Politiikka

SDP:n Antti Rinne: "Poliisien määrää pitää lisätä" – odotti kerran itsekin poliisia maaseudulla puolitoista tuntia

Suomessa on tällä hetkellä noin 7 200 poliisia. Poliisihallitus on toivonut määrän nostamista 650 poliisilla.
Jaana Kankaanpää
Väkirikkaalla Uudellamaalla sijaitsevassa Mäntsälässä ei ole poliisin toimipistettä.

"Tarvitaan riittävä määrä poliisiviranomaisia turvallisuuden tunteen ylläpitämiseksi. Se tarkoittaa, että poliisien määrää pitää lisätä", SDP:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne kommentoi MT:n perjantain uutista rikollisjärjestöjen siirtymisestä maaseudulle.

"Huolestuttavaa uutisessa on, että resurssien riittämättömyyttä käytetään hyväksi. Siihen on suhtauduttava vakavasti", Rinne sanoi MT:n haastattelussa perjantaina.

"Poliisin läsnäololla on iso merkitys pienemmässäkin taajamassa turvallisuuden tunteeseen ja rikosten ennaltaehkäisyyn. Maaseudulla poliisien toimintapisteitä voisi miehittää nykyistä laajemmin. Kaupungeissa lähiöpoliisijärjestelmän tuominen takaisin voisi olla hyvä", Rinne pohtii.

Lisäksi järkevää olisi lisätä rajavartijoiden, tullin ja poliisin yhteistyötä. Tarvittavien poliisien määrään Rinne ei ota kantaa.

Suomessa on tällä hetkellä noin 7 200 poliisia. Poliisihallitus on toivonut määrän nostamista 650 poliisilla.

Yle kysyi vaalien alla, kannattavatko puolueet poliisihallituksen ehdotusta. SDP:n lisäksi kaikki nyt hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet kannattivat ehdotusta.

Rinteellä on myös omakohtainen kokemus poliisin odottelusta.

"Olin Kittilässä yhtenä uutena vuotena ja hotellihuoneen ikkunasta tuli kaveri läpi kahden aikaan yöllä."

Mies lähti karkuun, mutta hänet saatiin hotellin vahtimestarien avulla kiinni.

"Silloin kesti 1,5 tuntia poliisin tuleminen yöllä."

Rinne asuu Mäntsälässä keskellä Suomen väkirikkaimpia alueita. Mäntsälässä ei kuitenkaan ole poliisin miehitettyä toimipistettä.

"Vaikka poliisi vakuuttaa, että tilanne on hoidossa, samaan aikaan nuorten vanhemmat kertovat huumeiden käytön lisääntymisestä. Syrjäytyminen on niin kallista, puhumattakaan inhimillisestä puolesta, että sen torjumiseen tarvitaan resursseja lisää."

Lue myös:

Keskusrikospoliisi ennustaa: Liivijengit levittäytyvät tulevaisuudessa yhä laajemmalle maaseudulla – varkaudet, petokset ja jopa ryöstöt yleistyvät

Lue lisää