Politiikka

Rinne laajensi nimby-ilmiön MTK:n antamaan kuusentaimeen: "En ainakaan omalle pihalleni istuta"

MTK jakoi hallitusneuvottelijoille aamupalaa ja puuntaimia Säätytalolla. Katso MT-TV:n tallenne jutun lopusta.
Jaana Kankaanpää
Antti Rinne sai MTK:n Juha Marttilalta evästykset hallitusneuvotteluihin.

Nimby-ilmiö tarkoittaa not in my backyard – ei minun takapihalleni. Se lausutaan, kun omalle asuinalueelle ei haluta esimerkiksi pakolaiskeskusta, päihdeparantolaa tai vammaisten asuntolaa.

Keskiviikkoaamuna SDP:n puheenjohtaja ja hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne laajensi sanonnan kuusentaimiin.

"En minä ainakaan omalle pihalleni, kun sieltä on kuusia saatu pois just! Johonkin, en tiedä vielä tarkkaan", Rinne vastasi MT:n kysyessä, minne MTK:lta juuri saatu kuusentaimi päätyy.

Rinne vastasi MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan puheeseen, että maaseudun elinvoimaa tulee vahvistaa "kaikilla järkevillä tavoilla".

"Oli mukava kuulla, että ilmaston lämpenemisen torjunta on teilläkin vahvasti esillä. Uskon, että voimme löytää ratkaisuja, joilla voidaan turvata metsäteollisuuden raaka-aineen hankinta ja huolehtia samaan aikaan hiilinieluista."

Rinne ei kommentoinut, kuinka maatalouden kannattavuus aiotaan hallitusohjelmassa hoitaa, mutta vakuutti MT:lle, että hänen tilannekuvansa maataloudesta on realistinen.

"Epäilisin, että hyvin on tullut perille."

MTK ja SLC tempaisivat Säätytalon edessä, missä alkoi keskiviikkona hallitusneuvottelujen kuudes päivä. Suomen Pankin eteen pystytetyssä teltassa oli tarjolla kahvia ja täytettyjä sämpylöitä kinkusta vegaaniin, ja mukaan annettiin paperikassissa kuusentaimi. Viestinä oli, että maaseutu on ratkaisu.

"Maaseutu on ratkaisu! Tulevaisuus kasvaa maalla! Paras ruoka tulee maalta!" Hämeenlinnasta tullut Susanna Valtonen huuteli kovaääniseen traktorin hytistä. Hän körötteli sipoolaisen Holger Falckin kyydissä korttelia ympäri.

Viesti myös puhuttiin ja annettiin kirjallisesti paikalla käyneille poliitikoille. Rinteen lisäksi teltan tienoilla nähtiin ainakin RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja paljon muuta keskustaväkeä.

"Kävijöitä oli paljon, ja uskaltaisin sanoa, että kaikista hallitusneuvotteluja käyvistä puolueista", MTK:n järjestöjohtaja Matti Voutilainen arvioi.

MT-TV:n lähetyksessä haastateltiin MTK:n johtoa ja viljelijöistä Marita Miettistä ja Miika Väänästä Joensuusta, Johan Staffasta Vöyriltä, Tuomas Levomäkeä Loimaalta ja Tero Sarkalaa Liedosta. Yhteisenä huolena oli kannattavuus, tukien säilyminen, markkinat sekä maataloustutkimuksen näivettyminen.

MTK:n teltan vieressä majaili jo toista viikkoa Greenpeace, jonka edustaja Olli Tiainen löysi myös yhteisiä asioita MTK:n kanssa ja kertoi sen Rinteellekin.

Keskustan Annika Saarikko sai vastata MT:lle, mitä mieltä hän on Juha Sipilän jatkosta keskusta puheenjohtajana ja Paavo Väyrysen mahdollisesta pyrkimisestä puolueen puheenjohtajaksi.

MT-TV:n suoran verkkolähetyksen tallenteen Säätytalolta voit katsoa tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Googlen toimitusjohtaja avaa Suomen-vierailullaan suurta uusiutuvaan energiaan liittyvää yrityskauppaa

Metsäteollisuus: Hallitus ei kanna vastuuta hyvinvoinnin turvaamisesta

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla