Politiikka

"Jos nyt lobbaa, on myöhässä" – MTK:n mukaan hallitusohjelmaan on pitänyt vaikuttaa jo ajat sitten

Juha Marttila on tyytyväinen tuottajajärjestön asiantuntijarooliin, kun "talossa on tohtoria, dosenttia ja muita oppineita".
Kari Salonen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyytyväinen järjestön asiantuntijarooliin politiikassa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila otti tiistaiaamuna kantaa hallitusneuvotteluja koskevaan lobbauskeskusteluun.

"MTK pitää linjat auki. Hallitusohjelmatyöhön on pitänyt vaikuttaa jo ajat sitten. Jos nyt lobbaa, on aika myöhässä", Marttila sanoi politiikan toimittajien aamukahveilla.

Kokoomus nosti viime viikolla keskusteluun lobbareiden eli eri taustaryhmien vaikuttajien osallistumisen Säätytalon hallitusneuvotteluihin. Asiasta puhuttiin maanantaina hallitusneuvotteluissa, ja hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) ilmaisi valmiutensa viedä asia lakiin.

"Mikä on lobbari ja mikä asiantuntija? On hyvä päästä vaikuttamaan ja olla haluttu kumppani", Marttila pohdiskeli tiistaina. MTK on valmis rekisteriin, ja Marttila tyytyväinen siihen, että päättäjät käyttävät MTK:ta asiantuntijana esimerkiksi ruoka-, metsä-, ilmasto- ja eläinten hyvinvointiasioissa, kun "talossa on tohtoria, dosenttia ja muita oppineita".

Meno on Säätytalolla Marttilan mukaan nyt paljon siistimpää kuin kahdeksan vuotta sitten, jolloin siellä pyöri oikea lobbausbordelli ja vessojen edessäkin päivystettiin tapaamisia.

MTK:n tavoitteena on saada maatalouden investointeihin hallituskaudella 160 miljoonaa euroa Makera-rahaa, sillä investoinnit ovat kannattavuuden ja uudistumisen edellytys.

"Maatalouden taloudellinen tilanne on umpisurkea", Marttila sanoi, ja arvioi maatalouden tilannekuvan olevan Säätytalolla ymmärretty.

Vaikka tuottavuus on EU-aikana tilakoon kasvun myötä noussut, tilojen ostovoima on supistunut, markkinat vaikeutuneet ja yrittäjätulo pudonnut. Huolta on myös viljelijätuista, joita ei pitäisi EU:n maatalousuudistuksen alla ainakaan leikata, sillä maataloudelta odotetaan entistä enemmän ilmastotekoja.

Toivo on maaperän hiilensidonnassa, biokaasussa ja kotimaisen ruuan päälle ymmärtävissä kuluttajissa, ja Marttila toivookin tulevan hallituksen jatkavan kuluttajavalistustyötä.

Haasteena on EU:n uudistuminen ja kilpailukyky ja muuta maailmaa laadukkaampien tuotantotapojen haastaminen. "Joku voi kysyä, miksi normeja nostetaan, jos se ei myös tuota paremmin. Pysyväthän ne brasiliaiset ja jenkitkin hengissä alemmilla standardeilla."

Marttila perää myös rahaa tiestölle ja Ruotsin-malliselle laajakaistalle, joka vedettäisiin edes 99 prosenttiin talouksista. Suomessa operaattorit ovat tarjonneet mieluummin mobiiliyhteyksiä.

Marttila huomautti myös, että paitsi Suomessa myös koko EU:ssa itäinen rajaseutu on länttä heikommin kehittynyttä. Hän ehdottaakin tulevalla rahoituskaudella EU:lle omaa itärajan ohjelmaa. "Pienellä mielikuvituksella siihen saisi mukaan turvallisuusulottuvuudenkin."

Lue myös:

Lobbarirekisteristä yhteisymmärrys – Rinne: Eiköhän tuo aika nopeasti saada voimaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallitus aikoo korottaa pienituloisten etuuksia – perusturva paranisi 20 eurolla kuussa

Rinteen hallituksen näytettävä kykynsä

MOT: MTK ja EK tavanneet useimmin komissaari Kataista – MT tutki samaa asiaa vuonna 2016, viestintätoimistojen tapaamiset kasvaneet huimasti