueelle on nyt valittava johtajaksi kehittäjä, ei pääministeriehdokasta.

"Keskustan arvot ovat hyviä mutta käytännön politiikkaa on muutettava."

Hän luonnehtii, että puolueen talous on vaalitappiosta huolimatta tasapainossa mutta väki väsynyttä.

"Hallitusvastuu oli puolueelle hyvin kuluttava."

Sipilä valittiin jatkamaan puheenjohtajuuttaan alle vuosi sitten kesäkuussa. Hän voitti tuntemattoman vastaehdokkaansa Vesa Levosen näytösluontoisesti äänin 2 053–19.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Sirkka-Liisa Anttila toivoo mahdollisimman monen lähtevän ehdokkaaksi. Puolueen profiili kärsii, jos kunnon kisaa ei saada nytkään aikaiseksi.

"Pelkkä puheenjohtajavaihdos ei riitä. Mielestäni nyt on aika avata kaikki puoluejohdon paikat, niin saamme kunnon liikettä kenttään."

Hänen mukaansa syksyllä valittavalla on yhdeksän kuukautta aikaa antaa johtajana näyttöjä, mutta puheenjohtajavaali käydään kesäkuussa uudestaan.

Keskusta kaipaa Anttilan mukaan nyt määrätietoista johtajuutta, sitoutumista Alkion aatteisiin, vahvaa poliittista kokemusta ja hyviä verkostoja sekä erityisesti viestintätaitoja.

"Viime kaudella keskustan johto keskittyi Suomen saattamiseen kuntoon emmekä onnistuneet kertomaan kansalle esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mitä saimme aikaan. Kun puolueen puheenjohtaja on pääministeri, puoluejohdosta jonkun vastuulla olisi pitänyt olla puolueen näkyvyydestä huolehtiminen."

Uusi alku avaa ovia myös kaupungeissa, Anttila uskoo.

"Jos se onnistuu perussuomalaisilta, miksei se onnistuisi meiltäkin. Esimerkiksi perhevapaauudistus ja lapsiperheköyhyys ovat asioita, joissa keskustan linjalle löytyy kannatusta myös kaupungeissa."

Lue lisää

Annika Saarikko: Keskusta ei ole mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa

Neljän suurimman hallituspuolueen puolue-elimet kokoontuvat viikonloppuna

Suomenmaa: Puolet keskustan puoluevaltuutetuista pitää hallituspolitiikkaa liian vasemmistolaisena

Kestääkö hallitus Iiristä ja Emmaa?