Politiikka

Vihreiden hallitusneuvottelija Elina Moisio jättäytyi pois neuvotteluista – Rinteen mielestä lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräiden

Moisio on vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin osakas.
Rinteen mielestä lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräiden. Hän painotti, että ihmiset, jotka istuvat neuvottelupöydissä puolueiden edustajina, ovat puolueiden edustajia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallitusneuvottelut joutuivat viikon päätteeksi julkisen nurinan kohteeksi, kun ilmeni, että puolueet ovat valinneet neuvottelupöytiin edustajikseen muitakin kuin eduskunnasta tuttuja poliitikkoja.

Neuvottelijoiksi on otettu muun muassa etujärjestöjen kuten SAK:n ja Akavan johtajia sekä viestintätoimistojen työntekijöitä, joilla toki on puoluetausta.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi päivän päätteeksi puheenjohtajaviisikon keskustelleen aiheesta.

"Kävimme sen läpi ja minulta kysyttiin kantaa asiaan. Sanoin, että kun te olette tänne valinneet ihmiset neuvottelupöytiin asiantuntemuksen perusteella omia puolueitanne edustamaan, niin minulle se riittää."

Rinteen mielestä lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräiden. Hän painotti, että ihmiset, jotka istuvat neuvottelupöydissä puolueiden edustajina, ovat puolueiden edustajia.

"Kun SDP:llä on joissakin järjestöissä töissä olevia ihmisiä, he istuvat täällä SDP:n mandaatilla ja heidän edessään ovat SDP:n tavoitteet, ei jonkun muun järjestön tavoitteet."

Rinteen mukaan kaikkien puolueiden tavoite on ollut saada kokoon mahdollisimman hyvä joukkue viemään asioita eteenpäin.

"Nämä ihmiset nyt sattuvat olemaan jossain töissä, mutta he ovat puolueiden hallinnoissa mukana ja puolueiden työryhmissä mukana."

Itse neuvotteluissa on Rinteen mukaan edetty aikataulussa, mutta nyt on käyty vasta helpoin vaihe. Ensi viikon lopulla alkaa todellinen vääntö, kun määritellään talouden raamit.

"Jos kymmenen kilometrin juoksusta on kysymys, me ollaan suurin piirtein ensimmäinen 1 500 metriä nyt viety eteenpäin."

Lobbarikeskustelu johti perjantai-iltana ensimmäiseen eroilmoitukseen, kun vihreiden hallitusneuvotteluryhmään kuulunut Elina Moisio ilmoitti jättäytyvänsä pois hallitusneuvotteluryhmästä. Moisio on vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin osakas.

"Koen, että rooliini hallitusneuvotteluissa ja ammatilliseen asemaani ei liity intressiristiriitaa. Asiasta nousseen keskustelun myötä olen kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että selvyyden vuoksi on parempi etten jatka Vihreiden neuvotteluryhmässä", Moisio kommentoi vihreiden lähettämässä tiedotteessa.

Neuvottelupöytiä on parisenkymmentä, kun pienetkin ryhmät aloittavat työnsä ensi viikolla. Jokaisessa suuressa neuvottelupöydässä istuu kaksi edustajaa kustakin puolueesta.

Osalla puolueista on kaikki kansanedustajat käytössä, mutta sekään ei riitä varsinkaan pienimmille. Esimerkiksi RKP on repinyt mukaan kynnelle kykenevät konkarikansanedustajatkin.

Keskustaa lukuun ottamatta kaikilla on myös takana oppositioasema, jonka aikana esimerkiksi ministerien avustajat ovat ehtineet muihin töihin.

SDP:n työmarkkinoita käsittelevässä pöydässä neuvottelee muun muassa SAK:n johtaja Saana Siekkinen ja Elinvoimainen Suomi -pöydässä Teknologiateollisuuden innovaatioasioiden päällikkö Tino Aalto.

Hallitusneuvotteluja vetävä SDP:n Antti Rinne on korostanut sitä, että Säätytalolle lobbarit pääsevät vain kutsuttuina. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kokoomus julkisti työllistämiskeinonsa: porrastaisi ansiosidonnaisen, poistaisi työttömyysputken ja lisäisi paikallista sopimista

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"

Valitut Palat kysyi: Petteri Orpo on suomalaisten mielestä paras vaihtoehto hoitamaan maan asioita