Politiikka

Neljännes kansasta nostaisi EU-jäsenmaksua, jos sillä turvattaisiin maatalous ja aluepolitiikka

Puolueista isoimmat erot ovat keskustan ja perussuomalaisten kannattajien välillä.
Jukka Pasonen
EU-jäsenmaksujen nostoa vastustaa liki puolet kansasta.

Kansalaisista joka neljäs on valmis nostamaan Suomen jäsenmaksua EU:lle maaseutusyistä, Maaseudun Tulevaisuuden kyselystä ilmenee.

Nostamista vastaan on lähes puolet vastanneista. Liki kolmannes ei osaa sanoa kantaansa.

Kolmannes itä- ja pohjoissuomalaisista nostaisi Suomen maksua, jos sillä turvattaisiin maatalous ja aluepolitiikka.

Etelä-Suomessa runsas viidesosa olisi valmis nostamaan jäsenmaksua.

Isoimmat erot ilmenevät keskustan ja perussuomalaisten kannattajien välillä. Keskustaa äänestäneistä puolet olisi valmis nostamaan Suomen jäsenmaksuja EU:lle, jos sillä turvattaisiin maatalouden ja aluepolitiikan rahoitus. Perussuomalaisista maksuja nostaisi vain runsas kymmenesosa.

Kansalaisista keskimäärin neljännes olisi valmis nostamaan Suomen jäsenmaksua EU:lle maaseutusyistä. Nostamista vastaan on lähes puolet vastanneista ja liki kolmannes ei osaa sanoa kantaansa.

MT:n kyselyn tarkka sanamuoto kuului näin: "Oletko valmis kasvattamaan Suomen EU-jäsenmaksua, jos sen ansiosta maatalouden ja aluepolitiikan rahoitus turvataan?".

Puolueista keskustan jälkeen myönteisimpiä maksun nostolle ovat SDP:n ja RKP:n kannattajat, joista runsas kolmannes olisi valmis lisäämään maksua. Kokoomuslaisista 30 prosenttia on maksulle myönteisiä.

Kielteisimpiä perussuomalaisten jälkeen ovat vasemmistoliittoa äänestäneet.

Alueittain jaoteltuna Etelä-Suomessa, Länsi-Suomessa ja Helsingin ja Uudenmaan alueella asuvista runsas viidesosa olisi valmis nostamaan jäsenmaksua. Itä- ja pohjoissuomalaiset ovat selvästi muita halukkaampia nostamaan jäsenmaksua: heistä kolmannes kannattaa sitä.

Pääkaupunkiseudun, kaupunkien ja maaseutumaisten alueiden välillä ei ole suurta eroa suhtautumisessa jäsenmaksuun.

Miehistä jäsenmaksun kasvattamista puoltaa 28 prosenttia ja vastustaa puolet. Naisista puoltajia on 21 prosenttia ja vastustajia kaksi kertaa enemmän. Naisilla ei osaa sanoa -vastausten osuus on yli kolmannes eli selvästi miehiä suurempi.

Yli 64-vuotiaat ovat halukkaimpia nostamaan jäsenmaksua 31 prosentin osuudella. Eniten maksun korotusta vastustavat 55–64 -vuotiaat, 55 prosenttia.

Suomen nettomaksu EU:lle oli toissa vuonna 275 miljoonaa euroa eli noin 50 euroa asukasta kohti, ilmenee EU:n komission tilastoista. Nettomaksu pieneni vuodesta 2016, jolloin se oli 294 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna Suomen maksujen EU:lle ennustetaan kasvavan 200–400 miljoonaa euroa, jos Britannia eroaa EU:sta.

Eurovaaliehdokas ja parlamentin jäsen Mirja Vehkaperä (kesk.) toteaa MT:n eurovaaligallupissa, että aluepolitiikalla tuetaan sellaisia alueita, jotka eivät muuten pysy kehityksessä mukana.

Brexit jättää loven EU:n budjettiin, mutta kärsijöinä eivät saa olla maatalous, maaseutu tai aluekehitys, hän toteaa.

Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) katsoo MT-gallupissa, että jäsenmaksuja ei saa nostaa, vaan EU-budjettia pitää leikata etenkin hallinnosta. Maatalous täytyy tarvittaessa hoitaa kotimaisen tuen avulla. Suomen nettomaksu EU:lle on hänen mukaansa 300–800 miljoonaa euroa vuodessa.

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kannattaa MT:n gallupissa jäsenmaksujen lisäämistä yhdestä prosentista 1,3 prosenttiin kansantuotteesta, jotta esimerkiksi turvallisuus- ja liikenneasiat saadaan hoidettua.

Hänen mielestään maaseututukea ei voi pienentää brexitin jälkeenkään, koska aluekehityksestä ei silloin pystytä pitämään huolta. Jos maat kilpailisivat vain kansallisin varoin toisiaan vastaan, ei EU:n ulkopuolelta tulevaan kilpailuun voida vastata.

MTK on kannattanut Suomen maksujen lisäämistä EU:lle, jos maatalous- ja aluepolitiikka pystyttäisiin siten hoitamaan kunnolla.

Kyselyssä oli 1 039 vastaajaa. Se tehtiin eduskuntavaalien jälkeen 18.–24. huhtikuuta, jolloin vastaajilta kysyttiin, mitä puoluetta oli vaaleissa äänestänyt.

Kyselyn toteutti MT:n toimeksiannosta Kantar TNS. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaalirahoituksen ennakkoilmoituksia on jätetty laiskasti – kokoomuksen Henna Virkkusella muhkein EU-vaalibudjetti

Maitoa loiskahti Afrikkaan

Lisää ymmärrystä metsien käytöstä